Jānis Ikaunieks: Pātelainens spēlētājiem ir devis pārliecību

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc galvenā trenera Miksu Pātelainena stāšanās pie Latvijas nacionālās futbola izlases stūres komanda ir ieguvusi lielāku pārliecību, uzskata pussargs Jānis Ikaunieks.

Latvijas izlases futbolisti otrdien Viļņā jau ceturto reizi pēc kārtas tika kronēti par Baltijas kausa ieguvējiem. Turnīra pirmajā mačā komanda savā laukumā ar 1:0 apspēlēja Igauniju, bet otrdien Viļņā nospēlēja 1:1 ar Lietuvu, ar ko bija gana, lai iegūtu trofeju.

«Protams, ir patīkami būt spēcīgākajai futbola izlasei Baltijā,» pēc spēles žurnālistiem noteica Ikaunieks. «Lai gan ne pati svarīgākā, arī tā ir trofeja, un to nav viegli izcīnīt, jo visas trīs komandas prot spēlēt futbolu.»

Ikaunieks atzina, ka prieks par šogad iegūto Baltijas kausu ir lielāks nekā par iepriekšējo. «Manuprāt, mums spēles zīmējums bija labāks nekā pirms diviem gadiem. Uzbrukām, spēlējām drošāk un agresīvāk. Būtu ļoti labi, ja mēs būtu Lietuvu uzvarējuši, bet beigās ielaidām vārtus.»

«Izmaiņas spēles zīmējumā, protams, ir jaunā trenera nopelns. Viņš spēlētājiem ir devis pārliecību. Man pašam ar šo treneri ļoti patīk strādāt,» turpināja Ikaunieks. «Pātelainens ir ļoti pārliecināts un noskaņo komandu uz agresīvu presingu. Viņš visu ļoti labi paskaidro, un katrs futbolists labi saprot, kas viņam uz laukuma jādara. Ir prieks strādāt ar šādu treneru kolektīvu. Domāju, ka pēc Pātelainena stāšanās pie izlases stūres komanda ir palikusi spēcīgāka.»

Pātelainens debiju kā Latvijas izlases galvenais treneris piedzīvoja pirmajā Baltijas kausa spēlē pret Igauniju. Somu speciālists par saviem palīgiem šobrīd ir izraudzījies skotu treneri Gordonu Jangu un Latvijas speciālistus Mareku Zuntneru un Aleksandru Koliņko.

Tāpat Ikaunieks noliedza, ka agresīva spēle ar augstu presingu spēlētājiem atņem pārāk daudz spēku spēles izskaņā. «Tas atkarīgs no katra futbolista fiziskās kondīcijas, bet man personīgi nav tā, ka pēc 90 minūtēm vairs nebūtu spēka. Ja esi profesionāls futbolists, šāds temps ir jāiztur.»

«Domāju, kaut kur zemapziņā nostrādāja tas, ka bijām vadībā ar 1:0. Nedaudz atslābām un ielaidām vārtus,» spēli komentēja Ikaunieks.

«Otrais puslaiks arī vairs nebija tik labs kā pirmais, un, manuprāt, mūsu sniegumu kaut kādā mērā ietekmēja tas, ka spēle notika uz mākslīgā seguma. Šeit tā kvalitāte nav pati labākā, bumba arī tik labi neripo un nevar tik brīvi spēlēt. Abām komandām laukums gan bija vienāds, un arī mūsu virslīgas spēlētāji zina, kā ir spēlēt uz sintētikas. Tas nav nekas tāds, kas varētu ļoti traucēt.»

Spēlē pret Lietuvu 46. minūtē rezultātu atklāja centra aizsargs Kaspars Dubra, kurš šajā mačā bija komandas kapteinis, bet izlīdzinājumu 86. minūtē panāca Karols Laukžemis.

Ikaunieks pirmajā Baltijas kausa spēlē pret Igauniju guva skaistus komandas uzvaras vārtus un izteicās, ka šobrīd uz laukuma jūtas labi.

«Tagad ir regulāra spēļu prakse, un uz laukuma man ir daudz enerģijas. Ir lietas, kur vajag pielikt, piemēram, jābūt nedaudz nosvērtākam, jo pirmajā puslaikā pret Lietuvu man vienā no epizodēm bija divi sitieni pēc kārtas - tur bija jāgūst vārti.»

Sestdien Latvijas valstsvienība Daugavas stadionā aizvadīs pārbaudes spēli pret Azerbaidžānas izlasi, bet Ikaunieks uzskata, ka šis pretinieks būs nopietnāks. «Mačs pret Azerbaidžānu būs nopietnāks izaicinājums nekā spēles pret Lietuvu un Igauniju. Azerbaidžāņiem ir kvalitatīvāks sastāvs. Tā ir aktīvāka un kustīgāka komanda. Man kaut kā viņi nepatīk un gribas pret viņiem spēlēt, lai gan nezinu - esmu nospēlējis jau divas pilnas spēles pēc kārtas. Cerams, treneri dos iespēju spēlēt arī pret Azerbaidžānu.»

Baltijas kausa izcīņa ir vecākais starptautiskais futbola turnīrs Eiropā, un tieši Latvijas izlase bija uzvarējusi iepriekšējos četros turnīros. Tagad tā ar 13 trofejām ir šo sacensību titulētākā valstsvienība. Lietuva tikmēr Baltijas kausu ieguvusi 11 reizes, kamēr Igaunija - trīs.

Latvijas valstsvienība Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) rangā atrodas 139.vietā, kamēr Lietuvas izlase ir 133.pozīcijā.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu