Florbola izlases treneris Rīhimeki sola pārsteigt pretiniekus PČ kvalifikācijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas vīriešu florbola izlases spēle uzbrukumā 2018. gada pasaules čempionāta (PČ) kvalifikācijas turnīrā pārsteigs daudzas komandas, uzskata valstsvienības galvenais treneris Arto Rīhimeki.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrs no 30. janvāra līdz 3. februārim norisināsies Valmierā. Gatavojoties turnīram, Latvijas izlase no 19. līdz 21. decembrim aizvadīja treniņnometni.

«Aizvadījām ļoti labu nometni, izdevās paveikt visu ieplānoto. Šajā sabraukumā pirmo reizi pievērsāmies spēlei nevienādos sastāvos. Lielākā uzmanība tika veltīta mūsu spēles zīmējuma noslīpēšanai, īpaši situācijās, kad kontrolējam bumbiņu. Šoreiz jau centāmies mazāk variēt ar spēlētāju virknējumiem un veidot stabilākas maiņas, kuras izmantosim kvalifikācijā. Svarīgi, lai spēlētāji pierod spēlēt kopā, veidojas sadarbības un saiknes maiņu ietvaros,» Latvijas Florbola savienība (LFS) citē Rīhimeki teikto.

Somu speciālists Rīhimeki par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts jūlijā. Viņam darbā ar valstsvienību palīdz vēl viens soms Pertu Kitehonka.

«Sākot strādāt ar Latvijas izlasi, mūsu treneru korpusam bija skaidra vīzija, kādā virzienā vēlamies attīstīt Latvijas florbolu. Priekšā vēl ļoti daudz darba, bet pagaidām esam diezgan apmierināti ar paveikto. Lielākās pārmaiņas skārušas mūsu spēli uzbrukumā ar bumbiņu. Pamatā izmantosim 1-3-1 zīmējumu, kurā spēlētāji izvietoti trīs vertikālās līnijās - aizmugures atbalsts, dziļais atbalsts un vidējais atbalsts. Šādu spēles šablonu izmantosim, gan sākot uzbrukumus lēni, gan pretuzbrukumos, gan spēlējot pret pretinieku presingu. 1-3-1 struktūra, protams, nav jāuztver statiski - visu laiku notiek spēlētāju kustība ar un bez bumbiņas, uzbrukuma zonā izmantosim daudz «give-and-go» sadarbības, bet spēles zīmējuma pamats paliks nemainīgs visās mūsu darbībās,» stāsta florbola izlases galvenais treneris.

Viņš uzsver, ka īpaši starptautiska līmeņa mačos, uzbrukuma laikā komandai jebkurā brīdī jābūt arī gatavai pārslēgties uz spēli aizsardzībā.

«Pirms katras nometnes visiem spēlētājiem izsūtām atsauksmes par iepriekšējo nometni un detalizētu informāciju par nākamajā nometnē plānoto, tas ļauj spēlētājiem labāk sagatavoties un ierasties uz kārtējo darba cēlienu ar sakārtotām galvām. Viens no mūsu mērķiem ir kļūt par vislabāk sagatavoto komandu pasaulē. Mēs mēģinām atrast un uzlabot vissīkākās nianses un detaļas, kas neko papildus nemaksā, bet var dot kaut nelielu pārsvaru pār pretiniekiem,» atklāj Rīhimeki.

Treneris arī atklāj, ka pēc pēdējās nometnes izlases sastāvs pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīram ir tikpat kā skaidrs.

«Kopā pārbaudījām 34 kandidātus. Daudzus spēlētājus izmēģinājām pozīcijās, kurās viņi iepriekš nebija spēlējuši vai ikdienā nespēlē savos klubos. Piemēram, ja kāds labais uzbrucējs, mūsuprāt, iederētos spēles zīmējumā kā aizsargs, šāds eksperiments tika veikts, spēlētājiem jābūt universāliem un gataviem pielāgoties jauniem apstākļiem. Mēs meklējām inteliģentus, uz uzbrukumu tendētus komandas spēlētājus, kuri jūtas komfortabli spēlējot ar bumbiņu. Visiem spēlētājiem un personālam pilnībā jāievēro un jāciena Latvijas izlases vērtības, komandas vajadzībām vienmēr jābūt pirmajā vietā,» atzīmē Rīhimeki.

«Domāju, ka mūsu spēle uzbrukumā pārsteigs daudzas komandas. Salīdzinājumā ar citām izlasēm gatavojāmies vairāk kā klubu komanda - pilnībā koncentrējāmies uz sava spēles modeļa attīstīšanu,» sava izlolotā modeļa pozitīvās īpašības uzsver treneris.

Latvijas florbolisti pasaules čempionāta kvalifikācijā tiksies ar Šveici, Krieviju, Itāliju, Ungāriju un Islandi.

«Pagaidām vēl neesam sīkāk pētījuši Krievijas, Itālijas, Ungārijas un Islandes izlasi. Itāļus trenē somu speciālists, un mēs labi zinām viņa spēles filozofiju. Šveices izlase mums ir ļoti labi pazīstama, viņi treneru Dāvida Jansona un Esas Jusila vadībā demonstrē lielisku florbolu. Galvenais mērķis, protams, ir kvalificēties pasaules čempionāta finālturnīram Prāgā. Vēlamies turpināt attīstīt un uzlabot savu spēles modeli. Šī būs pirmā reize, kad reālās spēlēs izmantosim šo sistēmu, jo septembra pārbaudes turnīra laikā to vēl nebijām pilnībā atstrādājuši,» stāsta Rīhimeki.

2018.gada pasaules čempionāta finālturnīram, kas no 1. līdz 9. decembrim risināsies Prāgā, kvalificēsies četru Eiropas grupu pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī divas labākās trešo vietu ieņēmušās komandas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu