Spānija, Portugāle un Irāna sadalīs divas ceļazīmes uz Pasaules kausa astotdaļfinālu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šodien Krievijā Pasaules kausa futbolā finālturnīrā sākas apakšgrupu turnīra trešās kārtas izspēle, B grupā Spānijai, Portugālei un Irānai sadalot divas ceļazīmes uz izslēgšanas turnīra pirmo kārtu jeb astotdaļfinālu.

Vispirms laukumā dosies A apakšgrupas komandas, starp kurām jau zināmas astotdaļfinālu sasniegušās izlases.

Plkst.17 finālturnīra rīkotāja Krievija Samārā ar Urugvaju cīnīsies par uzvaru A apakšgrupā, bet tajā pašā laikā Volgogradā notiks Ēģiptes un Saūda Arābijas duelis. Krievijas un Urugvajas dueli tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas 7. kanāls (LTV7).

Savukārt plkst. 21 sāksies B apakšgrupas noslēdzošās cīņas, Portugālei Saranskā cīnoties ar Irānu un Spānijai Kaļiņingradā spēkojoties ar Maroku. Irānas un Portugāles maču tiešraidē translēs kanāls LTV7.

A apakšgrupā pa sešiem punktiem divās spēlēs ir Krievijai un Ungārijai, bet Ēģipte un Saūda Arābija palikušas bešā.

Krievija turnīra ievadā ar 5:0 sagrāva Saūda Arābiju, bet pēc tam ar 3:1 guva virsroku pār Ēģipti. Krievijas izlases rindās ar trim gūtiem vārtiem atzīmējies Deniss Čeriševs. Savukārt Urugvaja svinējusi divas minimālas uzvaras 1:0 pār Ēģipti un Saūda Arābiju.

Urugvaja, kas ir divkārtējā pasaules čempione, Pasaules kausa finālturnīrā startē 13. reizi. Urugvaja 1930.gadā savās mājās, kā arī 1950.gadā Brazīlijā kļuva par čempioni. Urugvaja piedalījusies iepriekšējos divos turnīros, 2010.gadā izcīnot augsto ceturto vietu, bet pirms četriem gadiem apstājoties astotdaļfinālā. Tā tikai trīs reizes nav pārvarējusi grupu turnīru fāzi.

Komandas galvenais treneris Oskars Tavaress sastāvā iekļāvis izlases lielākās zvaigznes Luisu Svaresu un Edinsonu Kavani.

Pasaules kausa finālturnīra saimniece Krievija šāda līmeņa turnīrā startē ceturto reizi, taču pirms tam ne reizi nebija iekļuvusi izslēgšanas turnīrā, 1994., 2002. un 2014. gadā dalību noslēdzot jau pēc apakšgrupu cīņām. Pirms četriem gadiem Krievija palika bez uzvarām, divus mačos noslēdzot neizšķirti, taču ar to bija maz astotdaļfināla sasniegšanai. Tomēr tagad mājinieki galvenā trenera Staņislava Čerčesova vadībā izcīnījuši divas uzvaras un iekļuvuši izslēgšanas turnīrā.

Ēģipte Pasaules kausa finālturnīrā piedalās trešo reizi, debiju piedzīvojusi 1934.gadā, bet otro reizi spēlējusi 1990.gadā. Ēģipte līdz šim šajos turnīros pie uzvarām atsevišķās spēlēs nav tikusi, bet «Liverpool» zvaigznes Mohameda Salāha iekļaušana sastāvā lika cerēt, ka Ektora Kūpera vadītā komanda sasniegs ko vairāk.

Saūda Arābija Pasaules kausa finālturnīrā piedalās piekto reizi, bet iepriekšējo reizi to darīja 2006.gadā. Pasaules kausa apakšgrupu kārta tika pārvarēta tikai debijas reizē 1994.gadā, pēc tam trīs turnīros pēc kārtas apstājoties pēc priekšsacīkstēm.

Komandas galvenais treneris ir Argentīnā dzimušais Huans Antonio Pici, kurš gan futbolista karjeras laikā pārstāvēja Spāniju, spēlējot arī šīs valsts izlasē. Pici Saūda Arābijas komandu vada kopš pērnā gada.

Tikmēr daudz sīvāka cīņa noris B apakšgrupā, kur vēl nav zināma neviena astotdaļfināla dalībniece. Pa četriem punktiem ir 2016.gada Eiropas čempionei Portugālei un Spānijai, trīs punktus iekrājusi Irāna, bet Maroka ir tukšā.

Eiropas grandi Spānija un Portugāle pirmajā cīņā nospēlēja neizšķirti 3:3, bet pēc tam ar identiskiem rezultātiem 1:0 pārspēja attiecīgi Irānu un Maroku. Savukārt Irānas un Marokas savstarpējā duelī pārāki ar 1:0 bija irāņi.

Šajā apakšgrupā pārliecinoši labākais vārtu guvējs ir portugāļu superzvaigzne Krištianu Ronaldu, kurš izcēlies ar četriem precīziem sitieniem.

Pašreizējā Eiropas čempione Portugāle septīto reizi piedalās Pasaules kausa finālturnīrā, labāko sasniegumu gūstot 1966.gadā, kad izcīnīja trešo vietu. Tāpat 2006.gadā portugāļi palika ceturtie, bet iepriekšējās planētas meistarsacīkstēs 2014.gadā neizkļuva no apakšgrupas. Krievijā Portugālei ir piektais Pasaules kausa finālturnīrs pēc kārtas.

Portugāle Pasaules kausa kvalifikācijā spēlēja vienā grupā ar Latviju, izcīnot uzvaras ar 4:1 un 3:0.

Tikmēr Irāna Pasaules kausa finālturnīros piedalās piekto reizi, debiju piedzīvojusi 1978.gadā, taču startēja arī pirms četriem gadiem Brazīlijā. Ne reizi nav izkļuvusi no apakšgrupas, allaž sacensības beidzot jau priekšsacīkstēs - 12 cīņās izcīnīta viena uzvara, trīs reizes spēlēts neizšķirti un astoņos mačos ciesti zaudējumi.

Spānijas izlase tikai dienu pirms Pasaules kausa finālturnīra sākuma negaidīti no favorītes izlases galvenā trenera amata atstādināja Hulenu Lopetegi, bet viņa vietā tika iecelts valstsvienības sporta direktors Fernando Jerro.

Spānija piedalās savā 15. Pasaules kausa finālturnīrā, šajās sacensībās startējot ikreiz kopš 1978.gada. Lielākais panākums gūts 2010.gadā, kļūstot par pasaules čempioniem, bet pirms četriem gadiem nespēja izkļūt no apakšgrupas. Sešas reizes bijusi labāko astotniekā.

Maroka Pasaules kausa finālturnīrā piedalās piekto reizi, bet pirmo kopš 1998.gada. Labākais sasniegums gūts 1986.gadā, kad tika sasniegts astotdaļfināls. Pasaules kausa finālturnīros aizvadījusi 13 spēles, taču guvusi tikai divas uzvaras.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās piedalās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēļu stadijā, kas sāksies no astotdaļfināla.

Vislielākā pārstāvniecība jeb 14 izlases ir no Eiropas, kamēr no Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas sacensībās piedalās pa piecām vienībām. Tikmēr no Ziemeļamerikas finālturnīrā startē trīs valstu izlases.

Sacensības risināsies viena mēneša garumā, fināls notiks 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem. Pirmajās trīs spēļu dienās, pateicoties šais sistēmai, tika nozīmēti divi 11 metru soda sitieni.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Uz finālturnīru ir devušies pārsvarā visi vadošie planētas futbolisti. Sacensībās savas valstis pārstāvēs šā brīža trīs lielākās zvaigznes pasaules futbolā - Neimars (Brazīlija), Krištianu Ronaldu (Portugāle) un Lionels Mesi (Argentīna).

Tituliem bagātākā komanda Pasaules kausa izcīņu vēsturē ir Brazīlija, kas prestižajā turnīrā kopumā triumfējusi piecas reizes. Ar četriem tituliem seko Vācija un Itālija, kas šim turnīram nemaz nekvalificējās. Vēl divus titulus ir izcīnījusi Argentīna un Urugvaja.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kamēr Brazīlija pēdējo reizi sacensībās uzvarēja 2002.gadā.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem rezultatīvākais ir cits Vācijas futbolists Tomass Millers, kurš guvis desmit vārtus un šajā finālturnīrā, spēlējot rezultatīvi, var uzlabot savas pozīcijas visu laiku izcilāko vārtu guvēju sarakstā.

Vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu