Ļašenko: Esmu ticies ar vairākiem partneriem. Tā nav prettiesiska vai sodāma rīcība

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amata kandidāts Vadims Ļašenko noliedz, ka būtu veicis nelikumīgas darbības priekšvēlēšanu laikā, rakstiski portālam TVNET norādīja Ļašenko.

Jau ziņots, ka bijušais Latvijas futbola izlases kapteinis, bet tagad viens no trim pretendentiem uz LFF prezidenta amatu Kaspars Gorkšs vērsies Starptautiskajā Futbola federāciju asociācijā (FIFA) un Eiropas Futbola federāciju asociācijā (UEFA) par iespējamiem pārkāpumiem Ļašenko priekšvēlēšanu kampaņā.

«Vēlos vērst Jūsu uzmanību, ka visas man darbības priekšvēlēšanu laikā ir atklātas un godprātīgas. Jau iepriekš esmu ziņojis, ka tā ir pasaules prakse tematikās diskusijas un konferences sasaistīt kopā ar lielākiem organizāciju notikumiem, lai visiem dalībniekiem būtu ērti apmeklēt pasākumu un tiktu nodrošināta lielāka iesaiste. Tas nav pretrunā ar UEFA vai FIFA noteikumiem, tas nav un nevar tikt vērtēta kā prettiesiska vai neētiska rīcība,» paziņojumā raksta Ļašenko.

«Man ļoti žēl, ka ir cilvēki, kas uzskata, ka LFF biedru balsis ir iespējams nopirkt ar ielūgumu uz diskusiju. Uzskatu, ka šādi apgalvojumi ir aizvainojums un necieņa pret LFF biedriem. LFF prezidenta uzdevums ir piesaistīt finansējumu, lai attīstītu futbolu. Esmu darītājs, esmu gatavs strādāt un aktīvi to daru. Visi darbi, ko esmu uzsācis ir ar ilgtermiņa mērķi un darbosies arī vēl ilgi pēc vēlēšanām, neatkarīgi no rezultāta,» turpina LFF prezidenta amata kandidāts.

«Neliegšu, ka esmu ticies ar vairākiem partneriem, kas izteikuši gatavību atbalstīt futbolu un sniegt savu atbalstu, tostarp finansiālu atbalstu. Arī tā nav prettiesiska vai sodāma rīcība. Papildus tam esmu konsultējies ar saviem juristiem un aicinu iepazīties ar sagatavo atzinumu pielikumā attiecībā uz Kaspara Gorkša vērstajiem apvainojumiem,» uzsver Ļašenko.

Juridiskais atzinums Vadimam Ļašenko.pdf

Kā otrdien norādīja Gorkšu pārstāvošais advokāts Ivo Klotiņš, Ļašenko priekšvēlēšanu darbībās novēroti pārkāpumi saistībā ar UEFA Ētikas kodeksu un FIFA disciplinārnoteikumiem.

«UEFA tas ir dāvanu sniegšana un saņemšana, kā arī kukuļošana un korupcija. FIFA tas ir līdzīgi – dāvanu sniegšana un pieņemšana, kā arī kukuļošana un korupcija,» skaidroja advokāts.

Klotiņš atklāja, ka Gorkša komandas rīcībā ir nonākusi informācija, ka Ļašenko pieteikumam kandidēt LFF prezidenta vēlēšanās ir tikusi pievienota vēstule, kurā apsolīta finansiāla palīdzība federācijai, ja attiecīgais kandidāts kļūs par LFF prezidentu.

«Pieteikuma dokumentācijā bija vēstule, kas norāda uz iespējamiem pārkāpumiem. Tajā bija «Optibet» [bukmeikeru kompānija] vēstule, ka tiek apsolīts finansiāls labums, ja [Ļašenko] tiks ievēlēts par prezidentu. Kas attiecas uz «Optibet» rīcību, esam vērsušies azartspēļu un izložu izvērtēšanas inspekcijā, lai novērtē, vai «Optibet» varēja iesniegt šādu vēstuli. «Optibet» arī ir izvirzījuši likmes, kurš uzvarēs LFF vēlēšanās. Par galveno favorītu izvirzīts Ļašenko. Liekot šādas likmes, mūsuprāt, ir pārkāpts attiecīgais azartspēļu likums,» sacīja Klotiņš.

Tāpat ir bažas par to, vai nav pārkāpts Latvijas krimināllikuma 199. pants, kas paredz komercatbildību par uzpirkšanu.

«LFF statūti skaidri un gaiši paredz, ka vēlēšanām jānotiek bez jebkādas ārējas ietekmes. «Optibet» vēstulē norādīts, ka Ļašenko uzvaras gadījumā federācija saņems 100 000 eiro. Pretējā gadījumā naudas nebūs. Tāpat ir pievienota cita vēstule no viesnīcu tīkla [«Wisher Enterprise», kas pārstāv «Accor» hoteļu tīklu, kurā ir arī Rīgā esošā viesnīca «Mercure»], kas paredz 95 000 eiro piešķiršanu,» uz iespējamiem pārkāpumiem norādīja advokāts.

Tāpat FIFA un UEFA attiecīgajām instancēm nosūtīts lūgums izskatīt, vai ir ētiska Ļašenko iecere dienu pirms LFF ārkārtas kongresa rīkot diskusiju «Futbola sarunas», kurās piedalīsies vairāki federācijas darbinieki un kur biedriem tiks atmaksāti ceļa izdevumi un naktsmājas. Tieši biedri būs tie, kas piektdien LFF ārkārtas kongresā izraudzīsies jauno organizācijas vadītāju.

«Tā arī ir ārēja ietekme uz LFF prezidenta vēlēšanām. Šādam pasākumam bija jānotiek citā laikā, nevis dienu pirms vēlēšanām,» piebilda Klotiņš.

Tāpat Klotiņš piebilda, ka pēc vēlēšanām ir paredzēti tiesiskie procesi, lai varētu vēlēšanu rezultātu arī apšaubīt.

Piektdien notiks LFF ārkārtas kongress, kurā tiks vēlēts jaunais organizācijas prezidents, amatu atstājot ilggadējam vadītājam Guntim Indriksonam. Bez Gorkša un Ļašenko uz LFF prezidenta amatu kandidē arī Krišjānis Kļaviņš.

Indriksons labprātīgi nolēmis atkāpties no sava amata, ko ieņem jau kopš 1996.gada. Iepriekšējo reizi LFF prezidenta vēlēšanas risinājās aizpērn aprīlī. Toreiz Indriksona vienīgais konkurents bija kādreizējais organizācijas preses sekretārs Kļaviņš un esošais prezidents saņēma pārliecinoši vairāk balsu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu