IAAF prezidents Ko Getlina uzvaru neuzskata par labāko scenāriju vieglatlētikai

LETA/REUTERS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA/TVNET

Divas reizes dopinga lietošanā pieķertā amerikāņu sprintera Džastina Getlina uzvara pasaules čempionāta (PČ) Londonā 100 metru distancē nav labākais scenārijs vieglatlētikai, uzskata Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) prezidents Sebastjans Ko.

Getlins svētdien 100 metrus veica 9,92 sekundēs, aiz sevis atstājot tautieti Kristianu Kolemenu, kurš bija divas sekundes simtdaļas lēnāks, bet trešais ar rezultātu 9,95 sekundes palika «sprinta karalis» Useins Bolts, kuram šīs bija pēdējās individuālās sacensības karjerā.

«Nevaru lepoties ar to, ka kāds, kurš divas reizes ir izcietis soda termiņus, tiek pie viena no prestižākajiem tituliem. Tomēr viņš (Getlins) bija tiesīgs šeit startēt,» pēc amerikāņa uzvaras atzina Ko. «Tas nebija labākais scenārijs. Domāju, ka Useins bija pelnījis ko citu, jo viņam šo neveiksmi būs grūti «norīt«. Tomēr viņš ir izcilāks nekā šis brīdis.»

Getlins savulaik divas reizes tika pieķerts dopinga lietošanā. Vispirms 2001.gadā viņa organismā tika konstatēts amfetamīns, par ko skrējējs saņēma divu gadu diskvalifikāciju. Tiesa, vēlāk šis sods tika samazināts uz pusi, jo sportists pierādīja, ka kopš mazotnes lietojis aizliegto vielu saturošu medikamentu, kas viņam palīdzēja ārstēt uzmanības deficīta sindromu.

Savukārt 2006.gadā, kad Getlins jau bija kļuvis par pasaules čempionu 100 metru distancē, viņa organismā tika konstatēts paaugstināts testosterona līmenis. Par šo pārkāpumu Getlins saņēma astoņu gadu diskvalifikāciju, lai arī draudēja mūža diskvalifikācija. Tā netika piešķirta, jo skrējējs sadarbojās ar dopinga apkarotājiem, piedevām, vēlāk arī šis sods apelācijas kārtībā tika samazināts uz pusi.

«Savulaik viņam (Getlinam) ir bijuši divi soda termiņi. Pirmais tika «aizskalots», kas sarežģīja iespēju pirms otrā soda. Tomēr mēs pēc tam mēģinājām panākt astoņu gadu diskvalifikāciju, kas šajā gadījumā, visticamāk, nozīmētu arī mūža diskvalifikāciju. Taču arī otrajā reizē zaudējām,» Ko norādīja, ka dopinga apkarošanā nākas saskarties ar juridiskām niansēm, kas ne vienmēr ļauj vainīgos sodīt.

Tāpat IAAF prezidents vēlreiz uzsvēra, ka atbalsta mūža diskvalifikācijas piešķiršanu sportistiem, kuri aizliegto vielu lietošanā tiek pieķerti otro reizi karjerā. «Mēs jau to esam centušies panākt, taču allaž tiesās zaudējuši,» piebilda Ko.

Getlins 35 gadu un 176 dienu vecumā kļuvis par visu laiku vecāko pasaules čempionu 100 metru sprintā, apsteidzot Lielbritānija sprinteri Linfordu Kristiju, kurš šajā distancē 1993.gada čempionātā triumfēja 33 gadu un 135 dienu vecumā.

Getlins par pasaules čempionu 100 metrus kļuva arī 2005.gadā Helsinkos. Līdz šim nevienam no atlētiem 100 metros līdz otrajam zeltam nebija jāgaida 12 gadi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu