Šodien cīņa ar ASV hokejistiem. Vai amerikāņiem atkal nāksies nervozēt?

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pasaules hokeja čempionātā Dānijā šodien B apakšgrupas mačā Latvijas izlase spēkosies ar ASV valstsvienību, kas turnīrā vēl nav piedzīvojusi zaudējumu. Pērn latvieši piekāpās amerikāņiem ļoti sīvā cīņā, kā būs šoreiz? Mača sākums plkst. 17.15, to translēs Latvijas Televīzijas 7. kanālā, kā arī TVNET piedāvās sekot līdzi spēles gaitai teksta tiešraidē.

Latvijas hokejisti šajā turnīrā 3 mačos izcīnījusi 2 uzvaras. Ievadā izdevās ar 3:2 papildlaikā pārspēt Norvēģiju, tad sekoja 1:8 zaudējums pret Somiju, bet aizvakar ar 5:0 izcīnīts panākums duelī pret Dienvidkoreju.

Tikmēr ASV hokejisti čempionātu sāka ar 5:4 uzvaru pēcspēles metienos pret Kanādu, turpinājumā ar 4:0 uzveikta turnīra mājiniece Dānija, bet pēc tam panākums ar 3:0 arī pret olimpisko vicečempioni Vāciju.

Arī pērn pasaules čempionātā Latvijas izlase tikās ar ASV hokejistiem, piedzīvojot zaudējumu ar 3:5. Tiesa, vēl otrā perioda vidū Latvijas izlase bija 2:0 vadībā pēc Teodora Bļugera un Kaspara Daugaviņa precīzajiem metieniem, vēlāk Oskars Cibuļskis panāca rezultātu 3:1, taču otrā trešdaļa noslēdzās jau neizšķirti 3:3.

Savukārt 2014. gadā pasaules čempionāta mačā Latvija ar 6:5 pārspēja ASV hokejistus. Toreiz vārtus guva Gints Meija un Miķelis Rēdlihs, kuri spēlē arī šā gada meistarsacīkstēs, kā arī pa reizei ar precīzu metienu izcēlās Daugaviņš, Zemgus Girgensons, Aleksandrs Ņiživijs un Herberts Vasiļjevs.

Traumas dēļ čempionāta turpinājumā Latvijas izlasei vairs nevarēs palīdzēt pieredzējušais uzbrucējs Mārtiņš Karsums, kuram iepriekšējā mačā pēc aizsarga Gunta Galviņa metiena ripa trāpīja pa seju. Vaiga kaula lūzuma dēļ viņš jau trešdien atgriezās Latvijā, kur hokejistam tiks veikta operācija.

Iepriekšējo maču pret Dienvidkoreju traumas dēl nevarēja pabeigt arī Andris Džeriņš. Skaitliskajā vairākumā cīnoties pretinieku vārtu priekšā, viņš saņēma spēcīgu grūdienu mugurā, pēc tam ilgu laiku palika guļam uz ledus, bet pēcāk uzreiz devās uz ģērbtuvēm. Pēc spēles Džeriņš tika izmeklēts, bet netika konstatēti nopietni savainojumi. Tiesa, vakar Džeriņš nepiedalījās treniņā.

Latvijas izlasei palīdzēt pasaules čempionātā ieradies Teodors Bļugers, kuram pēc sezonas beigām Amerikas Hokeja līgā (AHL) nācās palikt Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Pitsburgas «Penguins» rīcībā, kas cīnījās Stenlija kausa izcīņā. Iepriekšējo divu sezonu NHL čempioni izstājušies no «play-off» turnīra, līdz ar to latviešu uzbrucējs var spēlēt valstsvienības rindās.

Bļugers šosezon AHL regulārajā čempionātā Vilksbāres/Skrentonas «Penguins» komandā 70 mačos 21 reizi pārspēja pretinieku vārtsargus, kā arī izdarīja 24 rezultatīvas piespēles, tiekot pie pozitīva lietderības rādītāja +16. 23 gadus vecais uzbrucējs Latvijas izlasē debitēja pērn pasaules čempionātā, kur septiņās spēlēs guva vienus vārtus jau iepriekš minētajā mačā pret ASV.

Šajā pasaules čempionātā Latvijas izlases rindās rezultatīvākie spēlētāji ir Rūdbolfs Balcers un Rodrigo Ābols, kuri katrs 3 mačos sakrājuši pa 4 rezultativitātes punktiem. Balcera kontā ir 3 vārti un 1 piespēle, bet Ābola rēķinā ir 1 vārti un 3 piespēles.

ASV izlases lielākā zvaigzne un arī komandas kapteinis ir Patriks Keins, kurš šajā pasaules čempionātā 3 mačos atzīmējies ar 1 precīzu metienu 3 rezultatīvām piespēlēm. Viņš ir trīskārtējs Stenlija kausa ieguvējs, kā arī pirmais ASV dzimušais hokejists, kuram izdevies kļūt par NHL sezonas rezultatīvāko spēlētāju. Viņš to paveica 2015./16. gada sezonā, sakrājot 106 punktus (46 vārti + 60 piespēles).

Ar 4 rezultativitātes punktiem ASV izlases rindās šajā turnīrā izcēlušies arī Kems Etkinsons (2+2) un Kriss Kreiders (1+3). Teicami spēlējis vārtsargs Kīts Kinkeids, kurš divos mačos palicis nepārspēts, bet kopumā turnīrā atvairījis 95,45% pretinieku metienu (84 no 88 metieniem).

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 15.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Lielbritānija, kas labāko grupā atgriezīsies pēc 24 gadu pārtraukuma, un Itālija, kas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu