Olimpiskie sportisti no Krievijas Phjončhanā triumfē hokeja turnīrā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kādreizējie Latvijas hokeja izlases spēlētāji un pēc tam arī treneri Oļegs Znaroks ar Hariju Vītoliņu svētdien aizveda Olimpisko sportistu no Krievijas (OAR) komandu līdz Phjončhanas olimpisko spēļu zelta medaļām.

Aizraujošā finālspēlē OAR komanda papildlaikā ar 4:3 (1:0, 0:1, 2:2, 1:0) uzvarēja Vācijas izlasi, kurai pietrūka vien 55 sekundes līdz sensacionālam panākumam.

Uzvaras vārtus OAR komandas labā spēles 70.minūtē iemeta Kirils Kaprizovs, bet par mača varoni kļuva Ņikita Gusevs, kurš šajā mačā guva divus vārtus un atdeva divas rezultatīvas piespēles, tostarp 55 sekundes pirms pamatlaika beigām mazākumā panākot 3:3.

Vācija bija ļoti tuvu vēl vienai sensācijai, jo trīs minūtes un 16 sekundes pirms pamatlaika beigām panāca 3:2 savā labā, taču pēc tam smagi kļūdījās, nespējot nosargāt vadību esot skaitliskajā vairākumā.

Tieši Vācijas hokejisti aizšķērsoja Latvijas ceļu uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, 2016.gada septembrī kvalifikācijas turnīrā Rīgā izšķirošajā mačā uzvarot ar rezultātu 3:2.

OAR hokejisti savai komandai šajās olimpiskajās spēlēs izcīnīja otro zelta medaļu, pirmo sagādājot daiļslidotājai Aļinai Zagitovai.

Krievu hokejisti olimpiskajās spēlēs uzvarēja pirmo reizi kopš 1992.gada. Tiesa, arī toreiz Albērvilā Krievija nestartēja zem sava karoga, jo turnīrā piedalījās NVS komanda, kuras kodolu gan veidoja krievi. Savukārt šoreiz dopinga pārkāpumu un Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) diskvalifikācijas dēļ Phjončhanā startēja vien olimpiskie sportisti no Krievijas, nevis Krievijas izlase.

Pirmajā periodā pārsvars bija OAR komandai, kura pa pretinieku vārtiem izdarīja divas reizes vairāk metienu (12:6), pēdējā sekundē, kad līdz sirēnai palika 0,5 sekundes, atklājot arī rezultātu. Vācieši pavirši nospēlēja savā zonā, kas ļāva Gusevam izdarīt piespēli aizsargam Vjačeslavam Vojnovam, kurš esot pret Denija aus den Birkena sargātajiem vārtiem, bija nekļūdīgs.

Izlīdzinājumu Vācija panāca spēles 30.minūtē, kad vārtus guva savulaik neilgu laiku Rīgas «Dinamo» komandā uzspēlējušais uzbrucējs Fēlikss Šics. Viņš no asa leņķa meta uz vārtu priekšu, cenšoties piespēlēt komandas biedram, tomēr ripa trāpīja pa Vasilija Košečkina kājsargu, pēc tam no viņa rokas arī ielidojot vārti tīklā.

Elpu aizraujošs izrādījās trešais periods, kura 54.minūtē ar izcilu metienu vārtu tuvējā stūrī izcēlās Gusevs, panākot 2:1 krievu labā. OAR komandas prieki gan ilga nieka desmit sekundes, jo vācieši pēc iemetiena dabūja ripu pretinieku zonā, to izcīnot aiz vārtiem, pēc tam metiena pozīcijā nonākot Čehijā dzimušajam Dominikam Kahunam. Vācija bija noķērusi iedvesmu un nekautrējās iet uz priekšu, vēl pēc trim minūtēm Jonasam Milleram jau panākot šķietami neticamo 3:2.

Vēl tuvāk Šturma trenēto komandu zeltam pietuvināja Sergeja Kaļiņina noraidījums, kurš pirms tam bija cietis sadursmē, tomēr turpināja spēli, beigās neapdomīgi pārkāpjot noteikumus. Vācijai bija vairākums 11 sekundes līdz pamatlaika beigām, taču tā vietā, lai nosargātu minimālo pārsvaru, vācieši ielaida trešo ripu. Pirmā kļūda jau bija iemetiens savā zonā, pēc kura ripa nonāca pie šajā spēlē neapturamā Guseva, kurš no kreisā sāna, metot no neparocīgās rokas, lika uzgavilēt visai Krievijai, panākot 3:3.

Pēc tam sekoja 20 minūšu papildlaiks, kurā labāki jau bija krievi. Viņiem lāča pakalpojumu izdarīja Vācijas izlases spēlētājs Patriks Reimers, nopelnot divu minūšu noraidījumu. Viena vīra pārsvaru OAR komanda realizēja pēc 29 sekundēm, kad pēc Guseva piespēles no iemetiena apļa precīzs bija vien 20 gadus vecais Kaprizovs.

Šis turnīrs paliks arī Latvijas hokeja vēsturē, jo pie OAR izlases stūres bija vairāki speciālisti, kuri atstājuši nozīmīgas pēdas arī Latvijas hokejā.

Znaroks 1996.gadā guva uzvaras vārtus pasaules čempionāta B divīzijas spēlē pret Šveici, ievedot Latviju augstākajā grupā, kur tā ir joprojām. Savukārt Vītoliņš 2002.gadā bija Latvijas delegācijas karognesējs Soltleikstijas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, ilgus gadus būdams viens no izlases līderiem. Znaroks un Vītoliņš pēc tam vairākas sezonas vadīja Latvijas izlasi, 2009.gadā ar to izcīnot astoto vietu pasaules čempionātā, kas joprojām ir pēdējo gadu labākais sasniegums.

Tāpat OAR izlasē strādāja bijušais Latvijas izlases spēlētājs Aleksandrs Šiškovičs, kurš nu ir ekipējuma menedžeris, gatavojot spēlētājiem inventāru. Jāpiebilst, ka Šiškovičs, protams, kā arī Vītoliņš, ir Latvijas pilsoņi, kamēr Ustkatavā (Krievija) dzimušais Znaroks ir Vācijas pilsonis, savulaik atsakoties no Latvijas pilsonības.

Vācijas hokejisti olimpisko spēļu finālā spēlēja pirmo reizi vēsturē. Vācieši 1932. un 1976.gadā izcīnīja bronzas medaļas, bet toreiz olimpiskajās spēlēs tika izspēlēts grupu turnīrs.

Kā vēstīts, iepriekš piektdien pusfinālā OAR hokeja komanda ar rezultātu 3:0 uzvarēja Čehiju, bet Vācija sensacionāli ar 4:3 pārspēja Kanādu.

Pirms tam vācieši sagādaja vēl vienu sensāciju, jo ar 4:3 papildlaikā uzvarēja Zviedriju, savukārt pirmajā izslēgšanas spēļu kārtā Marko Šturma trenētā komanda ar 2:1 pagarinājumā uzveica arī Šveici.

Tikmēr OAR komanda ceturtdaļfinālā ar 6:1 sagrāva Norvēģiju, bet pusfinālā ar 3:0 uzveica Čehiju.

Krievu hokejisti olimpisko spēļu finālā spēlēja pēc 20 gadu pārtraukuma, jo 1998.gadā Nagano Krievija izšķirošajā cīņā ar 0:1 zaudēja Čehijai. 1992.gadā Albērvilā ar krievu kodolu zeltu izcīnīja NVS izlase, bet vēl septiņas reizes pirmā bijusi PSRS izlase.

Bronzas medaļas sestdien izcīnīja iepriekšējās divās olimpisjajās spēlēs uzvarējusi Kānada, kura sestdien mačā par trešo vietu ar 6:4 uzvarēja Čehiju.

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm šoreiz Olimpiādē nepiedalās Nacionālās hokeja līgas (NHL) hokejisti, kurus neatbrīvoja klubi.

Phjončhanas olimpiskās spēles noslēgsies svētdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu