Latvijas handbolisti nospēlē neizšķirti ar Ēģipti un paliek trešie Rīgas domes kausā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: handball.lv

Latvijas vīriešu handbola izlase tradicionālā Rīgas domes kausa izcīņā, kas norisinājās jau 20. reizi, piektdien noslēdzošajā mačā nospēlēja neizšķirti 26:26 (15:13) ar Ēģipti un turnīru noslēdza trešajā vietā.

Latvijas valstsvienības rindās rezultatīvākais ar astoņiem vārtiem bija Austris Tuminskis, kamēr valsts labākais handbolists Dainis Krištopāns pievienoja septiņus vārtus.

Ēģiptes izlase par Rīgas domes kausa izcīņas uzvarētāju kļuvusi pirmo reizi.

Latvijas izlase atradās vadībā lielāko daļu mača, bet 12. minūtē pēc Krištopāna precīzā metiena ieguva jau trīs vārtu pārsvaru (6:3). Nekur tālāk mājiniekiem gan atrauties neizdevās, jo ēģiptieši ātri vien izlīdzināja rezultātu. Pirmā puslaika beigās Egils Politers gan vēlreiz atjaunoja trīs vārtu vadību, bet lielajā pārtraukumā Latvijas valstsvienība devās ar divu vārtu handikapu (15:13).

Otrā puslaikā Latvijas izlase turpināja atrasties priekšgalā, bet 41. minūtē pēc vēl viena precīza Krištopāna metiena mājinieki bija ieguvuši jau četru vārtu pārsvaru (20:16). Šādu vadību gan nosargāt neizdevās, jo Ēģiptes komanda atkal pietuvojās, bet 58 sekundes pirms beigām pretinieki izlīdzināja rezultātu (26:26).

Uzreiz pēc šāda pavērsiena Krištopāns nopelnīja noraidījumu. Latvijai bija iespējas uzbrukt, bet vārtus gūt neizdevās, tāpēc mačs tika noslēgts ar neizšķirtu.

Pirms tam piektdien Rīgas domes kausa izcīņā Nīderlande ar 37:21 (16:11) pārliecinoši apspēlēja Igauniju.

Līdz ar to turnīra noslēgumā pēc trim kārtām ar pieciem punktiem uzvarēja Ēģipte, kamēr Nīderlande ar četriem punktiem bija otrā. Latvija turnīrā ieguva trīs punktus, bet Igaunija - nevienu.

Latvija pirms noslēdzošās cīņas ar Ēģipti saglabāja izredzes uz uzvaru visā turnīrā. Gadījumā, ja Nīderlande zaudētu Igaunijai, tad Latvijai pirmās vietas izcīnīšanai būtu pieticis ar uzvaru pār ēģiptiešiem, bet, nīderlandiešiem pēdējā mačā uzvarot, Latvijai pret Ēģipti būtu bijusi nepieciešama uzvara ar vismaz astoņu vārtu pārsvaru.

Latvijas handbola izlase pirmajā spēlē trešdien ar rezultātu 24:29 zaudēja Nīderlandei, bet ceturtdien ar 25:22 uzvarēja Igauniju, kamēr Ēģipte turnīra ievadā ar 31:22 pieveica Igauniju, bet ceturtdien ar 24:21 bija pārāka pār Nīderlandi.

Ēģipte Rīgas domes kausā startējusi arī iepriekšējos divos gados, 2015.gadā paliekot ceturtajā, bet pērn otrajā vietā.

Šīs valsts izlase piedalījusies pēdējos 13 pasaules čempionātu finālturnīros, šā gada sākumā paliekot 13.vietā, savukārt 1995. un 1997. gadā izcīnot augsto sesto vietu. Savukārt pērn Ēģipte spēlēja Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kur netika ceturtdaļfinālā.

Rīgas domes kausā mājiniekiem palīdzēja arī Dainis Krištopāns, kurš pagājušajā nedēļā jau ceturto gadu pēc kārtas atzīts par Latvijas labāko handbolistu.

Tāpat komandai pirms spēles ar Igauniju pievienojās Aivis Jurdžs, kurš šajā turnīrā izlasē nebija spēlējis iepriekšējos četrus gadus. Viņam vēl trešdien bija spēle Vācijas handbola bundeslīgā, savukārt ceturtdien viņš jau bija Latvijas izlases pieteikumā, taču tad vēl laukumā nedevās.

Valstsvienības galvenais treneris Armands Uščins komandā iekļāva 18 kandidātus, bet trešdien debiju valstsvienībā piedzīvoja 17 gadus vecais Antons Šuleiko.

Starp Latvijas izlases sastāvā iekļautajiem spēlētājiem 11 pārstāvēja pašmāju klubus - seši spēlē Dobeles «Tenax» rindās, trīs - Rīgas «Celtniekā», bet pa vienam - Ludzas «Latgols» un «Ogre»/«Miandum» vienībā.

No ārzemēs spēlējošajiem Rīgas domes kausā spēlēja vārtsargi Artūrs Kuģis un Edgars Kukša, kā arī Krištopāns, Jurdžs, Toms Lielais, Raivis Gorbunovs un izlases kapteinis Ingars Dude.

Dažādu iemeslu dēļ vairāki spēlētāji Rīgas domes kausā nepiedalījās - Māris Veršakovs un Elvijs Borodovskis nespēlēja darba, bet Jānis Pavlovičs personisku apsvērumu dēļ. Veršakovs un Borodovskis pēc galvenā trenera Armanda Uščina vārdiem būs gatavi palīdzēt janvārī pasaules čempionāta kvalifikācijā.

Nīderlandes izlase Rīgas domes kausa izcīņā piedalījās pirmo reizi, kamēr Igaunijai šis bija jau 13.turnīrs, bet Ēģiptei - trešais.

Rīgas domes kauss Latvijas izlasei kalpoja kā gatavošanās 2019.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīram, kas no 12. līdz 14. janvārim notiks Lietuvas pilsētā Klaipēdā. Latvijas pretinieces būs Gruzija, Izraēla un Lietuva.

Pasaules čempionāta kvalifikācijā tikai grupas uzvarētāja iekļūs izšķirošajā «play-off» kārtā. Komandas, kas divu spēļu summā uzvarēs «play-off» kārtā, kvalificēsies pasaules čempionātam.

20 gadu laikā, kopš norisinās Rīgas domes kauss, Latvijas handbolisti tajā uzvarējuši deviņas reizes, bet pērn nācās samierināties ar pēdējo vietu starp četrām komandām. Kopumā turnīrā startējušas 19 valstu komandas - Latvija, Lietuva, Igaunija, Ukraina, Somija, Polija, Īrija, Malta, Armēnija, Luksemburga, Kipra, Moldova, Fēru salas, Beļģija, Baltkrievija, Lielbritānija, Krievija, Slovākija un Itālija.

Latvijas handbola izlases sastāvs Rīgas domes kausam:

Artūrs Kuģis («TV Grosswallstadt», Vācija), Raitis Puriņš, Rihards Leja, Artūrs Lazdiņš (visi - Rīgas «Celtnieks»), Edgars Kukša («VFL Fredenbeck», Vācija), Nils Kreicbergs, Austris Tuminskis, Egils Politers, Emīls Kurzemnieks (visi - Dobeles «Tenax»), Toms Lielais («Bad Blankenburg», Vācija), Aivis Jurdžs («Leipzig», Vācija), Raivis Gorbunovs («Šala», Slovākija), Dainis Krištopāns (Skopjes «Vardar», Maķedonija), Guntis Piļpuks (Ludzas «Latgols», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ņikita Pančenko, Antons Šuleiko (abi - Dobeles «Tenax», MSĢ/LAT-«Hertz»), Ingars Dude (Limožas «Hand87», Francija), Artis Laganovskis («Ogre»/«Miandum»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu