Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Leģionāru pulks nerūk

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Cik Latvijas hokejistu spēlē ārpus Latvijas? Kāds varbūt sauks – 50, cits – 100, jo tie taču nav hokejisti, bet tikai latviešu migranti, kas ar nūju rokās skraida visādās joberlīgās (piedodiet, estēti, bet tā tautas valodā sauc šīs 2., 3., 4. utt. Līgas pēc analoģijas ar vācu oberlīgām). Bet! 24. oktobra pusnaktī Eiropā un arī Amerikā esmu atradis jau 220 hokejistus. Noteikti būs vēl, jo Amerikā dažās līgās (FHL, NCAA III) vēl sezona nav sākusies, turklāt ne visi, kas pērn vēl spēlēja kaut vai pusprofesionālā līmenī, ir atraduši pielietojumu hokeja nūjai. Ja neesmu kaut ko palaidis garām, tad šobrīd bez kluba joprojām ir Ēriks Ševčenko, Mārtiņš Jakovļevs, Rolands Gritāns, Rihards Marenis, nu jau arī Nikolajs Jeļisejevs, varbūt – Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis. Sezonas beigās mūsu leģions ārzemēs nu jau gadus četrus piecus aizvelk līdz 250 uzvārdiem...

Daļēji jau var piekrist, ka ne visi šie 250 mūsu puiši pieskaitāmi hokejam, bet es esmu pārliecināts, ka šobrīd Latvijas pirmā hokeja izlase spēlē ārzemēs, bet Latvijā uz vietas ir Latvija II vai pat Latvija III. Tātad vārtsargi.

Kristers Gudļevskis un Matīss Edmunds Kivlenieks AHL vēl tā lāga nav ieskrējušies, bet Kivleniekam ir miiilzīgs potenciāls. Formāli abi labākie šobrīd maizi pelna Šveicē. Elvis Merzļikins Lugāno tiešām ir karalis Elvis, lai gan viņam bijušas arī spožākas sezonas.

Šobrīd 6. labākā statistika līgā (2.33/93.09% atvairīto metienu), Langnavas kluba vārtu vīrs Ivars Punnenovs atpaliek pavisam maz – 2.57 un 91.42%, kas dod 8. vietu.

Neredzot spēles savām acīm, ir grūti novērtēt aizsargu meistarību, toties ar uzbrucējiem viss skaidrs – leģionārs pārsvarā gadījumu tiek ņemts, lai mestu ripas. Kā to dara Kaspars Daugaviņš Ņižņijnovgorodā (24 spēlēs 5+6), Mārtiņam Karsumam savainojuma dēļ tas tik spoži Maskavas «Dinamo» neiet, toties Roberts Bukarts, par kuru «Dinamo» šad tad pasmējās, ir viens no labākajiem (12.) metējiem Čehijas ekstralīgā (16, 8+4), brālis Rihards mazliet atpaliek un, ja mēs «Dinamo» uzskatām par savu labāko klubu, tad tur būtu jāspēlē visiem pieciem mūsu čehiem – Andrim Džeriņam, Oskaram Cibuļskim un Ralfam Freibergam.

Ja pret Čehijā spēlējošajiem mēs vēl izturamies ar sapratni, tad Francija jau nu gan hokejā ir... kūrorts. Kaut pēdējā pasaules čempionātā Ķelnē un Parīzē Francijas izlase (!!) ir vienu vietu priekšā ļoti varonīgi nospēlējušai Boba Hārtlija Latvijai (10.vieta), pirms gada Maskavā bijām blakus (mēs – 13., Francija – 14.), tāpat arī Prāgā (Francija – 12., mēs – 13.), bet 2014. gadā Minskā, kad ļoti varonīgi pastrādāja Teds Nolans, Latvijai bija 11. vieta, bet tie muļļas franči, kas neprot spēlēt hokeju, tikai 8. vietā. Un Francijas klubi labprāt savā virslīgā pieņem latviešus, šajā sezonā – septiņus: Artūru Mickēviču, Māri Jučeru, Renāru Demiteru, Artūru Ševčenko, Rolandu Vīgneru, Edgaru Dīķi un Edmundu Augstkalnu.

Bet franči taču nemāk spēlēt hokeju un tāpēc ir tikai loģiski, ka viens no pērnās sezonas franču spēcīgākās līgas Magnus rezultatīvākajiem uzbrucējiem Mickevičs (21+28) Latvijas izlases treniņnometnē noturas tikai vienu dienu. Jo mums jau metēju dučiem

. Un Latvijā neatzītais Mickevičs met arī šogad (12, 7+6). Tāpat kā to kaut kādā tur Dānijā dara Roberts Jekimovs (14, 7+5). Bet! Vai tad dāņi arī spēlē hokeju? Futbolu un handbolu – jā, bet hokeju? Tajā vārgajā aizokeāna līgā NHL spēlē tikai septiņi dāņi un pagaidām tikai viens latvietis. Bet Dānijas čempionāts jau švaks...

Un vēl švakāks ir Slovākijas čempionāts, kur mūsu leģionārs – aizsargs (!!) Artūrs Salija ir septītais rezultatīvākais visā čempionātā, uzbrucējus ieskaitot – 15 spēlēs 7+7. Tepat tuvāk vājajā Polijas čempionātā itin labi sokas Elvijam Biezajam (11, 9+6), bet Šveices junioros pirmo vijoli spēlē Ženēvas kluba uzbrucējs Deniss Smirnovs – 14 spēlēs 14 goli un 14 piespēles. Mjā, Hārtlijam pēc novembra ieskrējiens izlasē nenāktu par ļaunu aizbraukt uz Franciju, Čehiju, Slovākiju, Dāniju... Uz Šveici nevajag – tur jau priekšā Ronalds Ķēniņš, bet KHL – Kaspars Daugaviņš.

Tā kā ar importa aizsargiem es galā netieku (Kristaps Sotnieks, Arturs Kulda, Oskars Bārtulis, Edgars Siksna, Eduards Hugo Jansons, Arvīds Reķis, bez amerikāņiem (!)), tad nobeigumā tikai to valstu virslīgu čempionāti Eiropā, kur pierakstīti mūsējie.

1. Francija – 7,

2./3. Čehija un Lielbritānija – 5,

4./5. Krievija un Slovākija – 4,

6. Šveice – 3,

7./9. Kazahstāna, Polija un Norvēģija – 2,

10./12. Zviedrija, Dānija un Austrija – pa 1.

Un Amerikā tuvu diviem dučiem Latvijas izlasei noderīgu kadru (NHL, AHL, USHL, NCAA, OHL, WHL).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu