Latvijas U-20 basketbolisti cīnīsies par vietas saglabāšanu EČ elitē

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Latvijas U-20 puišu basketbola izlase, kurai dažādu iemeslu dēļ nevar palīdzēt virkne potenciālo līderu, trešdien Grieķijā Eiropas čempionāta (EČ) astotdaļfināla cīņā ar 52:96 (11:24, 11:33, 15:23, 15:16) kapitulēja pagājušā gada šī turnīra uzvarētājai Spānijai.

Līdz ar to Latvija šo turnīru turpinās, cīnoties par 9.-16.pozīciju un vietas saglabāšanu Eiropas čempionāta elitē. No A divīzijas izkritīs trīs vājākās komandas.

Ceturtdien ceturtdaļfināla cīņā par 9.-16.vietu Latvija spēkosies ar Turciju, kas trešdien savā astotdaļfināla mačā ar 77:80 (17:18, 14:13, 20:25, 26:24) piekāpās Vācijai. Savukārt vācieši būs Spānijas pretinieki ceturtdaļfinālā.

Latvijas izlases sastāvā trešdien rezultatīvākais ar 12 punktiem bija Roberts Blumbergs, kamēr deviņus punktus iemeta Verners Kohs.

Mača sākums pat neliecināja par šādu sagrāvi, jo pirmās 5-6 minūtes Latvijas izlase cienīgi turējās spāņiem līdzi. Tiesa, pirmās ceturtdaļas noslēdzošajās minūtēs tomēr izpaudās nospiedošs Spānijas valstsvienības pārākums, jo tā veica 15:2 izrāvienu un pirmajā ceturksnī uzvarēja ar 24:11. Turpinājumā pretinieki bija uz viļņa, jo otrā ceturkšņa sākumā spāņi pirmo reizi sasniedza 20 punktu pārsvaru (33:13) un turpinājumā vairs neapstājās, pirmo puslaiku noslēdzot ar iespaidīgu 35 punktu vadību - 57:22.

Uz otro puslaiku Latvija gan izskatījās nedaudz saņēmusies, jo kopumā laukumā bija vērojama līdzvērtīgāka cīņa. Tiesa, tik un tā Spānijas komandai izdevās palielināt pārsvaru līdz vairāk nekā 40 punktiem, bet noslēgumā Latvija piedzīvoja smagu sakāvi ar 52:96.

«Lai pret Spānijas izlasi būt kādas pretspēles iespējas, vajadzēja nobremzēt spēles tempu, darboties pacietīgi un neļaut pretiniekiem ieskrieties. Pirmās piecas minūtes tas izdevās, taču sekoja dažas kļūdas aizsardzībā, kāds sasteigts metiens, tehniskais brāķis un dažās minūtēs spēles liktenis bija izšķirts,» Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē izlases galvenā trenera Arņa Vecvagara teikto.

«Pirmajā puslaikā vien pieļāvām 15 kļūdas, pēc kurām pretinieki guva 30 punktus - tas ir acīmredzamākais mūsu zaudējuma iemesls. Visā spēlē mums fiksētas 26 kļūdas, pretiniekiem - astoņas. Pietrūka gan uzmanības, gan individuālas meistarības.»

Speciālists izteicās, ka komanda ne uz mirkli nesot drīkstējusi zaudēt modrību un vajadzējis stingri sargāt bumbu, tomēr spāņi tik un tā spējuši izmantot savus ieročus.

«Tagad esam nokļuvusi uz «šauras laipas» - nākamajām spēlēm būs «būt vai nebūt» statuss. Rokas nav nolaistas, pret nākamajiem pretiniekiem vairs nebūs tādas bijības, kāda, iespējams, dažam bija pret Spānijas izlasi. Spēlē Turcija - Vācija vācieši uzvarēja pelnīti un nekādā gadījumā nebūtu mums parocīgās pretinieks par turkiem, ar kuriem nesen spēlējām Stambulā,» uzskata Vecvagars.

«Turcijas vienībai ir jaudīgs centrs, arī ātri un atlētiski ārējie spēlētāji. Vācijas izlase viņus apturēja, liekot lietā augumu pārsvaru. Mums tāda trumpja nebūs, tāpēc meklēsim citus argumentus.

Savu labāko spēli šajā čempionātā vēl nav nospēlējis neviens mūsu basketbolists. Tagad ir īstais laiks to izdarīt,» kaujinieciski noskaņots bija Vecvagars.

Vecvagara trenētā Latvijas izlase apakšgrupu turnīrā piedzīvoja trīs neveiksmes tikpat mačos, paliekot ceturtajā vietā C grupā, bet Spānija ar trim panākumiem bija labākā D apakšgrupas komanda.

Latvija turnīru sāka, ar 54:90 kapitulējot Izraēlai, pēc tam ar 62:75 zaudēja Ukrainai, bet pirmdien ar 61:89 piekāpās arī Lietuvai.

Savukārt Spānija vispirms ar 91:59 sagrāva Slovēniju, tad ar 83:72 uzveica Itāliju, bet cīņā par pirmo vietu grupā ar 88:87 uzvarēja Serbiju.

Pērn spāņi šajā vecuma grupā tika kronēti par Eiropas čempioniem, bet pēdējo desmit gadu laikā allaž bijuši medaļās, titulu izcīnot arī 2011.gadā, kā arī tiekot pie trīs vicečempionu tituliem, bet piecas reizes mājup pārvedot bronzas godalgas.

Vecvagara trenētā komanda uz čempionātu devās tālu no optimālā sastāva, jo, kā pirms turnīra atzina treneris, dažādu iemeslu dēļ komandai nevar palīdzēt deviņi spēlētāji.

Savainojumu dēļ nevar spēlēt Kārlis Siliņš, Artūrs Strautiņš, Kristers Zoriks, Kārlis Garoza un Niks Jansons. Mācību dēļ nespēlē Zigmārs Raimo, kluba iebildumu dēļ ierindā nav Džeiks Krūmiņš un talantīgais Rodions Kurucs, kurš nolēma gaidāmajai sezonai, kurā viņam paredz vietu Spānijas granda Barselonas «Lassa» rindās, trenēties individuāli, bet nezināmu iemeslu dēļ uz treniņiem neieradās Roberts Dembskis.

Neilgi pirms turnīra sāpīgākais zaudējums bija Strautiņa gūtā trauma, Itālijas kluba Redžio di Emīlijas «Grissin Bon» basketbolistam potītes savainojumā iedzīvojoties pārbaudes turnīrā Turcijā.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā sākotnēji bija 24 spēlētāji, tomēr dažādu iemeslu dēļ tas bija sarucis līdz 14 basketbolistiem, kamēr uz Grieķiju devušies 12 no viņiem.

Lielākā Eiropas čempionātu pieredze ir saspēles vadītājam Renāram Birkānam, kuram šīs ir jau piektās Vecā kontinenta meistarsacīkstes, bet ceturto reizi šāda turnīra gaisotni izbauda Verners Kohs, Roberts Blumbergs un Mārcis Saulītis, kamēr Kristaps Feikners, Kristians Vīksne, Arvīds Dambenieks un Rihards Bērziņš Eiropas čempionātos debitē. Pieci spēlētāji - Birkāns, Kohs, Saulītis, Dāvis Gūtmanis un Eduards Hāzners - jau pērn spēlēja Eiropas U-20 čempionātā.

Gatavoties turnīram Latvijas izlase sāka jūnija vidū, aizvadot piecas spēles pārbaudes turnīrā Turcijā, tiekoties ar Lietuvas (65:99), Turcijas (68:97), Krievijas (56:65), Melnkalnes (59:74) un Serbijas (61:88) komandām. Visos mačos tika piedzīvoti zaudējumi, izgaismojoties nopietnām problēmām «garajā galā».

Latvijas U-20 basketbola izlase jau divus Eiropas čempionātus pēc kārtas Vecvagara vadībā tikusi ceturtdaļfinālā, pērn gūstot sesto vietu, bet vasaru iepriekš izcīnot piekto pozīciju. Savukārt lielākais panākums tika gūts 2013.gadā, kad komanda izcīnīja sudraba medaļas.

Vecvagars pēc Eiropas U-20 čempionāta tiek gaidīts Latvijas nacionālajā izlasē, kur viņš būs viens no galvenā trenera Ainara Bagatska palīgiem Eiropas čempionātā.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam: Renārs Birkāns («Latvijas Universitāte»), Kristaps Feikners, Nikolajs Zotovs (abi - «VEF Skola»), Kristians Vīksne, Dāvis Gūtmanis, Mārcis Saulītis (visi - «Jūrmala»/«Fēnikss»), Eduards Hāzners («VEF Rīga»), Arvīds Dambenieks (BJBS «Rīga»), Verners Kohs, Roberts Blumbergs (abi - Prāgas «GBA Sparta» (GBA), Čehija), Arnolds Krauklis («Lee Academy», NCAA), Rihards Bērziņš («Liepāja»/«Triobet»).

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu