Liepiņš izcīna cienījamo 13. vietu Eiropas čempionātā grupas braucienā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Svētdien Dānijas pilsētā Herningā noslēdzās Eiropas čempionāts šosejas riteņbraukšanā. Elites vīru grupas braucienā 241 kilometru garajā distancē triumfēja Norvēģijas izlases riteņbraucējs Aleksanders Kristoffs, bet cienījamo 13. vietu lielās grupas finišā ieguva Latvijas sportists Emīls Liepiņš, kura labā lielisku darbu paveica Andris Vosekalns un Māris Bogdanovičs.

Otro gadu pēc kārtas par Eiropas čempiona titulu šosejas riteņbraukšanā grupas un individuālajā braucienā sacenšas elites vīru grupu sportisti. Dalībnieku vidū bija liela daļa pasaules tūres komandu riteņbraucēju. Ņemot vērā līdzeno distanci, favorītu loma tika atvēlētas sprinteriem. Herningā uz starta izgāja Norvēģijas sprinta zvaigzne Aleksanders Kristofs («Katusha – Alpecin»), šosejas un treka riteņbraukšanas sacensībās sevi sekmīgi apliecinājušais itālis Elia Vivinani («Sky») un citi labi zināmi sportisti. Savu pērn iegūto titulu gan neaizstāvēja slovāks Peters Sagans, kurš tikai pāris dienas atpakaļ noslēdza Polijas tūri.

Latvijas izlases sastāvā elites grupas braucienam tika pieteikti trīs sportisti, kuri ikdienā pārstāv pašmāju labāko riteņbraukšanas vienību – «Rietumu banka – Rīga». Uz starta izgāja jau deviņus UCI goda pjedestālus šosezon izcīnījušais Emīls Liepiņš, kā arī Māris Bogdanovičs un Andris Vosekalns. Visi trīs mūsu sportisti jau vairāku sezonu garumā sekmīgi kopā sastrādājušies dažāda mēroga sacensībās.

241 kilometru garā distance tika sadalīta 12 apļos. Trases pirmajā daļā izveidojās trīs sportistu liels atrāviens, kurā iesaistījās Šveices, Baltkrievijas un Islandes sportisti, kas uz augstām vietām nepretendēja. Latviešu trio tikmēr brauca peletonā, maksimāli taupot spēkus izšķirošajiem notikumiem. Atrāviens tika likvidēts, kad līdz finišam bija palikuši nedaudz mazāk par 100 kilometriem. Turpinājumā sekoja virkne citu atrāvienu, bet peletonā kontroli uzņēmās Itālijas, Beļģijas, Dānijas, Vācijas un Norvēģijas sportisti. Drīz vien atrāvienā devās beļģis Jenss Keukeleire, spānis Imanols Erviti un šveicietis Pirmins Langs. Aizdodoties pēdējos divos apļos trio pārsvars bija vien 20 sekundes, bet drīz vien peletons atkal bija kopā.

Pēdējos 20 kilometros notika ļoti spraiga cīņa. Tika likvidēti visi atrāvieni, tomēr pēdējais no tiem vien neilgi pirms paša finiša. No trīs braucēju līderu grupas atrāvās norvēģis Edvalls Boasons Hagens, tomēr arī viņš tika noķerts. Uzvarētājs, kā jau to varēja prognozēt, izšķīrās lielās grupas finišā. No mūsu sportistiem tam tika virzīts Emīls Liepiņš, kurš ieņēma pozīciju uzreiz aiz slovēņu sportista Luka Mezgeca. Plānus gan nedaudz izjauca priekšā notikušais kritiens, kas lika Liepiņam zaudēt uzņemto ritmu. Neskatoties uz to, dobelnieks atdeva visus spēkus, lai iegūtu pēc iespējas augstāku vietu.

Dramatiskā cīņā nepārspēts palika un par Eiropas čempionu kļuva Aleksanders Kristoffs, kurš par nieka tiesu apsteidza Viviani. Itālis gan protestēja par Kristoffa virziena maiņu uz viņa pusi pēdējos metros, tomēr tiesneši neatzina neatļautas darbības pieredzējušā norvēģa darbībā. Bronzas godalgu ieguva nīderlandiešu sprinteris Moreno Hoflands. Uzvarētāja laiks trasē bija 5 stundas 41 minūte un 10 sekundes. Lieliska diena Norvēģijai, kas kārtējo reizi apliecināja sevi kā riteņbraukšanas lielvalsti.

Emīls Liepiņš 175 dalībnieku lielajā konkurencē spēja izcīnīt respektablo 13. vietu, finišējot ar tādu pat laiku kā Kristoffs. Emīla labā lielisku darbu paveica gan Andris Vosekalns, gan arī Māris Bogdanovičs. Mārim 51. vieta, bet Andrim 123. pozīcija. Jāizceļ, ka šis ir labākais Liepiņa sasniegums tika augsta mēroga elites sacensībās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu