Kurus hokejistus Latvijas izlasē gaida no Ziemeļamerikas?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/Scanpix

Maziem solīšiem tuvojas ikgadējais hokeja pavasara trakums. Lai arī pāris potenciālie līderi (Kaspars Daugaviņš, Lauris Dārziņš) savainojumu dēļ starpsezonā dziedēs traumas, laizīs brūces un valstsvienības kreklā viņus neredzēsim, no izlases šogad tiek gaidīts daudz. Tam par iemeslu kalpo pērn Ķelnē (Vācija) jaunus vaibstus ieguvusī Boba Hārtlija vadītā komanda. Priecēja tieši rādītais sniegums. Kā katru gadu, arī šajā tiek gaidīts leģions no Ziemeļamerikas. Kādus papildspēkus varam sagaidīt?

Valstsvienības treneru redzeslokā ir abi Amerikas Hokeja līgā (AHL) spēlējošie vārtsargi - Kristers Gudļevskis un Matīss Edmunds Kivlenieks, kā arī šo sezonu veiksmīgi aizvadošie uzbrucēji Rūdolfs Balcers un Teodors Bļugers, kuri klauvē pie Nacionālās hokeja līgas (NHL) durvīm.

Gatavību palīdzēt izlasei pauduši visi šie hokejisti. Visticamāk, arī Zemgus Girgensons, kam sezona Bufalo «Sabres» rindās noslēgsies pēc NHL regulārā čempionāta.

24 gadus vecais uzbrucējs allaž bijis lojāls valstsvienībai, un sagaidāms, ka viņš maijā dosies uz Dāniju.

Latvijas Hokeja federācija (LHF) apzinājusi visus potenciālos Ziemeļamerikas kandidātus, bet lielāka skaidrība par viņu spēlēšanu/nespēšanu nacionālās komandas rindās būs jaunnedēļ. Jāņem vērā arī apstāklis, ka, piemēram, Bļugers pārstāv spēcīgo Vilksbāres/Skrentonas «Penguins». Ja nenotiks brīnumi, šī vienība cīnīsies Kaldera kausa izcīņā.

AHL regulārais turnīrs noslēgsies 15. aprīlī.

«Simts punkti sagaidu, ka izlasē būs Girgensons, ja vien viņš būs vesels. Sezona viņam beidzas 7. aprīlī. Ja es būtu ģenerālmenedžeris, tad no Amerikā brīvajiem vārtsargiem es izvēlētos vienu vai nu Kivlenieku, vai Gudļevski. Bet šī izvēle būtu gandrīz uz trešā vārtsarga pozīciju. Tādā gadījumā ņemtu Matīsu Kivlenieku. Bļugeram abi klubi (AHL un NHL Pitsburgas «Penguins») ir tikuši «play off», Balceru var pieturēt, jo Sanhosē «Sharks» ir izslēgšanas spēlēs, bet viņa fārmklubs nav. Jācer, ka kāds no šiem klubiem pirmajā kārtā izkritīs.

Vai mums vajadzīgs saukt no Amerikas aizsargus studentus, es stipri šaubos. Uz piecām minūtēm pasaules čempionātā būtu uz rudeni jāatliek kādi pieci eksāmeni. Pagājušajā gadā Jānis Jaks nospēlēja piecas minūtes un pēc tam kārtoja eksāmenus.

Kārlis Čukste un Jaks ir faktiski brīvi, bet vai viņiem būtu jābrauc uz izlasi, ja Hārtlijs praktiski spēlē ar sešiem aizsargiem? Pirms gada septītais un astotais aizsargs piedalījās treniņu procesā un sagatavoja pārējos,» sarunā ar TVNET pastāstīja pazīstamais hokeja žurnālists Jānis Matulis.

No dalības izlasē šajā pavasarī atteicās (veselības likstas) Rīgas «Dinamo» vārtsargs Jānis Kalniņš, bet valstsvienībā būs Šveicē spēlējošie Ivars Punnenovs un Elvis Merzļikins, kurš, visticamāk, būs pirmais numurus vārtos.

Izlases treneru pierakstos vajadzētu būt arī šosezon Austrumkrasta hokeja līgā (ECHL) un AHL spēlējušajam Mārtiņam Dzierkalam. Abos čempionātos kopā 21 gadu vecais uzbrucējs laukumā šosezon devies 52 mačos, kuros izcēlies ar 14 vārtu guvumiem un 19 rezultatīvām piespēlēm.

«Vēl ir tāds Mārtiņš Dzierkals, kurš gan pie federācijas jaunās vadības ir iekļuvis melnajā sarakstā. Nezinu vai viņš tiks aicināts, bet noderēt viņš noderētu.

Kristofers Bindulis fārmklubā ir brīvs, bet acīmredzot viņu nosūtīs palīgā uz Austruma krasta līgu. Pagājušajā gadā viņš bija septītais astotais aizsargs, kurš pēdējā spēlē nospēlēja piecas minūtes. Tad labāk, lai astotais aizsargs ir kāds no HK «Rīga» jaunajiem puikām,» teica Matulis.

Bļugers, kurš izlasi pārstāvēja pasaules čempionātā Ķelnē, šajā sezonā Vilksbāres/Skrentonas «Penguins» komandā 62 spēlēs izcēlies ar 18 vārtiem un 22 rezultatīvām piespēlēm, kā arī pozitīvu lietderības koeficientu +17, būdams «Penguins» trešais rezultatīvākais hokejists.

Savukārt Balcers Sanhosē «Barracuda» rindās 59 spēlēs pretinieku vārtsargus pārspējis 18 reizes un 23 reizes asistējis partneriem. Tikmēr Girgensona rēķinā NHL čempionātā septiņi vārti un tikpat rezultatīvas piespēles 68 spēlēs.

Pasaules čempionāts Dānijā risināsies no 4. līdz 20. maijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu