Bikše ieņem 57. vietu 50 km distancē; zeltu izcīna soms Niskanens

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/LETA

Latvijas labākais distanču slēpotājs Indulis Bikše sestdien Phjončhanas olimpiskajās spēlēs ieņēma 57. vietu 50 kilometru distancē klasiskajā stilā, kurā triumfēja Somijas sportists Īvo Niskanens, izcīnot otro Olimpiādes zelta medaļu karjerā.

Niskanens finišu sasniedza pēc divām stundām, astoņām minūtēm un 22,1 sekundes, aiz sevis atstājot divus olimpiskos sportistus no Krievijas.

Sudraba medaļu izcīnīja Aleksandrs Boļšunovs, kurš uzvarētājam zaudēja 18,7 sekundes, bet bronzu ieguva Andrejs Larkovs, jo čempiona atpaliekot par divām minūtēm un 37,5 sekundēm.

Niskanens izcīnīja savai valstij pirmo zelta medaļu šajās olimpiskajās spēlēs, jo pirms tam Somijai bija četras bronzas medaļas.

Pirms četriem gadiem Sočos Niskanens kļuva par olimpisko čempionu komandu sprintā, bet pērn kļuva par pasaules čempionu 15 kilometru distancē, tagad tiekot pie olimpiskā zelta slēpošanas maratonā. Phjončhanā viņš bija arī ceturtais komandu stafetē, bet individuālajā sprintā ieņēma 14., kamēr 30 kilometru skiatlonā 30.vietu.

Savukārt Bikše, kurš otro reizi karjerā slēpoja maratona distanci, no uzvarētāja atpalika 22 minūtes un 45,4 sekundes, esot ceturtais no beigām, kurš sasniedza finišu, netiekot apsteigts par apli.

Sacensības sāka 69, bet finišu sasniedza 60 slēpotāji, jo trīs dalībnieki tika apsteigti par apli, bet vēl seši izstājās.

Niskanens pirmo reizi par līderi kļuva pirms septiņu kilometru atzīmes, tomēr vadošo slēpotāju grupa joprojām turējās kopā un pēc 12,5 kilometriem soms bija vien 18.pozīcijā. Tomēr turpinājumā viņš kāpināja tempu un pēc 17 kilometru atzīmes atkal visiem bija priekšā.

Distances vidusdaļā līderis bija Kazahstānu pārstsāvošais Aleksejs Poltoraņins, taču Niskanens bija turpat līdzās, pēc tam diezgan strauji atraujoties. Vēl pēc pieciem kilometriem soms jau par 16,1 sekundi apsteidza tuvāko sekotāju Boļšunovu, taču krievs lēnām tuvojās un pirms pēdējiem desmit kilometriem pārņēma vadību, vienu brīdi Niskanenu apsteidzot par 6,7 sekundēm.

Soms gan spēja starpību samazināt, izšķirošo atrāvienu veicot pēdējā kilometrtā, beigās svinot pārliecinošu uzvaru.

Tikmēr Bikše pirmajos kilometros bija trešais no beigām, taču lēnām kāpa uz augšu un pēc deviņiem kilometriem bija 57.vietā. Distances vidū viņš bija 56.pozīcijā, tad noslīdēja trīs vietas zemāk, lai piecus kilometrus pirms beigām atgūtu 57.vietu, kurā arī finišēja.

Aiz Bikšes finišu vēl sasniedza Austrālijas, Ķīnas un Dānijas slēpotāji.

Latvijas šī brīža labākais slēpotājs 50 kilometru distanci veica vien otro reizi karjerā, pērn pasaules čempionātā sacensībās brīvajā stilā arī paliekot 57.pozīcijā.

Iepriekš Phjončhanā sprinta sacensībās klasiskajā stilā Bikše otrdien ieņēma 63.vietu starp 80 sportistiem, kā arī izcīnīja 65.vietu 15 kilometru distancē brīvajā stilā.

Bikše pērn kļuva par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš piedalījies prestižajā «Tour de Ski» tūrē, kopvērtējumā izcīnot 40.vietu. Turklāt pērn pēdējā etapā Bikše kļuva par vēsturē pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš ieguvis Pasaules kausa kopvērtējuma punktus. Šosezon viņš Pasaules kausa sacensībās distancē četras reizes iekļuvis septiņdesmitniekā.

Savukārt pirms došanās uz Phjončhanu Bikše izcīnīja 24.vietu pasaules U-23 čempionāta 15 kilometru distancē klasiskajā stilā.

10 kilometru distancē brīvajā stilā Patrīcija Eiduka ar 44.vietu sasniedza jaunu Latvijas distanču slēpotāju labāko panākumu Olimpiādēs.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāv 34 sportisti. Latvija ir pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija notiks svētdien.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu