Sporta ārsts: Porziņģis guvis vienu no nopietnākajām traumām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Pēc smaguma pakāpes basketbolista Kristapa Porziņģa gūtais ceļa krustenisko saišu plīsums ir viena no nopietnākajām traumām, kāda sportistam var būt, raidījumam «LNT Ziņas» trešdien sacīja sporta ārsts Mārtiņš Pulveris.

«Krusteniskā saite [ārstēšana] parasti aizņem sešus līdz deviņus mēnešus. Bet tas atkarīgs, ar ko cilvēks nodarbojas. Jo augstākā līmenī profesionāli nodarbojas ar basketbolu, jo ilgāk jābūt uzmanīgam. Uz biroju cilvēks pēc krusteniskās saites operācijas var aiziet jau pēc divām nedēļām, bet sportistam jābūt drošam, lai tā trauma neatkārtojas,» saka Pulveris.

Traumu Porziņģis guva savas komandas Ņujorkas «Knicks» spēlē Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Porziņģis pēc bumbas trieciena grozā no augšas sadūrās ar pretinieku, neveiksmīgi piezemējās un uzreiz sāpēs saķēra kreiso ceļgalu. Lai gan sportists arēnu pameta saviem spēkiem, diemžēl apstiprinājās ļaunākais scenārijs - ārsti konstatēja krustenisko saišu plīsumu. Paredzams, ka Porziņģim tuvākajā laikā tiks veikta operācija, un tikai pēc tās tiks noteikts aptuvenais atlabšanas laiks.

Par Kristapu pārdzīvo arī Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars. «Tā neapšaubāmi ir smaga trauma. Šī ziņa nāca kā tāds viegls šoks vai trieciens. Diemžēl tas profesionālais basketbols šajā brīdī sasniedzis tādu attīstības līmeni tīri fiziskajā ziņā, ka šī trauma [ceļgala krustenisko saišu plīsums] kļuvusi par regulāru.»

Arī pašam Vecvagaram spēlētāja karjeras laikā bijusi identiska trauma. Tiesa, šobrīd medicīna ir pilnīgi citā līmenī, nekā tas bijis toreiz - pirms 25 gadiem, nosaka Vecvagars. Bet vienalga operācija ir gana sarežģīta, līdz ar to rehabilitācija - ilga. «Arī manam dēlam, kurš profesionāli spēlē, divreiz bijusi šāda trauma. Dāvim Bertānam divreiz un visi ir atgriezušies. Lietuvā, kur manam dēlam Kasparam Vecvagaram tika veikta operācija, ķirurgs teica, ka pēc viņa statistikas profesionālās komandās šādas traumas notiek līdz pat 20% spēlētāju, tātad katram piektajam. Ja 12 spēlētāji komandā, liela varbūtība, ka diviem tāda trauma jau ir bijusi.»

Līdz ar to šī ziņa nav jāuzver kā traģēdija. Tā nav svītra pāri karjerai. Tiesa, šī sezona Porziņģim ir beigusies un, ļoti iespējams, ka viņš nevarēs iziet laukumā arī nākamās sezonas sākumā. Tāpat nevarēs palīdzēt arī Latvijas izlasei vasarā.

«Mēs jebkurā laikā gribējām, vēlējāmies un aizvien vēlamies viņu redzēt pēc iespējas ātrāk, bet tagad ir pilnīgi skaidrs, ka gadu nāksies iztikt bez viņa. Acīmredzot, tādus pārbaudījumus dzīve uzliek spēcīgām personībām, zinot, ka viņi ar tām tiks galā. Un Kristaps neapšaubāmi tāds ir,» saka Vecvagars.

Porziņģim nākamnedēļ bija plānots kļūt par pirmo latviešu basketbolistu Nacionālās basketbola asociācijas Visu zvaigžņu spēlē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu