Porziņģis un Dāvis Bertāns «uguņo»; Latvija apspēlē Lielbritāniju

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Uzvaru Eiropas čempionātā (EČ) pirmdien svinēja Latvijas nacionālā basketbola komanda, kas D apakšgrupas trešajā spēlē Stambulā (Turcija) ar rezultātu 97:92 (25:20, 25:20, 34:18, 13:34) apspēlēja Lielbritānijas izlasi. Kristaps Porziņģis izcēlās ar gūtiem 28 punktiem, Dāvis Bertāns iemeta 22.

Mača laikā Latvijas izlase ieguva arī gandrīz 30 punktu vadību, tomēr pēdējā ceturtdaļā, spēlējot ar otro sastāvu, tika ļauts pretiniekiem pietuvoties, tāpēc noslēgumā pārsvars vairs nebija liels un pēdējās sekundēs pat bija jāsatraucas par uzvaras noturēšanu.

Šis mačs izcēlās ar ļoti daudziem tālmetieniem, Latvijai realizējot 17 no 34 metieniem no perimetra. Īpaši lielisku sniegumu nodemonstrēja pēc pirksta traumas atlabušais Dāvis Bertāns, kurš trāpīja septiņus no astoņiem trejačiem. Viņš ar septiņiem realizētiem tālmetieniem sasniedza Latvijas rekordu Eiropas čempionātos.

Latvijas izlase guva otro panākumu trijos Eiropas čempionāta mačos. Nākamajā duelī tā otrdien arī plkst.14.15 spēkosies ar Krieviju, bet grupas noslēgumā ceturtdien būs cīņa ar mājinieci Turciju.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 28 punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām bija Kristaps Porziņģis, 22 punktus sameta Dāvis Bertāns, ar 13 punktiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Jānis Strēlnieks, bet 11 punkti bija Jānim Timmam.

Strēlnieks rezultatīvajās piespēlēs ir labākais visā turnīrā.

Kamēr Lielbritānijas izlasē 23 punkti un desmit bumbas zem groziem bija Gabrielam Olaseni, bet 18 punktus sameta Kails Džonsons.

Latvijas izlasei šajā mačā nepalīdzēja Mārtiņš Meiers, kurš saķerta vīrusa dēļ nemaz nebija ieradies spēļu norises arēnā. Savukārt laukumā atgriezās Dāvis Bertāns, kurš pirksta traumas dēļ izlaida iepriekšējo dueli.

Latvijas izlases sākumsastāvs šajā mačā bija tāds pats kā pirms divām dienām, laukumā uzreiz dodoties arī Andrejam Gražulim, bet pirmos deviņus punktus komandai guva Porziņģis, kas pie rezultāta 9:2 jau pēc divām ar pusi minūtēm lika Lielbritānijai pieprasīt minūtes pārtraukumu. Tas gan britiem bija veiksmīgs un minūti vēlāk viņi jau deficītu bija samazinājuši līdz 9:8.

Spēle bija kļuvusi ātrāka un daudz brīvāka, trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām pēc soda metiena Lielbritānijai panākot neizšķirtu 14:14. Kaut Jānis Timma uzreiz Latvijai atguva vadību, kam sekoja Dāvja Bertāna tālmetiens. Pēc ceturtdaļas Latvija bija vadībā ar 25:20, bet Lielbritānijas izlasei pirmā piezīme tika fiksēta vien ceturtdaļas pēdējā sekundē, kad Rolands Šmits trāpīja divus punktus ar sodu.

Otrā ceturtdaļa sākās ar Dāvja Bertāna tālmetienu, spītējot piezīmei, un šis viņam bija jau trešais trijacis duelī, kas Latvijai ļāva panākt deviņu punktu pārsvaru. Komandas spēlēja izrāvienu basketbolu - vispirms Latvijas pārsvars tika samazināts līdz 31:29, bet drīz vien Lielbritānija atkal pieprasīja minūtes pārtraukumu, latviešiem esot priekšā ar 39:31. Visu pirmo puslaiku tika aizvadīts «skrien un met» basketbols, komandām trāpot daudzus tālmetienus, kā arī tā gaitu labi raksturoja situācija, kad Latvija divas reizes pēc kārtas netrāpīja bumbas triecienus, ko centās izpildīt īpaši skaisti, lai izpatiktu līdzjutējiem.

Trīs minūtes pirms puslaika beigām Porziņģa tālmetiens Latvijai deva jau 14 punktu pārsvaru (48:34), izlases lielākajai zvaigznei tobrīd jau iekrājot 19 punktus, līdz mača pirmās puses beigām pretiniekiem vairs neļaujot ievērojami pietuvoties un saglabājot vadību ar 50:40.

Pirmajā puslaikā Latvijas izlase iemeta desmit tālmetienus un trešās ceturtdaļas pirmajā pusē to skaits tika palielināts vēl par četriem. Pirmajās trijās ceturtdaļās Dāvis Bertāns trāpīja septiņus no astoņiem tālmetiena mēģinājumiem un trešā perioda beigu daļā Latvija jau bija stabili ieguvusi 20 punktu vadību, iespēju spēlēt saņemot visiem komandas pārstāvjiem.

Pirms pēdējām desmit minūtēm Latvija bija vadībā ar 84:58.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā Latvija spēlēja ar otro sastāvu un šajā laikā tā zaudēja ar 6:16. Kad trīs ar pusi minūtes pirms pamatlaika beigām Latvijas pārsvars bija sarucis līdz 14 punktiem (90:76), laukumā nācās atgriezties arī Porziņģim. 33 sekundes pirms dueļa izskaņas Latvijai bija vairs tikai sešu punktu pārsvars, tāpat tika aizmesti garām vairāki soda metieni, tomēr ar grūtībām uzvaru izdevās noturēt.

Aizdomās par infekciju svētdien treniņu Latvijas izlase aizvadīja nepilnā sastāvā. Viesnīcā palika saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks un centrs Mārtiņš Meiers, kurš šajā cīņā nepiedalījās. Pirksta savainojuma dēļ maču ar Beļģiju (92:64) izlaida Dāvis Bertāns, bet šajā spēlē viņš atgriezās ierindā.

Briti sacensību ievadā ar 90:103 piekāpās Beļģijai, nākamajā cīņā 70:84 atzina mājinieces Turcijas pārākumu.

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēļu grafiks Eiropas čempionātā D apakšgrupā

  • 1. septembrī Latvija - Serbija 82:92
  • 2. septembrī Latvija - Beļģija 92:64
  • 4. septembrī Latvija - Lielbritānija 97:92
  • 5. septembrī Latvija - Krievija plkst. 14.15
  • 7. septembrī Latvija - Turcija plkst. 20.45
Sagatavošanās posmā «EuroBasket 2017» Lielbritānija septiņās pārbaudes spēlēs izcīnīja trīs uzvaras.

Vēl pirmdien D apakšgrupas spēlē Beļģija tiksies ar Krieviju (plkst. 17) un Serbija mērosies spēkiem (plkst. 21) ar Turciju.

Katras apakšgrupas četras labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā, ko Latvijas izlase kvalificēšanās gadījumā aizvadīs 10. septembrī.

Eiropas čempionāts risināsies visu šo un nākamo nedēļu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu