Basketbolisti 4. ceturtdaļā salauž zviedrus un svin pirmo uzvaru PK kvalifikācijā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars / TVNET

Pirmo uzvaru 2019. gada Pasaules kausa (PK) izcīņas kvalifikācijas turnīrā svētdien izcīnīja Arņa Vecvagara vadītā Latvijas basketbola izlase, kas B grupas mačā ar 82:73 (24:25, 18:16, 22:22, 18:10) «Arēnā Rīga» pārspēja Zviedrijas valstsvienību. Nākamo spēli sacensību ietvaros Latvija aizvadīs 23. februārī Rīgā, kad tiksies ar Ukrainu, noslēdzot turnīra pirmo apli.

Latvijas izlasē rezultatīvākais ar 18 punktiem bija Žanis Peiners, kuram arī astoņas rezultatīvas piespēles, bet Anžejs Pasečņiks guva 15 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas. Zīmīgi, ka otrajā puslaikā viņi katrs guva tikai pa diviem punktiem.

Vēl Aigars Šķēle iemeta 12 punktus, bet valstsvienības kapteinis Jānis Blūms atzīmējās ar 11 punktiem, izšķirošajā nogrieznī realizējot vairākus svarīgus tālmetienus.

Zviedriem pa 14 punktiem sameta Kristofers Čerapovičs un Tūbiass Borgs.

Tikmēr citā šīs grupas spēlē Turcija viesos ar rezultātu 67:60 (16:12, 11:16, 15:15, 25:17) pārspēja Ukrainu, tiekot pie otrās uzvaras kvalifikācijā.

Pēc divām spēlēm B apakšgrupā līdere ar diviem panākumiem ir Turcija, pa uzvarai ir Ukrainai un Latvijai, bet Zviedrija cietusi divus zaudējumus.

Mača pirmā ceturtdaļa aizritēja rezultatīvā cīņā, nevienai no komandām neiegūstot ievērojamu pārsvaru. Latvijas izlasei lielāko artavu pirmajā ceturksnī deva iepriekšējā mača rezultatīvākais spēlētājs Žanis Peiners, kurš realizēja divus tālmetienus, kā arī divarpus minūtes ceturtdaļas beigām panāca mājiniekiem piecu punktu vadību (24:19).

Tiesa, pēc tam sekoja zviedru izrāviens 13:2, kā rezultātā latvieši otrās ceturtdaļas sākumā nonāca iedzinējos ar 26:32. Pēc Anžeja Pasečņika bumbas trieciena grozā no augšas un Jāņa Blūma tālmetiena komandas šķīra vairs tikai viens punkts (31:32). Pēc tam uz nākamajiem diviem pretinieku realizētajiem metieniem Pasečņiks atbildēja ar trīspunktu gājienu un vienu no diviem «sodiņiem», kas mājiniekiem saglabāja viena punkta deficītu (35:36).

Turpinājumā Zviedrijas basketbolisti divas reizes panāca četru punktu handikapu, taču Peiners ar precīziem soda metieniem neļāva viesiem iegūt lielāku pārsvaru. Sākoties puslaika pēdējai minūtei, rēzeknietis izlīdzināja mača rezultātu (41:41), bet nedaudz vēlāk Ojārs Siliņš ar «sodiņu» izvirzīja Latviju vadībā.

Otrā puslaika sākumā Šķēle panāca 44:41, bet pēc tam sekoja divi precīzi tālmetieni pretinieku izpildījumā. Tiesa, arī Mareks Mejeris bija precīzs no perimetra, laukuma saimniekiem panākot izlīdzinājumu (47:47). Nākamo divu minūšu laikā zviedri panāca piecu punktu pārsvaru (54:49), bet latvieši sāka pakaļdzīšanos, Škēlem trešās ceturtdaļas vidū ar tālmetienu panākot 58:56.

Pateicoties Ingum Jakovičam, ceturtdaļas otrajā pusē Latvija saglabāja vadību un mača nogriezni noslēdza ar rezultātu 64:63 savā labā. Ceturtās ceturtdaļas sākumā vēl divus punktus pievienoja Pasečņiks, bet nedaudz vēlāk Siliņš atzīmējās ar efektīgu bloku. Divi Blūma tālmetieni pēc nospēlētam trim minūtēm ļāva latviešiem atrasties vadībā ar 72:65, bet Siliņš ceturtdaļas vidū ar precīzu «trejaci» panāca 75:67. Ceturtdaļas otrajā pusē latvieši noturēja savu pārsvaru un svinēja uzvaru.

Sacensības Arņa Vecvagara vadītā Latvijas izlase sāka piektdien viesos Bursā, kur ar rezultātu 73:85 piekāpās Turcijai, savukārt Zviedrija todien ar 76:84 savā laukumā piekāpās Ukrainai.

Latvijas komandai šajā mačā varēja palīdzēt Rolands Šmits, kurš slimības dēļ nebija devies valstsvienībai līdzi uz Turciju.

Latvijas valstsvienība no spēles Stambulā mājās atgriezās caur Viļņu, tā rezultātā komanda dzimtenē ieradās vien nepilnu diennakti pirms spēles un «Arēnā Rīga» nepaguva aizvadīt pilnvērtīgu treniņu, kamēr Zviedrijas izlase Rīgā ieradās pat ātrāk par Latviju un arī patrenējās spēles norises vietā.

Kopš neatkarības atgūšanas Latvijas izlase pret Zviedrijas valstsvienību līdz šim bija spēlējusi 21 reizi, un labāk veicies Latvijai - 15 uzvaras un 6 zaudējumi. Oficiālajos FIBA turnīros bilance ir 2-2.

Pēdējo reizi komandas tikās «EuroBasket 2015» kvalifikācijas turnīrā 2014. gada vasarā. Latvieši izbraukumā Luleo uzvarēja ar 62:50, bet savā laukumā panākums tika gūts tikai pagarinājumā, pēc veiksmīgas atspēlēšanās no -3 pamatlaika pēdējās sekundēs (79:76).

Zviedrijas izlase 10 reizes piedalījusies Eiropas čempionātu finālturnīros (pēdējo reizi 2013. gadā), ne reizi neiekļūstot pirmajā desmitniekā.

2019. gada Pasaules kausa kvalifikācija, Eiropas zonas B apakšgrupa

  • 24. novembrī Turcija - Latvija 85:73
  • 26. novembrī Latvija - Zviedrija 82:73
  • 23. februārī Latvija - Ukraina
  • 26. februārī Latvija - Turcija
  • 28. jūnijā Zviedrija - Latvija

B grupas trīs labākās vienības otrajā posmā ar A grupas (Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija) labāko trijotni no 2018. gada septembra līdz 2019. gada februārim cīnīsies par trim ceļazīmēm uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru, kas 2019. gada rudenī notiks Ķīnā.

2019. gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā Ķīnā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu