Olimpiskā dienasgrāmata: Kas vainas Rastorgujevam?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA/TVNET

Šī diena bija piesātinātākā Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, jo Latvijas sportisti startēja uzreiz piecos dažādos sporta veidos. Tiesa, medaļu krājums tā arī vēl nav papildināts, turklāt negaidīti neveiksmīgas sacensības aizvadījis arī Latvijas spēcīgākais biatlonists Andrejs Rastorgujevs.

Cerēju, ka manā 28.dzimšanas dienā kāds no Latvijas sportistiem sarūpēs Latvijai pirmo medaļu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, taču tā nenotika, lai gan pirms Olimpiādes pie reāliem kandidātiem uz godalgām tika pieskaitīti Rastorgujevs un kamaniņu stafetes komanda. Abiem sacensības bija šodien, tomēr biatlona 20 kilometru klasikā Rastorgujevs pamanījās netrāpīt pa sešiem mērķiem, noslēgumā ierindojoties pieticīgajā 59.vietā, kamēr Latvijas kamaniņu stafetes komanda palika sestā, lai gan pirms četriem gadiem Sočos izcīnīja bronzu.

Vilšanās Rastorgujeva šodienas sniegumā bija ne tikai līdzjutējos, žurnālistos un treneros, bet arī pašā sportistā. Pēc sacensībām viņš bija ļoti nerunīgs, nespējot rast izskaidrojumu savai neveiksmei.

No malas arī šķita, ka Andreja solis distancē nebija tas ātrākais, lai gan statistika liecina, ka viņš trasē bijis septītais naskākais slēpotājs.

Tiesa, sešas nopelnītās soda minūtes iegāza viņa izredzes uz labu rezultātu, turklāt Latvijas vadošais biatlonists pamanījās pieļaut trīs kļūdas guļus pozīcijā, kas viņam ir neraksturīgi, un atpalika arī no komandas otrā numura Oskara Muižnieka, kurš ierindojās 42.vietā. Ceturtdien uzrādītais pieticīgais rezultāts gan neliegs viņam svētdien piedalīties masu starta sacensībās.

Diemžēl līdz šim Rastorgujevs nav spējis sekmīgi startēt atbildīgākajās sacensībās, piemēram, Olimpiādē un pasaules čempionātā. Šajā sarakstā nevar ieskaitīt Eiropas čempionātu, kur Latvijas biatlonists janvārī ieguva zeltu sprintā, jo ierasti šajās sacensībās nepiedalās kontinenta labākie sportisti.

Tikmēr Latvijas kamaniņu komandas sestā vieta stafetē ir likumsakarīgāks rezultāts. Jau visu olimpisko spēļu laiku mūsu braucēji demonstrēja diezgan blāvu sniegumu, pirmajā desmitniekā ielaužoties vien divniekam Andrim un Jurim Šiciem. Visu Olimpiādes laiku mūsējie līdz galam tā arī nespēja atkost viltīgo Phjončhanas trasi, bet tieši noslēdzošajās sacensībās – stafetē – Ulla Zirne, Kristers Aparjods un Šici aizvadīja savus sekmīgākos braucienus un izcīnīja sesto pozīciju.

Sportisti pēc mačiem bija gana apmierināti, norādot, ka Olimpiāde viņiem noslēgusies uz pozitīvas nots. Tiesa, žēl, ka labie braucieni nāca tik vēlu.

Šodien startēja arī mūsu sieviešu biatloniste Baiba Bendika, kura ierindojās 39.vietā 15 kilometru klasikā. Arī viņai problēmas sagādāja šaušana, it sevišķi noslēdzošajā ugunslīnijā pieļautās divas kļūdas, kas viņai liedza reāli pacīnīties par vietu pirmajā desmitniekā. Pēc mačiem priecīgs par sportistes sniegumu nebija arī viņas treneris Ilmārs Bricis, kurš uzsvēra, ka viņai pirms sacensībām bija izredzes pacīnīties pat par medaļām, jo sportiste atrodoties ļoti labā sportiskajā formā.

Bendika ceturtdien aizvadīja no trešdienas pārceltās sacensības. Tās tika atliktas, jo Phjončanā tobrīd valdīja mežonīgs vējš, kas pat lika uz laiku evakuēt Kanninas olimpisko parku.

Arī man tālrunī pienāca brīdinājums par pārāk spēcīgu vēju, turklāt cilvēkiem nebija ieteicams uzturēties ārpusē, savukārt autobusa pasažieriem šoferi lika piesprādzēties.

20180215_230307_2757.PNG

Pie savas pirmās medaļas šajās olimpiskajās spēlēs Latvija varētu tikt jau piektdien, kad noslēdzošos divus skeletona braucienus aizvadīs brāļi Martins un Tomass Dukuri. Zelts jau tikpat kā garantēts mājiniekam Sunbinam Junam, kurš pirmajos divos braucienos ceturtdien demonstrēja dominējošu sniegumu, abos labojot trases rekordu. Viņš otrajā vietā esošo Ņikitu Tregubovu apsteidz jau par 0,74 sekundēm. Tikmēr trešais ir Martins, kurš zaudē vēl 0,14 sekundes, bet piekto vietu ieņem Tomass.

Līdz ar to piektdien sagaidāma bezkompromisa cīņa par sudrabu un bronzu. Tomass pēc ceturtdienas sacensībām izteicās, ka ir gatavs arī riskēt ar slieču izliekumu, ja noslēdzošajā braucienā uz galda būs likts medaļas liktenis.

Savukārt Martins piektdien negrasoties lieki riskēt, jo viņš jau tāpat pirmajos divos braucienos no sevis izspiedis teju maksimumu, tādējādi netieši norādot, ka Juns ir nenoķerams.

Skeletonisti sacentīsies jau naktī pēc Latvijas laika, tā kā pamostoties varat sagaidīt patīkamas ziņas no Phjončhanas.

Ceturtdien olimpiskajā trasē bija redzami arī Latvijas bobslejisti, kuri aizvadīja pirmos oficiālos divnieku treniņus un kuri vēl startā neskrēja uz pilnu jaudu. Oskars Melbārdis kopā ar Daumantu Dreiškenu pirmajos braucienos ierindojās ceturtajā un septītajā vietā, kamēr Oskars Ķibermanis ar Matīsu Mikni bija piektie un desmitie.

Ķibermanis pēc pirmā treniņa gan atturējās runāt ar Latvijas medijiem, bet Melbārdis gan bija itin labā noskaņojumā. Viņš nesen veiksmīgi atkopies no muskuļa traumas un pauda prieku, ka pēc pagarākas pauzes beidzot var sēsties bobā.

Tikmēr treniņā nepiedalījās Dienvidkorejas bobslejisti, kuri Phjončhanas trasi ir pamatīgi piebraukuši. Tiek lēsts, ka šīs valsts piloti pa olimpisko reni nobraukuši ap 400 reizēm.

Vēl no Latvijas sportistiem jāpiemin vien 18 gadus vecā Patrīcija Eiduka, kura ceturtdien Phjončhanas olimpisko spēļu desmit kilometru distancē brīvajā stilā izcīnīja 44.vietu, sasniedzot valsts visu laiku labāko rezultātu Olimpiādē šajā sporta veidā. Jaunā sportiste pēc sacensībām bija sajūsmā par uzrādīto rezultātu. Tiesa, viņa neesot pārliecināta, vai nākotne viņu aizvedīs līdz 2022.gada Pekinas olimpiskajām spēlēm.

Ceturtdien pārceltās sacensības milzu slalomā aizvadīja kalnu slēpotāja Lelde Gasūna, ierindodamās 43.vietā starp 60 finišu sasniegušām dalībniecēm. Noslēgumā latviete gan pauda vilšanos par savu rezultātu, uzskatot, ka atpalicība no uzvarētājas Mikaelas Šifrinas (teju 14 sekundes) bijusi pārāk liela.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu