«Jelgava», «Liepāja» un «Ventspils» aizvadīs cīņas UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas futbola klubi «Jelgava», «Liepāja» un «Ventspils» ceturtdien aizvadīs UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas atbildes spēles.

Vispirms plkst.18.30 «Jelgava» savā laukumā Zemgales Olimpiskajā centrā tiksies ar «Ferencvaros» no Ungārijas, bet pēc tam plkst.19.45 «Liepāja» uzņems Ziemeļīrijas klubu Belfāstas «Crusaders». Visbeidzot «Ventspils» vien plkst.23 pēc Latvijas laika izbraukumā Islandē sacentīsies ar Reikjavīkas «Valur».

Pirms nedēļas notikušās pirmās spēles Latvijas komandā nebija pārāk veiksmīgas. «Jelgava» izbraukumā cieta zaudējumu ar 0:2, «Liepāja» arī viesos piekāpās ar 1:3, kamēr «Ventspils» savā laukumā nospēlēja neizšķirti 0:0.

Nākamo kārtu sasniegs komandas, kas uzvarēs divu spēļu summā.

UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra otrais posms tiks izspēlēts 13. un 20.jūlijā.

«Jelgavas» un «Ferencvaros» dueļa uzvarētājai, visticamāk, būs jātiekas ar spēcīgo Dānijas klubu Herningas «Midtjylland», kas pirmās kārtas pirmajā mačā ar 6:1 sagrāva Īrijas vienību Derijas «City».

Tikmēr «Liepājas» un «Crusaders» duelī labākā komanda otrajā kvalifikācijas kārtā spēkosies ar Baltkrievijas klubu Soļigorskas «Šahtar» vai Lietuvas vienību Marijampoles «Sūduva». Pirmā šo abu pretinieku cīņa noslēdzās neizšķirti 0:0.

Visbeidzot «Ventspils» un «Valur» pāra uzvarētājai pretī stāsies Slovēnijas klubs «Domžale» vai Tallinas «Flora» no Igaunijas. Pirmajā spēlē ar 2:0 uzvarēja «Domžale».

«Jelgava» kvalifikācijas pirmajā kārtā tiekas ar Ungārijas populārāko klubu Budapeštas «Ferencvaros», kas spēlē «Groupama» stadionā, kur 31.augustā 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē viesosies arī Latvijas futbola izlase.

«Ferencvaros» ir titulētākais Ungārijas klubs, par valsts čempionu kļūstot 29 reizes, bet vēl 35 reizes paliekot otrajā vietā. Pēdējo reizi šī komanda Ungārijas spēcīgākās komandas nosaukumu izcīnīja pērn, bet iepriekšējo čempionātu šajā pavasarī noslēdza ceturtajā vietā, taču UEFA Eiropas līgai kvalificējās kā šī gada Ungārijas kausa ieguvēja, ko izcīnīja 23.reizi vēsturē, kas arī ir valsts rekords.

Šī vienība 1968.gadā spēlēja UEFA kausa jeb tagad UEFA Eiropas līgas finālā, bet 1975.gadā sasniedza tagad vairs neeksistējošā UEFA Eiropas kausu ieguvēju kausa finālu.

2006.gada jūlijā Ungārijas Futbola federācija aizsūtīja «Ferencvaros» komandu, kurai tobrīd bija finansiālās grūtības, uz zemāko līgu. Pēc trim gadiem vienība spēja atgriezties elitē, bet 2016.gadā pēc 12 gadu pārtraukuma triumfēja Ungārijas čempionātā.

Pagājušajā sezonā «Ferencvaros» vienība Ungārijas čempionu statusā piedalījās UEFA Čempionu līgas otrajā kvalifikācijas kārtā, kur tikās ar Albānijas komandu Tirānas «Partizani». Zīmīgi, ka «Partizani» komanda īsu brīdi pirms tam startēja arī UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā, kur aizvadīja vienu maču pret Slovākijas komandu Bratislavas «Slovan», ko vēlāk otrajā kārtā pieveica «Jelgava». Šāda situācija radās, jo Albānijas tā brīža čempionvienību Korčas «Skenderbeu» pēdējā brīdī nepielaida Čempionu līgai un tās vietu bija jāaizņem «Partizani», kas pēcspēļu sitienu sērijā izslēdza «Ferencvaros».

Pagājušā Ungārijas čempionāta sezona noslēdzās maija beigās, bet jaunā sāksies šī mēneša vidū.

Mači pret «Ferencvaros» komandu īpaši ir «Jelgavas» galvenajam trenerim Aleksandru Kurtejanam, jo pretiniekus trenē trenē moldāva bijušais komandas biedrs Tomass Dols no Vācijas.

Pirms Eirokausu sākuma «Ferencvaros» bija aktīva transfēru tirgū, papildinot sastāvu ar vairākiem spēlētājiem - tai pievienojās uzbrucējs Tomāšs Pržikrils, kurš vēl pērn Ungāriju pārstāvēja Eiropas čempionāta finālturnīrā, turklāt savulaik spēlējis arī Anglijas premjerlīgā. Tāpat sastāvs papildināts ar nigēriešu izcelsmes Ungārijas aizsargu Keniju Otigbu, kurš pirms tam bija slavenā Nīderlandes kluba «Heerenveen» īpašums, kamēr no slavenā argentīniešu kluba Buenosairesas «River Plate» pievienojies urugvajiešu pussargs Fernando Gorrjarans. Tāpat sastāvam pievienojās vairāki citi futbolisti.

«Jelgava» UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā spēlē ceturto gadu pēc kārtas un pērn tā sasniedza līdz šim labāko rezultātu, iekļūstot trešajā kvalifikācijas kārtai, kur zaudēja Izraēlas klubam Jeruzalemes «Beitar» (1:1, 0:3).

Virslīgā pagājušās sezonas vicečempione «Jelgava» ar 16 punktiem 11 spēlēs pašlaik atrodama ceturtajā pozīcijā.

Tikmēr «Liepājas» komanda, kas Eirokausos startē bez sava titulsponsora «Mogo» vārda nosaukumā, jo tas neatbilst turnīra noteikumiem, šodien tiksies ar Belfāstas «Crusaders» no Ziemeļīrijas.

Pirmajā abu komandu spēlē pirms nedēļas «Liepājai» nācās iztikt bez gandrīz visiem leģionāriem, jo klubs nespēja nokārtot formalitātes ar vīzām. Toties pie ar komandu varēja būt tās galvenais treneris Tamazs Pertija.

«Crusaders» ir seškārtēja valsts čempione, pērn turnīrā paliekot otrajā vietā, par diviem punktiem atpaliekot no «Linfield» komandas, bet iepriekšējo titulu tā izcīnīja pērn. Tāpat tās rēķinā ir trīs valsts kausa ieguvēju tituli.

Iepriekšējās divas sezonas «Crusaders» kā valsts čempione spēlēja UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, abas reizes izstājoties otrajā kārtā, bet vēl pirms tam četras reizes piedalījās UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā, taču arī ne reizi netika tālāk par otro kārtu. Zīmīgi, ka «Crusaders» ne reizi Eirokausos nav aizkļuvusi tālāk par kvalifikācijas otro kārtu, lai gan debiju šāda līmeņa turnīros piedzīvoja vēl 1967./1968.gada sezonā.

Iepriekšējo panākumu kādā no kārtām tā guva pirms divām sezonām, kad UEFA Čempionu līgas ievadā divu spēļu summā cīnījās 1:1 ar Igaunijas vienību Tallinas «Levadia», tomēr tika tālāk, pateicoties izbraukumā iesistiem vārtiem. Vēl gadu iepriekš tā Eiropas līgas pirmajā kvalifikācijas kārtā summā ar 2:5 kapitulēja Panevēžas «Ekranas» no Lietuvas.

Klubs ir dibināts 1898.gadā un aizvada savu 119.sezonu. «Crusaders» pēdējo spēli pagājušās sezonas Ziemļīrijas premjerlīgas čempionātā aizvadīja aprīļa beigās, bet jauno sezonu sāks vien augusta sākumā.

Tikmēr «Liepāja» pērn piedalījās UEFA Čempionu līgas kvalifikācijā, kur otrajā kārtā zaudēja Austrijas klubam «Salzburg».

Liepājnieki iespēju spēlēt UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā ieguva tikai pēc tam, kad Latvijas kausu izcīnīja «Ventspils», finālā apspēlējot «Riga» komandu. Ja uzvarētu rīdzinieki, pērn virslīgā ceturtajā vietā palikusī «Liepāja» Eirokausos neiekļūtu.

Šobrīd vienība virslīgā ar 17 punktiem 11 mačos atrodas trešajā pozīcijā.

Visbeidzot «Ventspils» pirmās kārtas pretinieki «Valur» ir Islandes otra titulētākā futbola komanda. Šī vienība valsts čempionu titulu izcīnījusi 20 reizes, taču pēdējo no tiem pirms desmit gadiem. Tāpat «Valur» 11 reizes ir tikusi pie Islandes kausa, to virs galvas ceļot arī pērn un aizpērn, bet šogad desmito reizi šī vienība ieguva Islandes Superkausu.

Klubs ir dibināts 1911.gada maijā, bet šosezon valsts čempionātā ar 20 punktiem deviņos mačos ir Islandes čempionāta līdere, tuvākos sekotājus apsteidzot par diviem punktiem. Pērn turnīru tā noslēdza tikai piektajā vietā un UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā iekļuva kā valsts kausa ieguvēja.

«Valur» rindās šosezon spēlē četri dāņu un viens ASV leģionārs. Komandas galvenais treneris kopš 2014.gada ir Olafurs Johanesons, kurš laika posmā no 2007. līdz 2011.gadam bija arī Islandes izlases galvenais treneris.

Pēdējos gados teicamu sniegumu demonstrē Islandes valstsvienība, kas pērn Eiropas čempionāta finālturnīrā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Tiesa, vietējā čempionāta futbolisti valstsvienībā spēlē maz, taču šogad Lasvegasā notikušajā pārbaudes spēlē pret Meksiku tika izraudzīts eksperimentālāks sastāvs, kas laukumā ļāva doties arī diviem «Valur» futbolistiem - aizsargam Orri Omarsonam un pussargam Sigurduram Larusonam.

«Valur» UEFA Eiropas līgas kvalifikācijā spēlēja arī pērn, kad ar 0:6 un 1:4 kapitulēja Dānijas klubam «Brondby».

«Ventspils» Eirokausos spēlējusi allaž kopš 2000.gada. Pērn Pola Ašvorta trenētā komanda aizkļuva līdz UEFA Eiropas līgas otrajai kvalifikācijas kārtai, kur zaudēja Skotijas klubam «Aberdeen» (0:1, 0:3), bet iepriekšējās divās sezonās tā nepārvarēja UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas otro kārtu. «Ventspils» ir vienīgais Latvijas klubs, kurš savulaik spēlējis UEFA Eiropas līgas grupu kārtā, to sasniedzot 2009./2010.gada sezonā.

Pērn «Ventspils» izcīnīja trešo vietu Latvijas čempionātā, bet šosezon ar 11 punktiem 11 mačos atrodas vien sestajā pozīcijā, esot viszemāk starp komandām, kas sacenšas Eirokausos.

Tāpat šodien plkst.19 pēc Latvijas laika uzbrucēja Denisa Rakela pārstāvētā Polijas vienība Poznaņas «Lech» izbraukumā spēkosies ar Maķedonijas klubu Bitolas «Pelister». Pirmajā mačā pirms nedēļas «Lech» savu skatītāju priekšā guva graujošu uzvaru ar 4:0, bet Latvijas uzbrucējs jaunās komandas sastāvā vēl nedebitēja.

Rakels šobrīd uz gadu izīrēts no Anglijas pēc spēka otrās līgas - «Championship» - kluba «Reading».

Savukārt no trešās kārtas UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā iesaistīsies Latvijas izlases vārtsarga Pāvela Šteinbora pārstāvētā Polijas kausa ieguvēja Gdiņas «Arka», bet vieta grupu turnīrā jau garantēta uzbrucēja Artjoma Rudņeva pārstāvētajai Vācijas bundeslīgas komandai «Koln», kas iepriekšējā sezonā vietējā čempionātā izcīnīja augsto piekto vietu.

Pagājušās sezonas Latvijas čempione Jūrmalas «Spartaks» savu Eirokausu sezonu uzsāks nākamnedēļ, kad UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā tiksies ar pēdējo trīs gadu labāko Kazahstānas vienību «Astana».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu