Krištopāns pēdējās sekundēs atnes Latvijas handbolistiem uzvaru pār Izraēlu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pateicoties Daiņa Krištopāna pēdējo sekunžu metienam, Latvijas vīriešu handbola izlase sestdien Klaipēdā 2019.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā spēlē spraigā cīņā ar 29:28 (15:15) uzvarēja Izraēlu.

Latvijas izlases labā deviņus vārtus iemeta Aivis Jurdžs, bet astoņus pievienoja pēdējo gadu valsts labākais handbolists Krištopāns.

Līdzīgi kā piektdienas pirmais turnīra mačs pret Gruziju arī sestdienas cīņā Latvijai neklājās viegli. Teju visu spēles laiku abas komandas cīnījās punkts punktā. Mača ievadā vadībā bija te viena, te otra komanda, bet 19.minūtē Latvijas valstsvienība ieguva vērā ņemamāku pārsvaru, jo Austris Tuminskis panāca 9:6. Tiesa, saglabāt šo vadību neizdevās, jo jau pēc pāris minūtēm izraēlieši bija panākuši 10:10.

Lai arī pēc tam Jurdžs vadību atjaunoja, turpmākajās minūtēs Izraēla atbildēja ar 4:0 izrāvienu. Pirmais puslaiks gan noslēdzās ar kaujiniecisku neizšķirtu 15:15, izlīdzinājumu septiņas sekundes līdz pārtraukumam panākot Jurdžam.

Otrajā puslaikā joprojām bija vērojama ļoti līdzvērtīga cīņa. Vadībā gan lielākoties ar vienu vai divu vārtu pārsvaru atradās Latvijas handbolisti. Tiesa, ikreiz Izraēlas komanda parādīja raksturu un atspēlējās. Pēdējā minūte sākās ar neizšķirtu 27:27, bet 45 sekundes pirms beigām Latviju vadībā no jauna izvirzīja Krištopāns.

Šāds pavērsiens Izraēlai lika ņemt pārtraukumu, bet pēc tam pretinieku uzbrukuma laikā tika pārkāpti noteikumi. Izraēliešiem bija iespēja izpildīt septiņu metru soda metienu, taču bumba trāpīja pa vārtu konstrukciju, bet ar atkārtotu raidījumu tomēr atrada ceļu vārtos, kas sāncenšiem ļāva panākt neizšķirtu.

Atbildes uzbrukumam Latvijai bija vien dažas sekundes, tomēr tas izdevās ļoti veiksmīgs, jo izšķirošos uzvaras vārtus guva Krištopāns, kas ļāva izcīnīt dramatisku uzvaru ar 29:28.

Par labāko handbolistu Latvijas komandas rindās šajā mačā tika nosaukts Jurdžs.

Šīs apakšgrupas otrajā mačā mājiniece Lietuva sestdien ar 24:20 (12:11) uzvarēja Gruziju. Līdz ar to grupas pirmās vietas ieguvēja izšķirsies svētdienas spēlē starp Lietuvu un Latviju.

Pēc divām kārtām Latvija un Lietuva iekrājušas pa četriem punktiem, kamēr Gruzija un Izraēla ir bešā.

Piektdien pirmajā mačā Latvija spraigā galotnē ar 24:21 uzvarēja Gruziju.

Pasaules čempionāta kvalifikācijā tikai grupas uzvarētāja iekļūs izšķirošajā «play-off» kārtā. Komandas, kas divu spēļu summā uzvarēs «play-off» kārtā, kvalificēsies pasaules čempionātam.

Nespējot vienoties par tradicionālo izspēles kārtību, aizvadot pa vienai spēlei ar katru pretinieku gan savā laukumā, gan izbraukumā, vairākas valstsvienības bija izteikušas vēlmi kvalifikācijas turnīru rīkot savā valstī, tādējādi rīkotāju nācās noteikt izlozē. Pērn augustā notikušajā izlozē pirmās rīkošanas tiesības tika ielozētas Gruzijas Handbola federācijai, taču tā atteicās no iespējas organizēt turnīru savā valstī, tādējādi tiesības automātiski nonāca Lietuvas Handbola federācijas rīcībā.

Izraēlas valstsvienība savā pastāvēšanas vēsturē ar lieliem sasniegumiem nav izcēlusies, bet tās lielākais panākums ir kvalificēšanās 2002.gada Eiropas čempionātam, kur komanda neizkļuva no apakšgrupas.

Kvalifikācijas turnīros Latvijas un Izraēlas ceļi krustojušies divreiz 2005.gadā, kad abas komandas sacentās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, uzvaras dalot uz pusēm.

Zīmīgi, ka Izraēla un Gruzija vienā apakšgrupā spēlēja jau 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijā, kur grupā bija arī Portugāle un Igaunija. Arī toreiz turnīrs tika aizvadīts pēc sabraukuma principa, organizatoriskās tiesības uzņemoties Izraēlai, kas pēc uzvarām pirmajās divās spēlēs pār Gruziju (27:19) un Igauniju (28:25), bija tuvu panākumam grupā, taču bezierunu kapitulācija (izraēliešiem būtu pieticis arī ar neizšķirtu) pret Portugāli (21:36) cerībām pārvilka treknu svītru.

Uz Klaipēdu Latvijas valstsvienība devusies 17 spēlētāju sastāvā, tādējādi tikai pirms katras konkrētās spēles tiks izlemts, kurš paliks malā, jo mačam drīkst pieteikt 16 spēlētājus.

Latvijas valstsvienībai devies talkā arī pašmāju labākais handbolists Dainis Krištopāns, tāpat izlasei palīdzēs Aivis Jurdžs un citi vadošie spēlētāji.

No ārzemēs spēlējošajiem Latvijai palīgā devušies Krištopāns, Jurdžs, izlases kapteinis Ingars Dude, vārtsargi Artūrs Kuģis un Edgars Kukša, Toms Lielais, Raivis Gorbunovs, Elvijs Borodovskis un Māris Veršakovs.

Iepriekšējos mačos Latvijas izlase pērnā gada nogalē Rīgas domes kausa izcīņā ar 24:29 zaudēja Nīderlandei, ar 25:22 uzvarēja Igauniju un nospēlēja neizšķirti 26:26 ar Ēģipti.

Iepriekšējā pasaules čempionāta kvalifikācijā Latvijas izlase aizpērn dramatiskā cīņā palika bez ceļazīmes uz finālturnīru. Toreiz kvalifikācijas «play-off» kārtā ar Baltkrieviju rezultāts divu spēļu summā bija neizšķirts, bet finālturnīru sasniedza pretinieki, kas iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā.

2019.gada pasaules čempionāts handbolā norisināsies nākamā gada janvāri, izlasēm par titulu spēkojoties Dānijā un Vācijā. Finālturnīrā vieta rezervēta mājiniecēm un 2017.gada čempionei Francijai. Tāpat no Vecā kontinenta trīs ceļazīmes saņems šī gada Eiropas čempionāta medaļnieces, kā arī vēl astoņas izlases caur kvalifikācijas turnīru.

Latvijas handbola izlases sastāvs 2019.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas cikla spēlēm Klaipēdā: Artūrs Kuģis («TV Grosswallstadt», Vācija), Raitis Puriņš, Rihards Leja (abi - Rīgas «Celtnieks»), Edgars Kukša («VFL Fredenbeck», Vācija), Nils Kreicbergs, Austris Tuminskis, Egils Politers (visi - Dobeles «Tenax»), Toms Lielais («Bad Blankenburg», Vācija), Aivis Jurdžs («Leipzig», Vācija), Raivis Gorbunovs («Šala», Slovākija), Dainis Krištopāns (Skopjes «Vardar», Maķedonija), Guntis Piļpuks (Ludzas «Latgols», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ņikita Pančenko (Dobeles «Tenax», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ingars Dude (Limožas «Hand87», Francija), Artis Laganovskis («Ogre»/«Miandum»), Māris Veršakovs («Pforzheim», Vācija), Elvijs Borodovskis («TSG Hassloch», Vācija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu