2017. gada Latvijas varoņi sportā. Iekarota Parīze, Ņujorka... un aizstāvēta Rīga

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET kolāža

2017. gads ir teju galā. Latvijai tas bijis sportiskiem panākumiem bagāts. «Latvijas Gada balvas sportā 2017» nominācijās žūrijai laureātus izvēlēties bija grūti, jo pretendentu sarakstā bija vairāki pasaules un Eiropas čempioni. TVNET piedāvā atskatīties uz 2017. gada Latvijas varoņiem sportā. P.S. Aktuālos gada notikumus motorizētajos sporta veidos apkopo «TVNET Auto» redakcija.

 
Aleksejs Rumjancevs
Aleksejs Rumjancevs Foto: EPA/LETA

Aleksejs Rumjancevs (smaiļošana)

Airēšana nav populārākais sporta veids ne Latvijā, ne kopumā pasaulē. Tomēr smagais darbs šogad atmaksājies smaiļotājam Aleksejam Rumjancevam, kurš augustā pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļu. Šis panākums nav palicis nenovērtēts, jo viņš tika nominēts 2017. gada Latvijas labākā sportista balvai. Rumjancevam šī ir pirmā godalga pasaules čempionātos, taču 2016. un 2008. gadā viņš izcīnīja bronzu Eiropas meistarsacīkstēs.

 
Andrejs Rastorgujevs
Andrejs Rastorgujevs Foto: EPA/LETA

Andrejs Rastorgujevs (biatlons)

Pasaules biatlona elitē Andrejs Rastorgujevs sevi apliecinājis kā vienu no ātrākajiem slēpotājiem, atsevišķās sacensībās kā pašu ātrāko! Joprojām pietrūkst stabilitātes šaušanā, kas Latvijas sportistam liedz regulāri cīnīties par medaļām. Tomēr pēc ilgāka pārtraukuma Latvijas biatlonam ir godalgas! Rastorgujevs izcīnīja bronzu Eiropas čempionātā iedzīšanā un sudrabu Pasaules kausa posmā masu startā.

 
Anastasija Sevastova
Anastasija Sevastova Foto: AFP/LETA

Anastasija Sevastova (teniss)

Neticami, bet fakts! 2017. gada noslēgumā Latvijai ir divas tenisistes pasaules reitinga Top 20. Vēl šāds gods ir tikai tādām lielvalstīm kā ASV, Krievija un Francija. Valsts otrā rakete Anastasija Sevastova sezonu noslēdza ranga 16. pozīcijā. Viņa šogad kļuva par Maljorkas WTA turnīra uzvarētāju. Vēl patīkamāk, ka Sevastova plāno nākamgad februārī Tallinā spēlēt Federāciju kausā Latvijas izlases rindās, ko tenisiste nav darījusi kopš 2010. gada.

 
Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs
Jānis Šmēdiņš un Aleksandrs Samoilovs Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš (pludmales volejbols)

Jūrmalā, Majoros, augusta otrajā pusē notika Eiropas čempionāts pludmales volejbolā. Par spīti ceļgala traumai, kas ilgi mocīja Aleksandru Samoilovu, viņam kopā ar Jāni Šmēdiņu izdevās izcīnīt sudraba medaļas. Cīņā par zeltu Latvijas vadošais duets piekāpās Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioniem Paolo Nikolai un Danieli Lupo no Itālijas.

 
Anastasija Grigorjeva
Anastasija Grigorjeva Foto: Latvijas Olimpiskā komiteja / LETA

Anastasija Grigorjeva (brīvā cīņa)

Divas reizes par Latvijas gada (2013. un 2014.) labāko sportisti atzītā Anastasija Grigorjeva regulāri priecē ar augstiem sasniegumiem. Vienīgais izņēmums ir olimpiskās spēles, kur sportistei vēl nav izdevies realizēt savu potenciālu. Tomēr šogad cīkstone bija izcila, izcīnot bronzu pasaules čempionātā un sudrabu Eiropas čempionātā.

 
Martins Dukurs
Martins Dukurs Foto: AFP/LETA

Renes šļūcēji (bobslejs, skeletons un kamaniņbraukšana)

Martins Dukurs vēl nesen apliecināja, ka viņš ir skeletona karalis - devīto reizi pēc kārtas izcīnot Eiropas čempiona titulu un arī gūstot 50. uzvaru Pasaules kausa posmos. Pagājušajā sezonā jeb šā gada sākumā viņš piekto reizi tika kronēts par pasaules čempionu. Tāpat viņš arī astoto reizi kļuva par Pasaules kausa ieguvēju.

Arī bobslejisti šogad tikuši pie cēlmetāliem. Oskars Ķibermanis ar Matīsu Mikni izcīnīja bronzu Eiropas čempionātā divniekiem, sacensībām risinoties pagājušajā sezonā. Savukārt Oskars Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Helviju Lūsi un Jāni Strengu šosezon tika pie bronzas Eiropas čempionātā četrinieku sacensībās.

Mazāk skaļu panākumu bijis kamaniņu braucējiem, kuri mēdz «izšaut» olimpiskajās spēlēs, kā tas bija 2010. gadā Vankūverā un 2014. gadā Sočos. Tomēr vērts izcelt talantīgo Kristeru Aparjodu, kurš šogad Siguldas trasē kļuva par pasaules junioru čempionu. Turēsim īkšķus, lai nākamā gada Latvijas sporta notikumu topā varētu izcelt renes šļūcējus par olimpiskajām godalgām Phjončhanā! Olimpiskās spēlēs vairs nav aiz kalniem, jo februāris būs jau pavisam drīz!

 
Latvijas vīriešu basketbola izlase
Latvijas vīriešu basketbola izlase Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas vīriešu un sieviešu basketbola izlases

Latvijas sportā nacionālās basketbola izlases šogad Eiropas čempionātā uzrādīja augstus rezultātus. Vīri ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem Kristapu Porziņģi un Dāvi Bertānu ierindā izcīnīja 5. vietu, kas ir labākais rezultāts kopš neatkarības atgūšanas. Mūsējie ceturtdaļfinālā cieta sāpīgu zaudējumu nākamajai čempionei Slovēnijai. Daudzi joprojām uzskata, ka šis duelis bija fināls pirms fināla, jo tieši šīs abas komandas turnīrā demonstrēja labāko basketbolu. Diemžēl tieši veiksmes visvairāk pietrūka Latvijas basketbolistiem, lai izcīnītu medaļas Eiropas čempionātā.

Savukārt dāmas Eiropas čempionātā finišēja 6. pozīcijā, izcīnot ceļazīmi uz 2018. gada Pasaules kausa izcīņu. Pamazām komandā notikusi paaudžu maiņa, turklāt daudzi pirms turnīra neticēja, ka Latvijas basketbolistēm būs pa spēkam uzrādīt labus rezultātus. Tomēr komanda demonstrēja neatlaidību un cīņassparu. To apvienojot ar galvenā trenera Mārtiņa Zībarta taktiskajām viltībām, Latvijas basketbolistes guva vieno no lielākajiem panākumiem, kas pielīdzināms dalībai 2008. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs.

 
Rebeka Koha un Artūrs Plēsnieks
Rebeka Koha un Artūrs Plēsnieks Foto: EPA/LETA/TVNET kolāža

Rebeka Koha un Artūrs Plēsnieks (svarcelšana)

Kaut arī decembra sākumā pasaules čempionātā svarcelšanā par dopinga pārkāpumiem diskvalifikācijas dēļ nevarēja piedalīties deviņas valstis, tas nemazina Latvijas sportistu panākumu nozīmību.

Vēl tikai 19 gadus vecā Rebeka Koha izcīnīja bronzas medaļu. Viņa kļuva par pirmo Latvijas sievieti, kura izcīnījusi medaļu pasaules čempionātā svarcelšanā. Sportiste šogad izcīnīja arī sudrabu Eiropas čempionātā un kļuva par Eiropas U-20 junioru čempioni.

Artūram Plēsniekam pavasarī pleca operācijas dēļ nācās izlaist Eiropas čempionātu, kurā pērn viņš triumfēja. Tomēr pēc traumas sadziedēšanas sportistam izdevās sakopot spēkus sezonas svarīgākajam startam, smagu gadu noslēdzot ar panākumu. Pašlaik 25 gadus vecais spēkavīrs izcīnīja sudrabu pasaules čempionātā.

Ne velti Kohas un Plēsnieka treneris Eduards Andruškevičs tika atzīts par 2017. gada Latvijas labāko treneri.

 
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Edijs Pālens/LETA

Kristaps Porziņģis (basketbols)

Debija pieaugušo izlasē izraisīja lielu rezonansi - pārbaudes spēlē pret Poliju izdevās gūt 24 punktus un izcīnīt 12 atlēkušās bumbas. Eiropas čempionātā Latvijas valstsvienības rindās Porziņģis bija trešais rezultatīvākais spēlētājs ar 27,2 punktiem. Pēc vasaras izlasē arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas pirmā puse latvietim bijusi spoža. Ilgu laiku Porziņģis turējās starp Top3, Top5 līgas rezultatīvākajiem spēlētājiem.

Diemžēl traumas liegušas vēl vairāk priecēt Latvijas un Ņujorkas līdzjutējus, taču «Knicks» spēlē itin labi un turpina cīnīties par vietu «play-off». Augumā raženais basketbolists tāpat kā pērn arī šogad atzīts par Latvijas labāko sportistu. Porziņģis ir superzvaigzne! Otra tāda sportista Latvijā nav, kurš piedalītos pasaules slavenību sarunu šovos un filmētos reklāmas klipos ar sporta un mūzikas superzvaigznēm.

 
Aļona Ostapenko
Aļona Ostapenko Foto: Reuters/LETA

Aļona Ostapenko (teniss)

Meitenei ir tikai 20 gadi, taču viņa jau iekļuvusi pasaules ranga Top 10, patlaban ieņemot 7. pozīciju WTA reitingā. Vasaras sākumā Aļona Ostapenko izcīnīja vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē, Francijas galvaspilsētā Parīzē kļūstot par «Grand Slam» turnīra čempioni. Šādu uzvaru daudzi tenisā uzskata par vēl lielāku sasniegumu nekā kļūt par olimpisko čempionu!

Ostapenko šogad pelnīti tika atzīta par Latvijas gada labāko sportisti. Viņa izvirzīta arī balvai «Gada Eiropas cilvēks Latvijā». Tāpat viņa tika atzīta šogad par visvairāk progresējošāko tenisisti pasaulē, bet uzvara «French Open» jeb tā dēvētajā «Roland Garros» turnīrā nodēvēta par gada lielāko sensāciju pasaules tenisā.

Latvijas tenisiste nokļuvusi pasaules lielāko mediju uzmanības centrā, taču Ostapenko mamma Jeļena Jakovļeva ir pārliecināta, ka tik pēkšņā slava un tik straujie panākumi meitai nepielipinās zvaigžņu slimību. Savukārt sparinga partneris Andis Juška uzskata, ka Ostapenko šobrīd ir ātrākā tenisiste pasaulē un jau 2018. gadā nopietni cīnīsies par pasaules pirmās raketes godu. Patīkami, ka Ostapenko kopā ar Anastasiju Sevastovu plāno nākamā gada februārī Tallinā spēlēt Federāciju kausā Latvijas izlases rindās!

 
Mairis Briedis
Mairis Briedis Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Mairis Briedis (bokss)

«Mūsu valsts ir visspēcīgākā un vislabākā. Bija fantastiski, mēs to izdarījām. Tas ir arī jūsu sasniegums. Šodien tā ir arī jūsu uzvara,» sacīja Mairis Briedis pēc uzvaras pasaules boksa supersērijas ceturtdaļfinālā pār Maiku Peresu no Kubas. Latvijas labākā boksera vārdi apliecina abpusējo mīlestību ar tautu. Šo cīņu klātienē vēroja vairāk nekā 11 000 skatītāju, kas ar skaļiem saukļiem deva Mairim Briedim papildu spēku. Latvijas bokseris to vairākkārt jau atzinis - mans dopings ir mana tauta. Turklāt šis teiciens pērn kļuva par gada spārnotāko frāzi.

Mairis Briedis šogad izcīnīja divas spilgtas uzvaras. Mazliet ēnā palikusi aprīlī Dortmundē izcīnītā uzvara pret Vācijas bokseri Marko Huku. Tieši šai uzvarai pateicoties Latvijas cīkstonis ieguva Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu. Šī uzvara bija plats solis uz priekšu, lai iegūtu slavu pasaulē, kas boksā ir svarīgs faktors, lai tiktu pie iespējām cīnīties par prestižiem tituliem. Jau 27. janvārī «Arēnā Rīga» paredzēts nākamais pārbaudījums - pasaules boksa supersērijas pusfinālā jācīnās pret ukraini Oleksandru Usiku. Uzvara šajā cīņā Mairim Briedim ļautu sasniegt vēl augstākas virsotnes. Tiesa, Usiks tāpat kā Latvijas bokseris vēl ne reizi nav cietis zaudējumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu