Lauda: «Halo» sistēma F-1 nav piemērota

LETA/DPA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pirmās formulas (F-1) autosacīkšu leģenda Nikijs Lauda, kurš darbojas «Mercedes» komandā, paudis kritiku par nākamajā sezonā ieviest plānoto «Halo» drošības sistēmu.

Trīskārtējais pasaules čempions laikrakstā «Bild» nodēvējis plānoto «Halo» ieviešanu par «savā būtībā nepareizu», kas «nav īsti izmēģināta».

Pēc F-1 stratēģiskās grupas sanāksmes trešdien Starptautiskā autosporta federācija (FIA) paziņoja, ka šī drošības sistēma no nākamās sezonas kļūs obligāta.

Sistēmu, kas aizsargātu braucēja galvu no atlūzām, jau kritizējušas komandas, taču FIA norādīja, ka tā «vēl tiks uzlabota».

Lauda sacīja, ka tiek būvētas tādas formulas, lai to dizains būtu pievilcīgs skatītājiem un braucējiem, bet FIA tām uzliek metāla sastatnes.

«Formulas tagad ir tik drošas un risks tik neliels, ka lēmums ir nepiemērots F-1 pasaules čempionātam,» teica Lauda. «Tā ir pārspīlēta reakcija uz bažām par drošību.»

Kā zināms, pēdējo gadu laikā F-1 čempionāts meklējis iespējas, kā papildus aizsargāt pilotu galvu. Vēl 2014.gadā sacensību laikā nopietnās galvas traumās iedzīvojās franču pilots Žils Bjanki, kurš pēcāk zaudēja dzīvību, turklāt 2015.gadā pēc avārijas «IndyCar» sacensībās tieši nepietiekamas galvas aizsardzības dēļ šo pasauli bija spiests atstāt brits Džastins Vilsons, kurš savulaik arī brauca F-1 čempionātā.

Iepriekš F-1 tika izmēģināts arī priekšējais stikls, taču tas tika atzīts par nederīgu. Vēl pagājušajā nedēļā Lielbritānijas posma treniņbraucienu laikā to uz pavisam neilgu laiku izmēģināja «Ferrari» pilots Sebastjans Fetels no Vācijas, tomēr viņš atzīmēja, ka redzamība bijusi vāja un viņam reibusi galva.

«Halo» pirmo reizi tika testēts 2016.gadā, kad to ieviesa «Ferrari», bet «Red Bull» vadītājs Kristians Horners to noraksturoja kā neglītu risinājumu.

Savukārt «Mercedes» līderis Lūiss Hamiltons no Lielbritānijas sacīja, ka «Halo» neiederas F-1 formulā, norādot, ka šo sistēmu vēl nepieciešams pilnveidot.

Pasaules čempionāta kopvērtējumā pēc desmit posmiem līderis ar 177 punktiem ir Fetels, kuramvienu punktu zaudē Hamiltons, kurš šajā posmā «atspēlēja» 19 punktus. Trešais ar 154 punktiem ir otrs «Mercedes» pilots Valteri Botass no Somijas.

Nākamais F-1 posms nākamnedēļ notiks Ungārijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu