Dainis Dukurs: Martins pierādīja, ka grūtā brīdī spēj mobilizēties

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA/TVNET

Planētas titulētākais skeletonists Martins Dukurs no Latvijas pagājušajā piektdienā Pasaules kausa pēdējā posmā pierādīja, ka grūtā brīdī spēj mobilizēties, sarunā ar žurnālistiem uzsvēra viņa treneris un tēvs Dainis Dukurs.

Martins Dukurs piektdien Vācijas trasē Kēnigszē ieņēma otro vietu Pasaules kausa sezonas pēdējā, astotajā, posmā, taču palika bez uzvaras kopvērtējumā, jo sacensību laikā tika diskvalificēts no pirms nedēļas notikušā iepriekšējā etapā Sanktmoricā.

«Martins tika diskvalificēts, jo slieces cietība neatbilda noteikumiem. Pēc Sanktmoricas posma mēs sākām filmēt mērījumu procesu un pierakstīt priekšmērījumus. Mērījumi tiek veikti ar rokas instrumentu, un katram mērītājam ir savs rokraksts. Mums ir tāds pats instruments, un arī mērījumi atšķiras,» stāstīja Dainis Dukurs.

Arī slieču kontroles veicēji bijuši pārsteigti par to, ka ir tik liela atšķirība mērījumos.

«Ierosinājām, lai uz olimpiskajām spēlēm sagatavo palīgierīces, kā arī visiem cietība tiek mērīta vienādi pirms un pēc sacensībām. Arī pārējās komandas teica, ka šie [slieču kontroles] mērījumu rezultāti bija augsti un pārsniedza tos, kas bija pašu mērījumos,» stāstīja Dainis Dukurs.

Tiesa, Latvijas komanda vēl nav redzējusi nevienu oficiālu dokumentu par šo pārkāpumu.

«Viņi pieņēma lēmumu un pirms mačiem man paziņoja. Es to uztvēru normāli, bez liekām emocijām. Domāju, ka Martinam neko neteikšu, taču viņš redzēja manu sarunu un pajautāja, kas par lietu. Pateicu Martinam, ka pieņemts lēmums viņu diskvalificēt no Sanktmoricas posma. Viņi [sacensību rīkotāji] arī «nostrādāja». Pēc pirmā brauciena, kurā bija vienāds rezultāts ar Akselu Jungku, vairākkārt paziņoja par Martina diskvalifikāciju,» atcerējās treneris.

Viņš gan atzīmēja, ka radītais psiholoģiskais spiediens Latvijas komandai nāca tikai par labu.

«Jā, Martins otrajā braucienā zaudēja divas simtdaļas, bet tās bija paša kļūdas dēļ. Tajā spiedienā izgājām labu skolu, kas parādīja, ka grūtā brīdī viņš spēj mobilizēties. Martins nobrauca patiešām labu otro braucienu, pieļaujot tikai vienu mazu kļūdu. Jāatzīmē, ka arī konkurents bija ļoti cienījams, startēja savā mājās trasē,» uzsvēra skeletonista tēvs.

Latvijas komandai šosezon nav īpaši labas attiecības ar Starptautisko Bobsleja un skeletona federāciju (IBSF). Latvijas Bobsleja un skeletona federācija šosezon divas reizes rakstījusi IBSF saistībā ar diskvalificēto Krievijas sportistu lietu, kā arī jauniešu treneris Gints Dzērve skarbi kritizēja starptautiskās federācijas pārstāvjus par neizdarībām Starpkontinentālā kausa posmā Sanktmoricā.

«Mēs nonācām viņu uzmanības lokā, sākām skaļi domāt un runāt. Tāpat bija tāds nonsenss, ka pēdējā posmā starp piekto un sesto treniņbraucienu izmainīja tehniskos noteikumus, kas attiecas uz kamanu bamperiem. Parasti tādas izmaiņas notiek pēc vai pirms sezonas, nevis diennakti pirms pēdējā Pasaules kausa posma sacensībām. Tas nozīmēja, ka dažas komandas nevarēja aplīmēt skeletonus tā, kā to darīja iepriekš,» atklāja Dainis Dukurs.

Viņaprāt, šādas nekonsekventas darbības nerada pārliecību cilvēkos, kuri atbild par tehniskajiem procesiem.

«Galvenais, lai olimpisko spēļu laikā nekas tāds neatgadītos, mēs būtu noteikumu robežās un arī materiālu kontrole būtu savā augstākajā līmenī,» teica Dainis Dukurs.

Aizvadītajā Pasaules kausa sezonā Martins Dukurs izcīnīja 1440 punktus un līdz ar to kopvērtējumā palika vien ceturtajā vietā, kamēr Tomass Dukurs izcīnīja trešo vietu. Pirms pēdējā posma M.Dukurs bija galvenais pretendents uz uzvaru kopvērtējumā, jo viņam būtu pieticis pat ar 13.vietu, taču latvietim materiālu pārkāpumu dēļ anulēja Sanktmoricā izcīnīto trešo vietu, par ko sportists zaudēja 200 punktus.

Martins Dukurs pirmo reizi kopš 2010.gada palicis ārpus pirmā trijnieka Pasaules kausa kopvērtējumā, jo pirms savas uzvaru sērijas 2008./2009.gada sezonā viņš bija sestais.

Savukārt Tomass Dukurs pēc gada pārtraukuma atgriezies pirmajā trijniekā kopvērtējumā, jo pērn palika vien devītais. Iepriekšējā sezonā viņš materiāla pārkāpuma dēļ zaudēja Īglsā izcīnīto ceturto vietu, kas maksāja kopvērtējuma pirmo sešinieku.

Iepriekšējo reizi Tomass Dukurs kopvērtējumā augstāk par savu jaunāko brāli bija pirms 11 gadiem, kad izcīnīja devīto vietu, kamēr Martins bija 12.pozīcijā.

Martins Dukurs decembra vidū devīto reizi pēc kārtas kļuva par Eiropas čempionu un sasniedza 50 uzvaru robežu Pasaules kausā. Pērn viņš piekto reizi karjerā tika kronēts par pasaules čempionu, bet olimpiskajā gadā planētas meistarsacīkstes skeletonā netiek aizvadītas.

Februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs Latvija vīru konkurencē būs pārstāvēta ar diviem atlētiem, kamēr sievietēm - ar vienu. Olimpisko spēļu skeletona sacensībās piedalīsies 30 vīrieši un 20 sievietes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu