Astotdaļfināls sasniegts. Ar ko spēkosies Latvijas basketbolisti?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

40. Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem tuvojas kulminācijai - grupu turnīrā atlikusi pēdējā spēļu kārta, kam sekos izslēgšanas mači. Latvijas valstsvienība jau nodrošinājusi vietu astotdaļfinālā, taču vēl nav zināms pretinieks. Kādi ir potenciālie varianti?

Latvijas izlase sekmīgi aizvada Eiropas čempionātu. Turnīra ievadā piedzīvots cienījams zaudējums sīvā cīņā pret olimpisko vicečempioni Serbiju ar 82:92, turpinājumā sekoja uzvaras pār apakšgrupas nosacītajām pastarītēm Beļģiju (92:64) un Lielbritāniju (97:92), bet otrdien izcīnīts panākums emocionālā duelī pret Krieviju ar 84:69.

Grupu turnīra noslēgumā Latvijas izlase ceturtdien plkst. 20.45 spēkosies ar laukuma saimnieci Turciju. Mājinieku basketbolisti čempionāta ievadā piekāpās Krievijai ar 73:76 un Serbijai ar 74:80, taču tagad turki tikuši uz uzvaru takas - panākums pār Lielbritāniju ar 84:70 un Beļģiju ar 78:65.

Jau pirms čempionāta bija gaidāms, ka mačs pret Turciju būs ļoti izšķirošs Latvijas basketbolistiem, jo netikšanu astotdaļfinālā varēja gaidīt vienīgi paši lielākie pesimisti. Prognozētais arī piepildījies, jo Latvijas izlase ir garantējusi vietu «play-off» mačos, taču apakšgrupu teorētiski valstsvienība joprojām var noslēgt gan pirmajā, gan ceturtajā vietā.

Finišēt pirmajā vietā Latvijai ir visai grūts uzdevums, kas nav atkarīgs tikai no pašiem. Noslēdzošajā kārtā jāuzvar Turcija un arī jācer, ka Serbija negaidīti piekāpsies Beļģijai, kura jau zaudējusi izredzes iekļūt astotdaļfinālā.

Savukārt otrā vieta apakšgrupā ir jau nedaudz vieglāk izpildāms uzdevums. Atliek pašiem uzvarēt Turciju, pieņemot ka Serbija pārspēs Beļģiju un Krievija uzveiks Lielbritāniju, tad trim komandām piecās spēlēs būs pa četriem panākumiem. Šādā scenārijā vienības sarindos pēc savstarpējo spēļu rezultātiem: 1. Serbija (+7), 2. Latvija (+5) un 3. Krievija (-12).

«Šī spēle nebija izšķiroša. Ceturtdien pret Turciju būs ļoti svarīga cīņa par vietu grupā. Šī spēle nebija arī «play-off» mačs, tāpēc negribu tai piešķirt īpašu nozīmi. Arī nacionālo naidu nekurināšu. Uzvarēt Krieviju vai Beļģiju - tā man nav liela starpība. Situācija grupā vēl nav skaidra, tāpēc eiforijas ģērbtuvē nav. Jebkurā gadījumā mums ir jāizcīna uzvara nākamajā mačā pret Turciju,» otrdien pēc uzvaras pār Krieviju sacīja Latvijas izlases basketbolists Žanis Peiners.

Piedzīvojot zaudējumu Turcijai, bet Serbijai un Krievijai izcīnot uzvaras, Latvijas izlase ierindosies 4. vietā. Šādā gadījumā Latvija un Turcija finišēs ar 3 uzvarām un panākums savstarpējā spēlē trešajā vietā izvirzīs turkus.

Tā gan ir tikai matemātika, prognozējot iespējamos iznākumus. Ceturtdien basketbolisti dosies laukumā un, cerams, visas izlases cīnīsies ar 100% atdevi. Astotdaļfinālā D apakšgrupas komandas spēkosies ar C apakšgrupas labākajām vienībām. Šie dueļi notiks svētdien, 10. septembrī, Stambulā.

Jau šobrīd ir skaidrs, ka C apakšgrupā pirmo vietu nodrošinājusi pašreizējie Eiropas čempioni Spānijas basketbolisti. Viņi iepriekšējos piecos finālturnīros tikuši pie medaļām, turklāt trijos no tiem izcīnīts zelts. Skaidrs, ka Latvijas un Turcijas mačs būs uz «dzīvību vai nāvi», jo neviens negribēs palikt 4. vietā apakšgrupā un astotdaļfinālā spēkoties pret titulētajiem spāņiem.

Ar Turcijas izlasi kopš 1992. gada Latvijas valstsvienība spēlējusi desmit reizes. Bilance gan ir negatīva 2 pret 8, taču abas uzvaras izcīnītas tieši pēdējās savstarpējās spēlēs - 2013. gadā pārbaudes turnīrā Celjē ar 66:61 un 2015.gadā Superkausa izcīņā Hamburgā ar 81:79.

Sagaidāms, ka otro vietu C apakšgrupā izcīnīs Horvātijas izlase. Horvāti pēdējos gados nav spējuši Eiropas čempionātos tikt pie medaļām, taču komandu šajā turnīrā balsta divi izteikti līderi Dario Saričs un Bojans Bogdanovičs, kuri ir stabilas vērtības Nacionālajā basketbola asociācijā. Ar šo komandu varētu nākties spēkoties Latvijas apakšgrupas trešajai labākajai izlasei.

Latvijas izlasei D apakšgrupā finišējot pirmajā vai otrajā vietā, tai pretī šādā gadījumā varētu stāties Melnkalne vai Ungārija. Trešā vieta C apakšgrupā, visticamāk, būs Melnkalnei. Tai pēdējā kārtā jāspēlē pret pastarīti - laukuma saimnieci Rumāniju, kas līdz šim čempionātā nav spējusi gūt uzvaru. Melnkalnes izlases izteikts līderis ir centra pozīcijas spēlētājs Nikola Vucevičs, kurš ikdienā pārstāv NBA klubu Orlando «Magic».

Savukārt mazpazīstamā Ungārija iepriekš pieveica Čehiju un šobrīd ar divām uzvarām ieņem 4. vietu C apakšgrupā. Ungārijas izlases līderis ir Adams Hanga, kuru pagājušajā sezonā atzina par Eirolīgas labāko aizsargu, un šovasar viņš noslēdza līgumu ar titulēto Spānijas klubu Barselonas «Lassa».

C apakšgrupas noslēgumā Čehija spēlēs pret Horvātiju, Ungārija meklēs risinājumus cīņā pret Spāniju, bet Rumānija centīsies saviem līdzjutējiem sarūpēt uzvaru pār Melnkalni.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu