Bijušais WADA vadītājs nesaudzīgi kritizē SOK reakciju Krievijas dopinga jautājumos

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Bijušais Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) vadītājs Diks Paunds otrdien asi kritizējis olimpisko aprindu atbildi uz Krievijas dopinga skandālu, brīdinot, ka «mēs vairāk runājam nekā darām» un sakot, ka uzticība spēlēm piedzīvojusi nopietnu triecienu.

Trīs dienas pirms Olimpiādes atklāšanas Paunds uzstājās Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) sesijā Kannina. Viņa komentāri raisīja iebildumus no zāles, ka kanādietis pārāk daudz runā ar preses pārstāvjiem, savukārt tie viņu sadusmoja.

SOK formāli atstādinājusi Krieviju no Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm, taču atļāvusi gandrīz 170 «tīrajiem» sportistiem piedalīties zem neitrāla karoga un joprojām var atļaut zem Krievijas karoga piedalīties noslēguma ceremonijā.

«Es ticu, ka ievērojamas pasaules daļas un pasaules sportistu kolektīvā doma ir tāda, ka SOK ne tikai nav izdevies sargāt tīros sportistus, bet tā sekmējusi negodīgo sportistu dominēšanu pār tīrajiem,» sacīja Paunds. «Mēs vairāk runājam nekā darām.»

«Sportistiem un lielākajai daļai publikas, pēc manām domām, nav vairs pārliecības, ka tiek aizstāvētas viņu intereses. Mūsu apņēmība tiek apšaubīta un nedomāju, ka varam runāt par izkļūšanu no šīs problēmas.»

Paunds sacīja, ka SOK nav izdevies aizsargāt ziņotājus, kuri izcēla šo skandālu gaismā.

«Viņi ir pamesti vieni, bez kaut kādas aizstāvības no olimpiskās kustības,» sacīja Paunds piebilstot: «Es pat teiktu, ka lielāka vērība veltīta Krievijas sportistiem Phjončhanas spēlēs nekā tam, kā rīkojas Krievija

«Atvainojiet, bet tā nav atbilstoša SOK atbilde uz šausmīgu Krievijas uzbrukumu olimpiskajām spēlēm un tīrajiem sportistiem,» viņš teica.

Bijušais WADA prezidents Paunds kritizēja arī Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) pagājušās nedēļas pēc viņa vārdiem «perversos» lēmumus, kas atcēla 28 Krievijas sportistu un amatpersonu atstādināšanu no olimpiskajām spēlēm.

Pēc tam 15 no šiem Krievijas sportistiem pauda cerību uz dalību Phjončhanā, tomēr SOK atteica viņiem ielūgumus. Tomēr otrdien CAS sacīja aģentūrai AFP, ka 32 krievi iesnieguši jaunas apelācijas par savu dalību.

«Tagad mums ir problēmas,» sacīja Paunds, domājot ar to SOK. «Mums skaidri jāpavēsta pasaulei mūsu lēmumi un darbības, kas atšķir olimpisko kustību no izklaides sporta pasākumiem.»

«Mēs nerunājam par politiku... mēs runājam par to, kā atbildētu uz uzbrukumiem mūsu pamatvērtībām no valsts, kura brīvprātīgi piekritusi ievērot šīs vērtības, bet pēc tam mēģina tās iznīcināt,» viņš piebilda.

SOK decembrī piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts «Olympic Athlete from Russia» jeb «Olimpiskais sportists no Krievijas».

Zem neitrāla karoga Phjončhanas olimpiskās spēlēs gatavojas startēt 169 krievu sportisti, kuri pirms tam izgājuši striktas antidopinga pārbaudes.

Ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā, Dienvidkorejā, norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu