Olimpiskā dienasgrāmata: Diena pēc spēļu atklāšanas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Twitter: @apoikans

Četrgades ziemas sporta veidu svarīgākais notikums ir sācies! Sestdien Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā tika aizvadīta pirmā lielā sacensību diena, kas turklāt ar cerīgiem rezultātiem iesākās arī Latvijas sportistiem. Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu otrajā sacensību dienā startēs astoņi Latvijas pārstāvji.

Rīts pēc olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas nebija no vieglākajiem. Kā jau iepriekš rakstīju, mani piemeklēja pamatīgas nedienas ar nonākšanu Seulā, kā rezultātā nebiju gulējis aptuveni divas dienas un pilnai laimei netiku arī pie savas bagāžas. Tas pamatīgi ietekmēja manu fizisko un emocionālo stāvokli, tomēr naktī uz sestdienu beidzot izdevās pagulēt.

Žurnālistam olimpisko spēļu režīms prasa savu, tāpēc ilgāk par piecām sešām stundām šoreiz pagulēt nesanāca un pamodos ar sajūtu, it kā būtu iztriekts no laivas.

Tas gan ir sīkums, jo šodiena bija mana pirmā nopietnā darba diena olimpisko spēļu norises vietā Phjončhanā. Uz starta devās pieci Latvijas sportisti – šorttrekists Roberto Puķītis, biatloniste Baiba Bendika un kamaniņu braucēji Kristers Aparjods, Inārs Kivlenieks un Artūrs Dārznieks. Viņi šajā Olimpiādē bija pirmie, kuri iesāka mūsu atlētu gaitas.

Šo olimpisko spēļu rīkotāji medijiem ir parūpējušies par bagātīgām brokastīm, kur ir ne tikai plašākai sabiedrībai labi zināmais bekons ar olām un šķiņķi, bet arī pavisam kaut kas jauns, piemēram, skābēti kāposti mērcē jeb kimči un citas gastronomiskas izdarības, turklāt vietējie savos ēdienos mīl lietot soju. Dienvidkorejā vispār dārzeņi ir ļoti iecienīti. Brokastīs gan centos pieturēties pie tradicionālām vērtībām – kafijas, ceptas olas ar šķiņķi, sieru un cīsiņiem.

Pēc brokastīm mediju ciematā gan ir liels pieprasījums. Lai arī šķita, ka mēs uz tām ieradāmies gana laicīgi (pēc deviņiem no rīta), rinda bija izstiepusies gana gara, turklāt minūti pēc minūtes tā kļuva tikai apjomīgāka, stiepjoties jau vairāku desmitu metru garumā.

Acīmredzot lielākā daļa mediju pārstāvju celšanos no savām gultām pēc Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas bija atlikuši uz pēdējo brīdi...

Jāsaka, no rīta pamodos diezgan drūmā noskaņojumā, jo mana bagāža pēc piedzīvojumiem pilnā ceļa uz Seulu joprojām bija bezvēsts pazudusi. Turklāt arī Dienvdkorejas lidosta savā saziņā bija kā akā iekritusi, nereaģējot ne uz kādiem maniem kontaktēšanās mēģinājumiem. Nu neko, nekas cits neatlika kā nogaidīt, cerot, ka situācija uzlabosies.

Šodien viens no mūsu galvenajiem galamērķiem bija Alphensijas kamaniņu un bobsleja trase, kur vispirms treniņš bija iecerēts mūsu dāmām un pēcāk pirmie sacensību braucieni vīriešiem.

Tomēr karma mani atkal pievīla, jo šoreiz vietējie korejieši bija izdomājuši, ka uz ceļa ieņems arī olimpiskā transporta joslu, kas pusceļā uz kamaniņu trasi izveidoja pamatīgu «korķi». Lieki teikt, ka satikt mūsu kamaniņu sporta meitenes tā arī nepaspējām.

Lai arī nepaspējām uz kamaniņu treniņu, varējām izpētīt Alphensijas trases apkārtni, kas vismaz pagaidām ir vienīgā vieta, kur gana lielā apjomā pieejami ātrās ēdināšanas restorāni un citas rietumnieciskākās izklaides. Tiesa, vismaz manis un kolēģa Iļjas pasūtītais it kā vienkāršais vistas burgers bija pārsteidzoši ass. Šķiet, brīdinājuma, ka tas ir ass, nemaz nebija, vai arī mēs vienkārši neprotam korejiešu valodu.

Vismaz pagaidām šķiet, ka pašā Phjončhanā ar pienācīgas ēdināšanas vietas un apjomīgāka veikala atrašanu ir problēmas, turklāt vietējie šo vietu sauc par laukiem.

Ja runājam par Latvijas sportistu sestdienas startiem, Olimpiāde iesākusies cerīgi. Par patīkamu pārsteigumu parūpējās vien 19 gadus vecais Aparjods, kurš pēc pirmajiem diviem braucieniem ir augstajā septītajā vietā. Viņu no medaļām šķir 0,140 sekundes.

Apmierināts ar Aparjoda startiem bija kamaniņu izlases treneris Mārtiņš Rubenis, kurš 2006.gadā Turīnā sagādāja Latvijai pirmo medaļu Ziemas olimpiskajās spēlēs kopš neatkarības atjaunošanas. Viņš norādīja, ka kamaniņu sportistiem laba rezultāta sasniegšanai šajā Olimpiādē ir stabili jāveic visi četri braucieni.

«Esam ļoti daudz strādājuši, un Kristers būtu tikai pelnījis olimpisko ciklu pabeigt ar lielisku rezultātu.»

Lieki piebilst, ka Kristers ir šīs Olimpiādes debitants, kamēr pieredzejušais Kivlenieks pēc pirmās dienas ir tikai 21. vietā, turklāt viņš pēc sestdienas nenoliedza, ka šīs viņam varētu būt pat pēdējās sacensības karjerā, jo uzrādītie rezultāti viņu neapmierinot. Savukārt vēl viens latvietis Dārznieks pēc pirmajiem diviem braucieniem ir 25.pozīcijā.

Gana labi sestdien klājās arī šorttrekistam Roberto Puķītim, kurš pēc divu konkurentu diskvalifikācijas A finālā noslēgumā 1500 metru distancē izcīnīja augsto 11.vietu.

Pirms olimpiskajām spēlēm bija paredzēts, ka šajā distancē startēs Roberts Zvejnieks, tomēr pēc apspriedes tika nolemts, ka vieta tiks Puķītim. Līdz ar to abi Latvijas pārstāvji šajā Olimpiādē sacentīsies divās distancēs – Zvejnieks to darīs 500 un 1000 metros, kur sacentīsies arī Puķītis.

Uz starta sestdien devās vēl viena olimpisko spēļu debitante Bendika, kura dāmu biatlona sacensībās 7,5 kilometru sprintā ierindojās 39.vietā un kvalificējās pirmdienas iedzīšanai. Pati sportiste pēc sacensībām gan nebija apmierināta ar savu rezultātu, turklāt traucējis arī šobrīd Phjončhanai raksturīgais mainīgais vējš, kā rezultātā šautuvē nācās pieļaut četras kļūdas.

Phjončhanā nenoliedzami šobrīd norisinās vienas no aukstākajām Ziemas olimpiskajām spēlēm, turklāt stiprais vējš liek to apmeklētājiem apbruņoties ar pamatīgu drēbju kārtu. Tieši šeit valdošie laikapstākļi mani pamatīgi satrauca par bagāžas statusu.

Tomēr sestdienas vakarā, pārrodoties mediju ciematā, mani sagaidīja patīkams pārsteigums – bagāža ir atrasta un nogādāta olimpisko spēļu norises vietā. Tas nozīmē, ka pēc tik daudzām nedienām esmu atguvis labo auru, ko tagad varēšu nodot mūsu sportistiem cīņā par medaļām.

Rītdien jau startēs viena no Latvijas cerībām, biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks un sacensības noslēgs vīriešu kamaniņu braucēji. Savukārt no sākotnējā pieteikuma 5000 metru distancei svītrots ātrslidotājs Haralds Silovs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu