Iepazīsti Optibet hokeja līga komandas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jau šo sestdien, 9. septembrī sāksies 82. Latvijas čempionāts hokejā – Optibet hokeja līga (OHL), kurā piedalīsies sešas komandas. Šajā rakstā piedāvājam sīkāk iepazīties ar katru no tām.

«Kurbads»

Latvijas čempionvienībai šīs būs īpašs gads, jo savu piekto sezonu Latvijas čempionātā «Kurbads» sāks jaunajā arēnā – «Kurbads» ledus hallē Rumbulā, kas tika atklāta augusta beigās. Turklāt oktobrī komandas mājvieta uzņems IIHF Kontinentālā kausa posmu, kur pretiniekos būs Polijas, Igaunijas un Ukrainas čempioni. «Kurbads» kļūs par desmito komandu, kas jebkad pārstāvējusi Latviju starptautiskajās klubu hokeja sacensībās.

Bet sezona tiks sākta ar derbiju – spēli pret «Mogo». Vēl ir svaigas atmiņas par diviem Latvijas kausa fināliem un, protams, par pēdējo finālsēriju. Pirms iepriekšējās sezonas «Kurbads» allaž iekļuvis Latvijas čempionāta finālā, taču vienmēr piedzīvojis zaudējumu tajā. Arī pagājušajā gadā šķita, ka viss ir beidzies, jo Pētera Ostošova komanda zaudēja trīs spēles pēc kārtas. Taču tad «Kurbads» uzvarēja četras spēles pēc kārtas, pirmo reizi savā vēsturē kļūstot par Latvijas čempioni.

Pēc panākuma komandas sastāvā notikušas vairākās izmaiņas. Galvenā trenera pienākumus tagad pildīs Aleksandrs Macijevskis, kuram tā būs debija šajā amatā Latvijas čempionātā. Komandu atstājuši iepriekšējās sezonas čempionāta labākais vārtsargs Mārtiņš Raitums, aizsargi Raimonds Upenieks, Krists Apsītis un Krišs Grundmanis, kā arī uzbrucējs Bruno Zabis, kurš pēc titula izcīnīšanas atgriezies dzimtajā Liepājā. Savukārt uzbrukuma līniju papildinājuši Deivids Sarkanis, Gatis Gricinskis un Sergejs Pečura, aizsardzību cementēs četru pasaules čempionātu dalībnieks Latvijas izlases sastāvā Jēkabs Rēdlihs, bet konkurēt ar Uldi Čalpu un Guntaru Reisu mēģinās Nils Grīnfogels. Vēl viens skaļš papildinājums noticis treneru līnijā – ar komandas vārtsargiem strādās Latvijas hokeja leģenda – Artūrs Irbe.

«Mogo»

Oļega Sorokina vienība Latvijas čempionātā piedalās kopš 2014.gada, trīs sezonu laikā izcīnījusi pilnu medaļu komplektu – zeltu, sudrabu un bronzu. Komanda skaļi debitēja Virslīgā, jau pirmajā pastāvēšanas gadā izcīnot zeltu, nākamajā gadā «Mogo» palika ārpus fināla, bet iepriekšējā sezonā tieši «Mogo» kļuva par pirmo komandu Latvijas čempionātu vēsturē, kas izlaida 3:0 pārsvaru sērijā, piedzīvojot zaudējumu finālā.

Arī vicečempiones sastāvs nepalika nemainīgs – Mārtiņš Oskars Freimanis atgriezies Liepājā, aizsargs Jānis Brakšs un uzbrucējs Andrejs Smirnovs nākamajā sezonā pārstāvēs «Prizmu», bet pretējā virzienā devies krievu uzbrucējs Viktors Lobačovs. Pēc daudziem ārzemēs pavadītajiem gadiem Latvijā atgriezies deviņu pasaules čempionātu un vienu Olimpisko spēļu dalībnieks, uzbrucējs Aleksejs Širokovs, pēc viena gada Francijā atpakaļ ir uzbrucējs Miks Lipsbergs, savukārt aizsardzības līniju papildinājuši Krists Apsītis un Kaspars Gustavs Logins.

Starpsezonā «Mogo» izcīnījusi pirmo vietu «Amber Puck» turnīrā Liepājā, kas norisinājās no 25. līdz 27. augustam. Lai gan trīs komandas – «Mogo», «Kurbads» un «Liepāja» izcīnīja divas uzvaras un sešus punktus, «Mogo» bijusi labākā savstarpējo spēļu bilance, kas ļāvis tai ieņemt pirmo vietu. Gatavojoties čempionātam, komanda aizvadījusi arī divas spēles ar Jelgavas «Zemgale/LLU», viesos zaudējot ar 3:5, bet mājās arēnā svinot uzvaru pēcspēles metienu sērijā ar 4:3.

Jāatzīmē, ka šosezon Oļegs Sorokins vadīs ne tikai «Mogo», bet arī U-18 izlasi.

«Zemgale/LLU»

Iepriekšējo sezonu jelgavnieki pabeidza visaugstāk, pirmo reizi izcīnot Latvijas čempionāta medaļas - bronzu. Lai gan spēles par trešo vietu netika aizvadītas, neklātienes cīņā ar «Liepāju» uzvarēja «Zemgale/LLU», pateicoties augstāk ieņemtajai vietai regulārajā čempionātā. Tieši pirms gada komandai tika piesaistīts Haralds Vasiļjevs, kurš turpinās trenēt komandu arī šogad. Ilgu laiku «Zemgale/LLU» atradās otrajā pozīcijā turnīra tabulā, bet februāra beigās zaudēja «Kurbadam», kas nozīmēja dalību ceturtdaļfinālā.

Starpsezonā jelgavniekus atstāja vairāki spēlētāji: pieci aizsargi – Rinalds Rosinskis, Eduards Hugo Jansons, Romans Nekļudovs, Artūrs Ozols un Žiga Svete, kā arī divi uzbrucēji – Jānis Bērziņš un Ēriks Ozollapa. Viņu vietā tika piesaistīti Andrejs Kostjuks, Rimants Zeilis, Vjačeslavs Minajevs, Silvestrs Seļickis, Krišs Grundmanis, Ričards Bernhards un Jānis Kārkliņš. Šogad Jelgavai būs arī komanda pirmajā līgā, kas paplašina iespējas tiem, kuri no sākuma netiks pieaugušo komandas sastāvā.

Gatavošanas procesā septiņi jelgavnieku spēlētāji tika komandēti uz Latvijas klubu izlasi, kas Herberta Vasiļjeva asistenta Valerija Kuļibabas vadībā piedalījās «Crowns Baltic Challenge Cup» pirmajā posmā Igaunijā, svinot trīs uzvaras trijās spēlēs. Savukārt pati komanda pirms sezonas aizvadījusi četras pārbaudes spēles, kurās divreiz uzvarējusi un divreiz zaudējusi.

«Liepāja»

Vēju pilsētas hokejisti pirmo reizi trīs kluba pastāvēšanas gados palika bez medaļām un šogad ir apņēmības pilni atgriezties labāko trijniekā. Igora Ļebedeva padotie ieņēma ceturto vietu gan regulārajā sezonā, gan čempionāta kopvērtējumā – ceturtdaļfinālā ne bez problēmām pieveicot sīksto hokeja skolu «Rīga», bet pusfinālā piekāpjoties «Mogo» piecu spēļu sērijā, pēdējo maču zaudējot sausā ar 0:2.

Kā jau ierasts, pirms sezonas komanda rīko lielo treniņnometni, pēc kuras tiek lemts par līgumu slēgšanu. Karjeru Liepājā neturpinās vienības kapteinis zelta sezonā Dmitrijs Korņilovs, Ričards Kondrāts, Ralfs Grīnbergs, Vjačeslavs Minajevs, Kārlis Liepiņš un lietuvietis Marks Kaļeiņikovs, kurš parakstījis līgumu ar Krievijas jaunatnes līgas (MHL) klubu «Kunlun RS Junior». Tomēr papildinājumi izskatās iespaidīgāki par zaudējumiem – mājās atgriezušies Bruno Zabis, Romāns Nekļudovs, Mārtiņš Oskars Freimanis, Roberts Mamčičs un Edgars Homjakovs. No pirmās līgas čempionvienības «Venta 2002» paņemts aizsargs Bruno Bērziņš, lietuvietis Daniels Bogdzjuks uz Liepāju pārgājis no Polijas «GKS» uz Liepāju, bet Lauris Bajaruns – no Francijas «Nice».

Starpsezonā liepājnieki piedzīvojuši smagāko kritienu starp visām OHL komandām, zaudējot Krievijas Augstākās līgas (VHL) klubam SKA-Ņeva ar 2:13. Divās spēlēs pret MHL vienību «Kunlun RS Junior» uzvaras tika dalītas uz pusēm, bet mājas turnīrā tika izcīnītas divas uzvaras trijās spēlēs, kas deva trešo vietu «Amber puck». Toties par turnīra vērtīgāko un rezultatīvāko spēlētāju ar 3+3 punktiem kļuvis Egils Kalns. Arī Bruno Zabim trīs vārti un trīs piespēles.

HS «Rīga»

Jauniešus no galvaspilsētas vēl atceras Liepājā, jo hokeja skolas «Rīga» komandai bija visas iespējas, lai izslēgtu meistarīgākus pretiniekus no cīņas par medaļām jau ceturtdaļfinālā. Lai gan regulārajā sezonā komandas atdalīja 18 punkti, «play-off» turnīrā Igora Smirnova komanda salūza tikai sērijas piektajā spēlē, kad zaudēja ar 1:5.

Komandas sastāvs mainās katru gadu, un arī šī sezona nav izņēmums. Vislielākais zaudējums ir rezultatīvākais spēlētājs Oļegs Šišļaņņikovs, kurš nākamo sezonu aizvadīs Alpu Hokeja līgā, savukārt uzbrucējs Juliāns Misjus nokļuvis Rīgas «Dinamo» sistēmā. Nebūs arī aizsargi Kārlis Gustavs Logins un Andrejs Kostjuks. Starp vairākiem komandas papildinājumiem atzīmējams ir Igaunijas U-20 izlases uzbrucējs Daņils Fursa, kā arī trīskārtējais Latvijas čempions Valerijs Fiļimonovs. No «Pārdaugavas» pārgājuši četri spēlētāji – Ņikita Zantmans, Toms Orniņš, Rihards Norvaiss un Ralfs Cimars, no ārzemju komandām – Niks Kalnbērziņš un Augusts Veidenbaums, bet no citām Latvijas komandām – Jānis Bērziņš, Sergejs Piskunovs un Vladislavs Koniševs.

Gatavojoties sezonai, «Rīga» aizvadījusi četras spēles, no kurām uzvarēt izdevās tikai vienā, pēcspēles metienu sērijā pārspējot MHL vienību «Kunlun RS Junior».

«Prizma»

Sezonā 2016./2017. «Prizma» izcīnījusi 29 punktus 30 spēlēs, ieņemot priekšpēdējo vietu regulārajā turnīrā, bet ceturtdaļfinālā bez variantiem atzina «Zemgale/LLU» pārākumu, trīs mačos piedzīvojot trīs zaudējumus. Komandas vārtos stājās, iespējams, eksotiskākais no Latvijas čempionāta leģionāriem – japānis Kuroivo Jošihiro.

Pēc neveiksmīga turnīra «Prizma» palika bez pieciem uzbrucējiem – Viktors Lobačovs, Haralds Štrombergs, Sergejs Piskunovs, Vladislavs Koniševs un Valerijs Fiļimonovs, arī aizsargs Rimants Zeilis karjeru turpinās citur. Viņu aiziešanu daļēji izdevās kompensēt ar pieredzējušo Jāņa Brakša un Andreja Smirnova piesaistīšanu.

Vasaras laikā «Prizma» aizvadījusi tikai vienu pārbaudes spēli, kurā ar 0:10 piekāpās Latvijas klubu izlasei.

OHL pirmās kārtas spēles

9/09, 16:00, Kurbads - Mogo

13/09, 19:15, Rīga – Liepāja/Optibet

13/09, 19:30, Zemgale/LLU - Prizma

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu