Olimpiskajiem kērlingistiem no Krievijas pēc dopinga pārkāpuma atņemtas bronzas medaļas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR/TASS/LETA

Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) ceturtdien oficiāli atņēmusi olimpisko sportistu no Krievijas izcīnīto Phjončhanas olimpisko spēļu bronzas medaļu jaukto pāru kērlinga sacensībās.

Izlases sportists Aleksandrs Krušeļņickis tika pieķerts meldonija lietošanā. Viņam pozitīvas bija divas analīzes un arī B prove.

Līdz ar to tagad Krušeļņickis un viņa sieva Anastasija Brizgalova zaudējuši savas bronzas medaļas. Tomēr olimpisko sportistu no Krievijas delegācija vēl plāno iesniegt apelāciju.

Paredzams, ka viņu medaļas tagad saņems norvēģi Kristīna Skaslīna un Magnuss Nēdregotens, kuri zaudēja bronzas finālā.

Valsts izveidotas un atbalstītas dopinga sistēmas dēļ Phjončhanas olimpiskajās spēlēs nevar startēt Krievijas komanda, jo SOK ir diskvalificējusi Krievijas Olimpisko komiteju. Tomēr sacensībās piedalās «olimpiskie sportisti no Krievijas», lai arī daudzi Krievijas vadošie sportisti nesaņēma uzaicinājumus piedalīties šajā Olimpiādē.

Iepriekš Krievijas olimpieši cerēja Phjončhanas spēļu noslēguma ceremonijā soļot ar savas valsts karogu, bet pēc pozitīvajām dopinga analīzēm tas, visticamāk, nebūs iespējams.

Pats Krušeļņickis paudis pārliecību, ka meldonijs iejaukts viņa dzērienā treniņnometnes laikā Japānā. Sportistam tagad draud pat četru gadu diskvalifikācija, ja vien viņam neizdosies pierādīt sabotāžu.

Par vēsturē pirmajiem jaukto pāru kērlinga čempioniem tika kronēti Keitlina Lousa un Džons Moriss, kuri finālā ar rezultātu 10-3 pārspēja pasaules čempionus Ženiju Perē un Martinu Riosu no Šveices.

Iepriekš Phjončhanā dopinga lietošanā tika pieķerts arī Japānas šorttrekists Kei Saito, bet trešdien tika paziņots, ka pozitīvas analīzes bijušas arī Slovēnijas hokeja izlases uzbrucējam Žigam Jegličam.

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta «Mildronāts» aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā iekļauts no 2016.gada 1.janvāra. Šo preparātu izmantoja daudzi sportisti kādreizējās PSRS valstīs, un tas savulaik kļuva par «populārāko» dopingu pasaulē, jo lietošanā tika pieķerti ļoti daudzi sportisti, tostarp slavenā tenisiste Marija Šarapova.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu