Ostapenko pārspēj savu pārinieci un spēlēs Pekinas turnīra pusfinālā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Veiksmīgi prestižo Pekinas WTA «Premier» sērijas turnīru turpina Latvijas šībrīža labākā tenisiste Aļona Ostapenko, kas piektdien ceturtdaļfināla mačā ar 6-4, 6-4 apspēlēja savu pārinieci dubultspēlēs Soranu Kirstju no Rumānijas.

Līdz ar to Ostapenko jau trešajā turnīrā pēc kārtas tikusi līdz pusfinālam. Nākamajā mačā viņa sestdien sacentīsies ar vēl vienu rumānieti Simonu Halepu, kura, sasniedzot titula maču, nodrošinātu kļūšanu par WTA ranga līderi.

Ostapenko pusfinālu WTA turnīrā sasniegusi jau septīto reizi šosezon.

Piektdienas mačā pirmajā setā abām tenisistēm bija drausmīga serve, vien trīs reizes sportistēm noturot savas serves geimus. Šajā setā Ostapenko guva vien piecus punktus ar pirmo servi, bet Kirstja - septiņus. Otrajā setā jau mačs kļuva skatāmāks, bet Ostapenko arī šo spēles nogriezni noslēdza ar uzvaru.

Iekļūšana pusfinālā Latvijas sportistei devusi 390 WTA ranga punktus un vairāk nekā 300 000 dolāru prēmiju.

Ostapenko maču sāka ar breiku, tomēr otrajā geimā pati pieļāva divas dubultkļūdas, nenoturēja savu servi un rezultāts kļuva neizšķirts. Arī Kristjai mača ievadā bija lielas problēmas ar servi, līdz ar to pirmoreiz kāda no tenisistēm servi noturēja vien ceturtajā geimā, kad Latvijas sportiste izvirzījās vadībā ar 3-1.

Turpinājumā tenisistes turpināja mocīties ar servi un īpaši to darīja Ostapenko. Pie rezultāta 5-2 viņa laukumā izsauca treneri Anavelu Medinu-Garrigesu, bet arī sekojošais serves geims bija ļoti neveiksmīgs, turklāt brīdi vēlāk Kirstja pirmoreiz noturēja savu servi un Latvijas sportistes pārsvars bija vairs tikai 5-4. Tomēr nākamo geimu Ostapenko beidzot izservēja puslīdz veiksmīgi un spēja pielikt punktu setam ar 6-4.

Otrā seta ievadā pirmos divus punktus ieguva servētājas, tomēr garākās izspēlēs Kirstja regulāri pasniedza «dāvanas» Latvijas sportistei un trešajā geimā rumāniete tika nobreikota. Sestajā geimā Kirstja breiku atguva un bija tuvu, lai panāktu vadību arī ar 4-3, tomēr Latvijas sportiste uzvarēja piecos geimos pēc kārtas un atguva pārsvaru.

Otrā seta vidū spēle beidzot vairs nebija saraustīta, bet sākās aizraujoša cīņa ar garām izspēlēm, Ostapenko regulāri sitot bumbiņas laukuma pašos stūros. Pēc ilga geima Ostapenko astotajā geimā noturēja savu servi, panākot 5-3. Kaut nākamajā geimā Kirstja noturēja servi «sausā», brīdi vēlāk Ostapenko pati «sausā» izservēja uzvaru.

Šobrīd Ostapenko WTA rangā ieņem astoto vietu, bet Kirstja atrodama 44.pozīcijā. Abas tenisistes iepriekš bija tikušās vienu reizi, kad augusta beigās ASV atklātā čempionāta otrajā kārtā ar rezultātu 6-4, 6-4 uzvarēja Ostapenko.

Ar devīto numuru izliktā Ostapenko turnīru sāka vien trešdien, kad otrās kārtas mačā ar 6-3, 7-5 uzvarēja titulēto austrāliešu tenisisti Samantu Stosuru (WTA 45.). Savukārt trešās kārtas spēlē Ostapenko bija vadībā ar 3-0, kad viņas pretiniece Pena Šuai no Ķīnas (WTA 25.) traumas dēļ maču neturpināja. Zīmīgi, ka Ostapenko pirms šīs nedēļas «Premier Mandatory» turnīru pamatsacensībās bija uzvarējusi tikai vienā spēlē.

Tikmēr Kirstja pirmajā kārtā ar 7-6 (7:4), 6-1 pārspēja vācieti Monu Bārtelu, kura rangā ieņem 48.pozīciju, pēc tam ar 7-6 (7:4), 6-0 tika apspēlēta amerikāniete Kristīna Makheila (WTA 71.), bet trešajā kārtā rumāniete sensacionāli ar 6-1, 7-5 uzvarēja planētas ceturto raketi Karolīnu Plīškovu no Čehijas.

Ceturtdienas uzvara pār Plīškovu bija Kirstjas piecpadsmitais panākums pār ranga pirmā desmitnieka tenisistēm, bet pirmais kopš 2014.gada februāra un viņa bija zaudējusi iepriekšējos astoņos šādos mačos.

Pusfinālā Ostapenko tiksies ar planētas otro raketi Halepu, kura piektdienas rītā ar 6-2, 6-1 sagrāva ranga 34.pozīcijā esošo talantīgo krievieti Darju Kasatkinu. Halepu Ostapenko uzvarēja šī gada Francijas atklātā čempionāta finālā, turklāt toreiz atņēma viņai iespēju izvirzīties WTA ranga vadībā, ko šonedēļ atkal rumānietei ir iespēja paveikt.

Tikmēr Ostapenko, uzvarot Halepu, nākamajā nedēļā WTA rangā pakāptos jau līdz piektajai vietai.

Ostapenko aizvadīja ļoti veiksmīgas iepriekšējās divas nedēļas, kad 11 dienu laikā deviņos mačos tika pie astoņām uzvarām, triumfējot Seulas WTA «International» sērijas turnīrā, kā arī sasniedzot pusfinālu WTA «Premier» sacensībās Uhaņā. Pašlaik Ostapenko WTA rangā pakāpusies jau uz astoto pozīciju, kā arī oficiāli nodrošinājusi dalību WTA sezonas noslēguma turnīrā «WTA Finals», kas oktobra beigās notiks Singapūrā. Turklāt nākamnedēļ viņa WTA rangā jau būs vismaz septītā, jo Pekinā agri izstājās pērnā gada fināliste Džoanna Konta no Lielbritānijas. Viņa jau šajā turnīrā pasaules rangā par pakāpties līdz pat piektajai pozīcijai.

WTA turnīru ceturtdaļfinālos Ostapenko šosezon deviņos mačos cietusi vien divas neveiksmes, līdz ar to tagad jau septīto reizi iekļuvusi pusfinālā.

Savukārt Kirstjai ir viens panākums piecos dueļos par vietu pusfinālā, vienīgo reizi šogad šo kārtu pārvarot maijā Nirnbergā. Abām tenisistēm bija iespējama tikšanās arī Seulas pusfinālā, bet toreiz Kirstja ceturtdaļfinālā salīdzinoši negaidīti zaudēja taizemietei Laksikai Kamkamai.

Kirstja pēdējos gados bieži mocījusies ar savainojumiem, tāpēc pie lieliem panākumiem nav tikusi. Vienīgo WTA raudzes turnīra uzvarētājas titulu rumāniete izcīnīja vēl 2008.gadā, kad triumfēja Taškentas «International» sērijas turnīrā. Tāpat viņa 2013.gadā spēlēja Toronto «Premier» turnīra finālā, kur pārliecinoši zaudēja titulētajai Serēnai Viljamsai. Kirstja tieši pēc šīm sacensībām 2013.gada augustā sasniedza savu augstāko vietu pasaules rangā, atrodoties 21.pozīcijā, bet gadu noslēdzot vienu pozīciju zemāk. Tiesa, pēc tam sekoja lejupslīde, jo 2015.gada beigās viņa bija vien ranga 244.vietā, bet pērno gadu noslēdza 80.pozīcijā.

Šosezon rumāniete spēlējusi labāk, «Grand Slam» turnīros labāko rezultātu uzrādot Austrālijā, kur tika sasniegta ceturtā kārta, kā arī tiekot pusfinālā Nirnbergas «International» sērijas turnīrā.

Tāpat Kirstja jau sasniegusi savas karjeras labāko rezultātu Pekinas WTA turnīrā. Līdz šim viņas labākais sasniegums bija 2012.gadā sasniegtā otrā kārta.

Ostapenko šajā turnīrā debitēja pērn, zaudējot jau pirmās kārtas cīņā, tobrīd aizvadot ieilgušu neveiksmju sēriju.

Latvijas tenisa jaunā zvaigzne vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz vēl nebijušiem augstumiem jeb 12.vietai. Viņa kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Savukārt septembrī Ostapenko kļuva par pirmo Latvijas tenisisti dāmu vienspēļu ranga desmitniekā. 2014.gadā ATP ranga desmitniekā dažas nedēļas atradās arī Ernests Gulbis.

Ostapenko Pekinā startēja arī dubultspēlēs, kur duetā ar Kirstju pirmdien ar rezultātu 4-6, 3-6 zaudēja Rumānijas tenisistei Monikai Nikulesku un Taivānas sportistei Suveju Sje.

Par dalību turnīrā Ostapenko tika pie desmit WTA dubultspēļu ranga punktiem.

Tikmēr Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova cieta zaudējumu gan vienspēļu, gan dubultspēļu turnīra pirmajā kārtā. Vienspēlēs Sevastova trīs stundu «trillerī» ar 6-7 (3:7), 7-5, 6-7 (7:9) zaudēja Krievijas tenisa zvaigznei Marijai Šarapovai, bet dubultspēlēs duetā ar horvātieti Donnu Vekiču sīvā cīņā ar 6-4, 4-6, 7:10 atzina ASV atklātā čempionāta šī gada vienspēļu uzvarētājas amerikānietes Sloenas Stīvensas un britu tenisistes Heteres Vatsones pārākumu.

Pekinā risinās gada pēdējais «Premier Mandatory» sērijas turnīrs, kas ir otrs augstākais līmenis pēc «Grand Slam» sacensībām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu