Basketbolisti gūst 100 punktus un viegli sasniedz EČ ceturtdaļfinālu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība svētdien Turcijas pilsētā Stambulā guva vieglu uzvaru pār Melnkalnes izlasi ar rezultātu 100:68 (27:15, 26:22, 29:15, 18:16) un sasniedza Eiropas čempionāta (EČ) ceturtdaļfinālu, kur otrdien pretī stāsies Slovēnija, kas šajā turnīrā vēl ne reizi nav piedzīvojusi zaudējumu.

Latvijas izlase trešo reizi kopš neatkarības atjaunošanas un otro reizi pēc kārtas iekļuvusi Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, kamēr Melnkalne pirmo reizi piedalījās izslēgšanas spēlēs.

Uzvarētāju labā 21 punktu guva Jānis Timma, kurš trāpīja četrus no četriem tālmetieniem, kamēr 19 punktus pievienoja Kristaps Porziņģis, izcīnot arī sešas atlēkušās bumbas. Savukārt Jānis Strēlnieks sameta 12 punktus un izdarīja septiņas rezultatīvas piespēles, bet Dairis Bertāns iemeta deviņus punktus. Vēl pa astoņiem punktiem pievienoja Žanis Peiners, Rolands Šmits un Jānis Blūms.

Tikmēr Melnkalnei 21 punktu sameta Bojans Dubļjevičs, bet 16 pievienojis Nikola Vučevičs.

Latvija no spēles trāpīja 59% metienu, tostarp 15 no 25 tālmetieniem.

Spēli Latvijas izlase sāka ar pēdējos mačos jau ierasto sastāvu, laukumā dodoties Jānim Strēlniekam, kurš ticis galā ar veselības problēmām, Dairim Bertānam, Jānim Timmam, Rolandam Šmitam un Kristapam Porziņģim.

Spēles sākums bija mazrezultatīvs, rezultātu ar tālmetienu atklājot Šmitam, kamēr melnkalnieši pirmo grozu iemeta tikai divas ar pusi minūtes pēc cīņas sākuma, izceļoties centram Nikolam Vučevičam, kurš pēc tam iemeta arī «sodiņu» panākot izlīdzinājumu.

Latviju vadībā ar pustālo metienu atkal izvirzīja Timma, tomēr pretinieki atbildēja ar Filipa Baroviča metienu, panākot 5:5. Ceturtdaļas vidū abas komandas apmainījās ar precīziem tālmetieniem, grozā vispirms trāpot Nemanjam Džurišičam, uz ko atbildēja laukumā īsu brīdi pirms tam uznākušais Latvijas izlases kapteinis Jānis Blūms, Latviju izvirzot vadībā ar 10:8.

Turpinājumā Strēlnieks un Porziņģis, kurš iemeta arī sodu, panāca jau 15:8 Latvijas labā, komandai labi spēlējot aizsardzībā, bet astotajā minūtē Blūms ar savu otro precīzo trejaci panāca 18:10.

Arī turpinājumā labāka bija Latvija, kura pēc Timmas tālmetiena ieguva jau vairāk kā desmit punktu pārsvaru 23:12, bet beigās Dairis Bertāns ar «slam dunk» un Žanis Peiners guva vēl četrus punktus, uz ko gan atbildēja Vučevičs, pēc desmit minūtēm Latvijai esot vadībā ar 27:15.

Tikmēr otro ceturtdaļu Latvija sāka neveiksmīgi, ļaujot pretiniekiem, ņemot vērā arī Vučeviča pirms tam realizēto metienu, veikt izrāvienu 11:0, samazinot starpību līdz 24:27. Šajā posmā divus tālmetienus Melnkalnei realizēja Bojans Dubļjevičs.

Tiesa, Latvija ātri atguvās, ar Peinera diviem soda metieniem un Porziņģa metienu panākot 31:24. Turpinājumā tālmetienus iemeta Peiners un Strēlnieks, bet kad Timma realizēja 2+1 gājienu, Latvija bija vadībā ar 42:30.

Timma pēc tam bija precīzs arī no trīspunktu metienu līnijas, Porziņģis «iedankoja», panākot jau 49:33, savukārt atpūtās abas komandas devās Latvijai esot vadībā ar 51:37.

Trešās ceturtdaļas sākumā Latvija turpināja «uguņot» no trīspunktu līnijas, pēc Porziņģa un Strēlnieka precīzajiem raidījumiem panākot jau 59:40, bet vēl brīdi vēlāk Porziņģis ar diviem «sodiņiem» ieguva jau 21 punkta pārsvaru.

Arī turpinājumā abas komandas daudz uzbruka no perimetra, Timmam un Porziņgim 26.minūtē ar kārtējiem precīziem trejačiem panākot jau 74:48 Latvijas labā. Tobrīd Latvijas izlase bija realizējusi 12 no 20 tālmetieniem.

Atlikušajā laikā Latvijas izlase droši saglabāja pārsvaru, pirms pēdējām desmit minūtēm esot vadībā ar 82:52.

Savukārt noslēdzošajā spēles nogrieznī, kurā Latvijas izlasei spēlēja otrā piecinieka vīri, nekas daudz nemainījās. Melnkalne gan guva pirmos četrus ceturtdaļas punktus, taču spēles iznākums jau tobrīd bija skaidrs, mača beigām kļūstot par tīru formalitāti.

Latvijas un Slovēnijas ceturtdaļfināla spēle notiks otrdien. Slovēņi šajā turnīrā vēl nav zaudējuši, izcīnot sešas uzvaras sešos mačos. Sestdien astotdaļfinālā Slovēnija ar 79:55 sagrāva Ukrainu.

Latvijas valstsvienība turnīru sāka ar zaudējumu 82:92 pret Serbiju, bet pēc tam guvusi četras uzvaras pēc kārtas - pār Beļģiju 92:64, Lielbritāniju 97:92, Krieviju 84:69 un Turciju 89:79. Šādu uzvaru sēriju Latvija Eiropas čempionātos panākusi pirmo reizi kopš 1939.gada. Latvija ar četriem panākumiem piecos mačos guva otro vietu D apakšgrupā, atpaliekot vienīgi no Serbijas.

Ja Latvijas izlase grupu turnīru aizvadīja turpat Stambulā, kur risinās arī izslēgšanas turnīrs, Melnkalne C apakšgrupas cīņas spēlēja Rumānijā un ieņēma trešo vietu. Bezierunu zaudējumam mačā ar Spānijas izlasi (60:99) sekoja stratēģiski svarīga uzvara pār Ungāriju (72:48). Pēc tam melnkalnieši pēc labas pacīnīšanās atzina Horvātijas pārsvaru (72:76), kā arī bez īpašām problēmām pieveica Čehiju (88:75) un Rumāniju (86:69).

Melnkalnes izlasē bīstamākais bija garais gals - spēka uzbrucējs Bojans Dubļevičs «Valencia» rindās šajā pavasarī kļuva par Spānijas līgas (ACB) finālsērijas vērtīgāko spēlētāju, centrs Nikola Vučevičs ir Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Orlando «Magic» pamatsastāva spēlētājs. Tāpat naturalizētais amerikānis Tairīss Raiss ir 2014.gada ULEB Eirolīgas finālturnīra vērtīgākais spēlētājs.

Savukārt 70 gadus vecais treneris Bogdans Tanjevičs 1999.gadā ar Itālijas izlasi kļuva par Eiropas čempionu, bet 2010.gadā ar Turciju guva pasaules čempionāta sudrabu.

Latvijas un Melnkalnes komandas līdz šim bija spēlējušas piecas reizes. Pirmajās četrās pārāki bija pretinieki - 2010. gada vasarā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Podgoricā 66:96 un Rīgā 84:90, savukārt 2012. gadā pārbaudes spēlēs 74:92 un 68:92. Toties 2013.gadā Eiropas čempionāta pirmā posma otrās kārtas spēlē Latvijas vienība izcīnīja uzvaru ar 73:72, kad dažas sekundes pirms beigām izšķirošo grozu ar tālu divpunktu metienu guva Kristaps Janičenoks un pavēra Latvijai ceļu uz otro posmu.

Citās sestdienas astotdaļfināla spēlēs zaudējumus piedzīvoja iepriekšējā Eiropas čempionāta medaļnieces - sudraba ieguvēja 64:77 piekāpās Grieķijai, kamēr pirms diviem gadiem bronzu saņēmusī Francija ar 81:84 piekāpās Vācijai, kas pirmoreiz kopš 2007.gada sasniedza Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu.

Vēl vienā duelī Itālijas basketbola izlase ar 70:57 pieveica grupu turnīru pārsteidzoši veiksmīgi aizvadījušo Somiju.

Savukārt svētdien pārējos mačos plkst.15.15 gaidāms duelis starp Serbiju un Ungāriju, 18.45 sāksies Spānijas mačs ar mājinieci Turciju, bet 21.30 tiksies Horvātija un Krievija.

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēles Eiropas čempionātā

  • 1. septembrī Latvija - Serbija 82:92
  • 2. septembrī Latvija - Beļģija 92:64
  • 4. septembrī Latvija - Lielbritānija 97:92
  • 5. septembrī Latvija - Krievija 84:69
  • 7. septembrī Latvija - Turcija 89:79
  • 10. septembrī Latvija - Melnkalne 100:68
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu