Latvijas tenisistes «Fed Cup» uzvar Austriju un finālā tiksies ar Serbiju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas sieviešu tenisa izlase piektdien Tallinā līdzjutēju atbalstīta droši triumfēja neko neizšķirošajā Federāciju kausa Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas pēdējā apakšgrupas duelī. Latvija ar 3-0 apspēlēja Austriju un fināla kārtā sestdien spēkosies ar Serbiju.

(Papildināts viss teksts.)

Vienspēlēs Anastasija Sevastova sagrāva Austrijas izlases ceturto numuru Piju Kēnigu, kamēr Aļona Ostapenko duelī ar Austrijas trešo numuru Melāniju Klafneri aizvadīja smagu trīs setu cīņu, bet tāpat uzvarēja. Panākumu trijos setos svinēja arī Diānas Marcinkēvičas un Danielas Vismanes dubultspēļu duets.

Šajā duelī nevienai no izlasēm nekas nav vajadzīgs, tāpēc Austrija laukumā izlaida potenciāli vājākās tenisistes, kamēr Latvija, lai nepieviltu sabraukušos līdzjutējus, vienspēlēs spēlēja ar abām vadošajām tenisistēm. Turklāt izskatījās, ka Ostapenko cīņu noslēdza ar traumu.

Sestdien fināla kārtā Latvija spēkosies ar Serbiju, kas savā grupā uzvarēja Gruziju un Bulgāriju. Uzvarot arī šajā mačā, Latvija iegūs tiesības aprīlī sacensties pārspēlēs par iekļūšanu otrajā pasaules grupā.

Pasaules ranga 15.vietā esošā Sevastova piektdien uzvaru pār 562.pozīcijā esošo Kēnigu guva 58 minūšu laikā ar rezultātu 6-0, 6-1.

Tikmēr pasaules sestā rakete Ostapenko panākumu pār 523.vietu ieņemošo Klafneri izcīnīja vairāk nekā pusotru stundu ilgā duelī ar 2-6, 6-0, 6-3.

Pirmajā setā Ostapenko spēlēja bez lielas domāšanas un vienkārši sita pa katru bumbu, ciešot pārliecinošu zaudējumu. Turpinājumā viņa sāka spēlēt akurātāk un precīzāk, tomēr tā kā pretiniece bija sajutusi spēles garšu, nācās smagi cīnīties, lai salauztu rangā daudz zemāk esošo pretinieci. Kaut otrā seta rezultāts šķiet ļoti pārliecinošs, laukumā līdz pat cīņas beigām ritēja smaga cīņa, Ostapenko tiekot pie grūta panākuma.

Savukārt dubultspēlē Marcinkēviča un Vismane ar 2-6, 6-2, 6-3 apspēlēja Kēnigu un Klafneri. Cīņa bija līdzīga, Latvijas pārim problēmām rodoties geimos pie Vismanes serves, kuros izdevās uzvarēt tikai divas reizes.

Latvijas dāmu izlase jau pirms šīs cīņas bija nodrošinājusi uzvaru apakšgrupā un vietu fināla kārtā, kamēr Austrija grupā paliks pēdējā un sestdien cīnīsies par vietas saglabāšanu zonā.

Latvijas komanda iepriekš turnīrā ar vienādu 2-1 rezultātu uzvarēja Turciju un Poliju. Savukārt Austrija ar tādu pat rezultātu minētajām divām komandām zaudēja, līdz ar to D apakšgrupā palika pēdējā vietā un būs spiestas cīnīties par vietas saglabāšanu Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā.

Zīmīgi, ka ceturtdienas spēle pret Turciju austrietēm ilga astoņas stundas. Austrijas izlases pirmais numurs Barbara Hāsa tajā vispirms aizvadīja trīs stundas ilgu vienspēli, bet jau pēc pusstundas devās laukumā arī uz ilgu dubultspēli.

Pasaules ranga sestā rakete Ostapenko pirmajā duelī pret Turciju savu vienspēli zaudēja, savukārt mačā ar Poliju guva panākumu, kamēr ranga 15.rakete Sevastova Tallinā uzvarējusi visos sešos setos vienspēlēs, kā arī kopā ar Ostapenko gūstot panākumu dubultspēlē pret Turciju.

Savukārt ranga 274.pozīcijā esošā Marcinkēviča un planētas 871.rakete Vismane iepriekš bija aizvadījušas vienu dubultspēli, ceturtdien zaudējot polietēm. Kaut šajā mačā rezultāts bija graujošs, cīņa ritēja ļoti līdzīgi un vienā geimā uzvarētāju noteikšanai pat bija nepieciešamas vairāk nekā 20 minūtes un 27 izspēles.

Austrijas komandas līdere ir Barbara Hāsa, kura rangā ir 177.vietā, kamēr Jūlija Grābere atrodas 244.pozīcijā, kas viņai ir rekords. Vēl komandā ir ranga 523.pozīcijā esošā Melānija Klafnere un Pija Kēniga, kura atrodama ranga 562.vietā.

Latvija līdz šim vienīgo reizi ar Austriju bija spēlējusi 2015.gadā, kad cīņā par vietas saglabāšanu Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā ar 2-1 uzvarēja latvietes. Toreiz Ostapenko ar 6-2, 6-1 sagrāva Grāberi, Marcinkēviča ar 0-6, 6-2, 0-6 kapitulēja Hāsai, bet dubultspēlē viņas ar 7-5, 6-3 pārspēja Grāberi un Sandru Klemenšicu.

Fināla kārtā Latvija sacentīsies ar A apakšgrupā uzvarējušo Serbiju. Pirms pēdējās kārtas, kurā Serbija tikās ar Gruziju, šajā grupā varēja uzvarēt visas trīs vienības, turklāt otrajā vienspēlē serbiete Dejana Radanoviča atspēlēja divas mačbumbas pret Ekaterinu Gorgodzi.

Serbijai šoreiz Federāciju kausā nepalīdz divas rangā augstāk esošās tenisistes, līderei Radanovičai šobrīd esot pasaules 264.raketei.

Komanda, kura uzvarēs fināla kārtas mačā, kvalificēsies aprīlī gaidāmajām pārspēlēm par vietu otrajā pasaules grupā. Zīmīgi, ka 2019.gadā Federāciju kausā mainīsies sacensību formāts, apvienojot abas pasaules grupas, līdz ar to šī turnīra divas uzvarētājas iegūs iespēju iekļūt starp 16 stiprākajām pasaules izlasēm.

Pērn notikušajā Federāciju kausa izcīņas Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā Latviju pārstāvēja Ostapenko, Diāna Marcinkēviča un Vismane. Ostapenko Latvijas izlasē spēlē kopš 2013.gada, bet Marcinkēviča kopš 2009.gada Federāciju kausā nav piedalījusies tikai reizi.

Tikmēr Sevastova Federāciju kausā iepriekšējo reizi spēlēja 2010.gadā, kad bija vien 19 gadus veca.

Sevastova ar atsevišķu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes lēmumu iekļauta LOV sastāvā vasaras sporta veidos 2018.gadam. Visticamāk, Sevastovas iekļaušanas LOV sastāvā spēlējusi lielu lomu tenisistes lēmumā piekrist pārstāvēt Latviju Federāciju kausā. Tāpat LOV sastāvā ir arī Ostapenko.

Pērn Latvijas tenisistes apakšgrupu cīņās ar 2-1 uzvarēja Turciju, ar 0-3 pārliecinoši piekāpās favorītei Lielbritānijai, bet noslēdzošajā duelī pārliecinoši ar 3-0 tika pārspēta Portugāle. Latvija ar diviem panākumiem trīs mačos ieguva otro pozīciju C apakšgrupā un nosargāja vietu Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā. Vēlāk mačā par 5. līdz 8.vietu ar 0-2 tika zaudēts Ungārijai, sacensības noslēdzot septītajā pozīcijā.

Vēsturē labāko sasniegumu Latvijas izlase guva 1993.gadā, kad startēja pasaules grupā, iekļūstot 16 labāko pasaules izlašu vidū. Šogad Latvija Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlēs piekto gadu pēc kārtas. Ja pirmajās divās reizēs bija jācīnās par vietas saglabāšanu, pērn Latvijas sportistes izvairījās no pārspēlēm.

Ostapenko pērn triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, kļuva par pirmo Latvijas tenisisti ranga pirmajā desmitniekā un piedalījās WTA sezonas noslēguma turnīrā. Ostapenko bez triumfa «French Open» izcīnīja uzvaru arī Seulas WTA «International» turnīrā, kamēr Sevastova uzvarēja Maljorkas WTA «International» turnīrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu