Basketbola izlases kapteinis Blūms: Jaunībā treniņos visu laiku «dankojām»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jaunībā treniņos visu laiku «dankojām», bet vēlāk saproti, ka spēki jāpietaupa kam svarīgākam, sarunā ar portālu TVNET pastāstīja Latvijas basketbola valstsvienības kapteinis Jānis Blūms, kurš bija viens no žūrijas locekļiem otrdienas vakarā Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā notikušajā «Ghetto Kings of Air 2017» konkursā, kas pulcēja pasaules labākos meistarus bumbas triekšanā grozā no augšas.

Sacensībās par labākā «slam dunk» meistara jeb bumbas triecēja grozā no augšas godu sacentās sportisti no Lietuvas, Polijas, Ukrainas, Kanādas un ASV, kā arī Latviju pārstāvēja Pasečņika vienaudzis un draugs Ivars Rihards Žvīgurs. Par uzvarētāju kļuva amerikānis Kriss Steipls, kurš finālā ar pirmo mēģinājumu pārlēca pāri sarkanam Ford Mustang automobilim.

«Šovs bija fantastisks. Šaubos, vai vēl kaut kur pasaulē šāds pasākums ir noticis tirgus paviljonā. Domāju, ka visiem patika un tas ir kaut kas līdz šim nebijis,» pēc konkursa pirmajos iespaidos dalījās Blūms, kurš bija žūrijā kopā Latvijas basketbola uzlecošo zvaigzni Anžeju Pasečņiku, bijušajiem Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājiem Andri Biedriņu un Andreju Kiriļenko no Krievijas, kā arī Latvijas Basketbola savienības prezidentu Valdi Voinu.

Blūms ne pirmo reizi bija uzaicināts uz «slam-dunk» konkursa žūriju. Kaut arī pirms pasākuma viņam bijusi neliela skepse, dalībniekiem tomēr izdevies pārsteigt pieredzējušo Latvijas basketbolistu.

«Teicu, ka būšu savā vērtējumā nedaudz skarbāks, jo daudz kas jau ir redzēts. Nevar visu laiku likt augstāko atzīmi, tā ir jānopelna ar kaut ko īpašu. Centos būt objektīvs pret visiem.»

35 gadus vecajam Blūmam spēcīgākais trumpis laukumā ir tālmetiens, taču savas karjeras sākumā 191 centimetru garajam aizsargam izdevies arī izcelties ar kādu «slam-dunk», kas joprojām pašam palicis atmiņā.

«Kad man bija kādi 17 gadi, Latvijas līgā esmu ielicis grozā no augšas. [Kristaps] Valters pret «Policiju» man uzmeta «alley-oop» [bumbas triekšana grozā pēc piespēles gaisā]. Kādreiz jau «dankoju», bet uz vecumu galvenais, ka var iemest grozā. Jaunībā treniņos visu laiku «dankojām», bet vēlāk saproti, ka spēki jāpietaupa kam svarīgākam,» smejot sacīja Blūms.

Basketbola izlases kapteinis pauda prieku, ka «Ghetto Games» kustība, viņaprāt, izdarījusi lielu darbu sportiska un veselīga dzīvesveida popularizēšanā jauniešu vidū.

«Ghetto ir daudz palīdzējis jauniešiem, aicinot nodarboties ar sportu, nevis kaut kur pazust nebūtībā. Nesen džeki uzvarēja Eiropas čempionātā basketbolā 3x3, tas viss ir Ghetto nopelns. Te viss vedina uz pozitīvo, tiek kultivēts sportiskais gars - teikts nē cigaretēm un alkoholam. Šeit var iegūt sportisko niknumu un daudz draugu.»

Blūms pērn pēc 10 gadu pārtraukuma atgriezās spēlēt Latvijā, pievienojoties «VEF Rīga» komandai, ar kuru izdevās izcīnīt Latvijas čempionu titulu aizvadītajā sezonā.

«Nosacīti pēc sezonas ir izdevies atpūsties. Visu laiku esmu kustībā - skriešana, aerobika, svari un ar Sup dēli paairēju pa ezeru. Sanāk aktīvā atpūta, jo nevar jau ierūsēt. Mēnesi aptuveni atgāju no basketbola.»

Jau nākamajā pirmdienā Latvijas izlase pulcēsies uz pirmo treniņu, lai sāktu gatavošanās procesu Eiropas čempionātam, kas startēs 31.augustā. Valstsvienība grupu turnīra spēles aizvadīs Stambulā, tiekoties ar pret Krieviju, mājinieci Turciju, Beļģiju, Lielbritāniju un Serbiju.

Blūms konkursa laikā jokojot brīdināja Kiriļenko, kurš ir Krievijas Basketbola federācijas prezidents, ka no Latvijas izlases būs jāpiesargās. «Es jau viņam teicu - tiekamies! Ar viņu esam pazīstami jau kopš junioru vecuma, mums ir laba komunikācija. Par izlasi gan negribas daudz runāt, pieminēt kaut kādus skaļus saukļus. Skaidrs, ka sastāvs mums ir ļoti talantīgs.»

Šovasar Latvijas izlasē sapulcēti visi labākie spēlētāji, tostarp Ņujorkas «Knicks» zvaigzne Kristaps Porziņģis, Sanantonio «Spurs» uzbrucējs Dāvis Bertāns un viens no Eiropā labākajiem saspēles vadītājiem Jānis Strēlnieks, kurš jauno sezonu aizvadīs spēcīgajā ULEB Eirolīgas komandā Pireju «Olympiacos». Tāpat arī Eiropā augstā līmenī spēlējošie Dairis Bertāns un Jānis Timma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu