Arī Timma un Strēlnieks nepalīdzēs basketbola izlasei

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Arī Jānis Timma un Jānis Strēlnieks nevarēs palīdzēt Latvijas basketbola izlasei jau nākamajā nedēļā gaidāmajās 2019.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēs, bet Rolands Freimanis drīkstēs spēlēt izlasē.

(Papildināts virsraksts un viss teksts.)

Timma un Strēlnieks šosezon pārstāv ULEB Eirolīgas vienības attiecīgi Vitorijas «Baskonia» un Pireju «Olympiakos», un tagad viņi pievienojušies Dairim Bertānam, kurš arī nepalīdzēs valstsvienībai gaidāmajās spēlēs.

Eiropas basketbolā valdošā konflikta dēļ ULEB Eirolīgas kalendārā nebūs pārtraukuma izlases spēļu laikā.

«Mēs, ULEB Eirolīgas spēlētāji, esam nostādīti situācijā, kurā mums nekad nevajadzētu būt - kad ir jāizvēlas starp darba devēju, kurš uztur mūsu ģimenes, un savas valsts izlasi,» paziņojumā sociālajā tīklā «Instagram» raksta Timma. «Šī situācija nav mūsu atbildība un tās nav mūsu ambīcijas, taču lēmums jāpieņem tieši mums. Klubā pārrunājām šo situāciju, un, ņemot vērā slikto sezonas sākumu, kā arī neseno kluba galvenā trenera nomaiņu, pieņēmām kopīgu lēmumu, nepievienoties izlasei uz šo spēļu posmu.»

«Jau kopš jaunatnes izlasēm vienmēr pārstāvam savu valsti un nedēļām esam prom no ģimenēm, neskatoties uz nogurumu un traumu risku. Diemžēl šobrīd esam situācijā, kad jāpaziņo par lēmumu nespēlēt izlasēs 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs. Ceram, ka tuvākajā laikā situācija uzlabosies un atkal varēsim palīdzēt savām izlasēm,» teikts sešu «Olympiakos» basketbolistu, tajā skaitā Strēlnieka, kopējā paziņojumā.

Iepriekš Strēlnieks, spītējot savainojumiem, nav atteicis Latvijas izlasei. Kaut arī ārsti stingri ieteica atpūsties un izārstēt savainojumu, pērn Strēlnieks dažas dienas pēc klubu sezonas beigām pievienojās valstsvienībai un, riskējot ar veselību, spēlēja olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā kā komandas pamatsastāva saspēles vadītājs. Latvijas Basketbola savienība (LBS) pērn Strēlnieku nosauca par piemēru basketbolā, kā arī attieksmes un darba ētikas ziņā izcēla kā paraugu ikvienam jaunajam basketbolistam.

Jau iepriekš bija zināms, ka arī Daira Bertāna pārstāvētās Itālijas vienības Milānas «AX Armani Exchange Olimpia» vadība neatbalsta spēlētāja došanos palīgā valstsvienībai. Tāpat komandai nepalīdzēs Mārtiņš Meiers un Dāvis Lejasmeiers, bet vēl vairāku spēlētāju iespējas pievienoties izlasei šobrīd ir neskaidras.

Timma šosezon Spānijas augstākās līgas (ACB) turnīrā astoņos mačos vidēji guvis 9,3 punktus, bet ULEB Eirolīgā savā debijas sezonā sešos mačos izcēlies ar vidēji 4,7 punktiem un trim atlēkušajām bumbām.

Zīmīgi, ka šosezon stabili «Baskonia» vienības sastāvā iekļuvis arī jaunais latvietis Rinalds Mālmanis, bet viņš netika iekļauts pat Latvijas izlases paplašinātajā kandidātu sarakstā.

Tikmēr Strēlnieks šosezon piecās Grieķijas čempionāta spēlēs vidēji guvis 6,8 punktus un veicis 2,8 rezultatīvas piespēles, bet Eirolīgā viņam sešās spēlēs 7,7 punktu un 1,8 rezultatīvas piespēles.

Pagājušajā nedēļā Latvijas Basketbola savienība (LBS) vēstīja, ka izlasē pilnīgi noteikti būs Ojārs Siliņš un Anžejs Pasečņiks, tāpat veikti priekšdarbi un nav pazīmju, ka problēmas varētu rasties Jānim Blūmam, Rolandam Šmitam, Andrejam Gražulim, Žanim Peineram, Artūram Ausējam, kā arī Latvijas klubu pārstāvjiem.

Pirmdien LBS paziņojusi, ka Turcijas vienība «Gaziantep» neiebilst pret Rolanda Freimaņa palīdzēšanu Latvijas izlasē.

Tikmēr Eiropas čempione Slovēnija pieteikumā iekļāvusi trīs Eirolīgas klubu basketbolistus, tajā skaitā arī no Milānas un Vitorijas komandām. Tiesa, «AX Armani Exchange Olimpia» basketbolists Zorans Dragičs šosezon nav bijis laukumā un viņam ir paredzēta maza loma klubā, bet «Baskonia» 17 gadus vecais centrs Jurijs Macura nav Eirolīgas pieteikumā un spēlē Spānijas pēc spēka otrajā līgā. Eirolīgā šosezon ir spēlējis tikai Stambulas «Anadolu Efes» uzbrucējs Edo Muričs, kurš vidēji 17 minūtēs guvis 3,5 punktus.

Izlases kandidātus Rīgā tiek gaidīti tūlīt pēc šīs nedēļas nogales nacionālo čempionātu spēlēm, bet koptreniņš paredzēts nākamajā pirmdienā.

Arņa Vecvagara trenētā Latvijas izlase Pasaules kausa kvalifikāciju sāks 24.novembrī viesos pret Turciju, bet divas dienas vēlāk mājās uzņems Zviedriju.

Turnīra turpinājumā Latvijas valstsvienība Rīgā 23.februārī tiksies ar Ukrainas izlasi, bet 26.februārī - ar Turcijas vienību. Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijās un 1.jūlijā Ukrainā.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmēm uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu