Pingvīni turpina rakstīt savu stāstu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Spītējot grūti pārvaramajiem laikapstākļiem, otro gadu pēc kārtas pingvīni spēja aizairēties līdz hokeja pasaules spožākajai trofejai - Stenlija kausam. Pitsburgas «Penguins» ir otrā komanda NHL vēsturē, kas divus gadus pēc kārtas ieguvusi Stenlija kausu. Pingvīniem šis ir piektais Stenlija kauss kluba vēsturē, un katrs no tiem ir izcīnīts izbraukumā.

Eksperti pirms šīs sezonas sacīja, ka «Penguins» komandai nebūs pa spēkam izcīnīt divus Stenlija kausus pēc kārtas. Arī līgas vēsture liecināja, ka šāds panākums ir maz ticams. Neviena NHL komanda nebija paveikusi tādu brīnumu gandrīz divus gadu desmitus. «Pirmajā sarunā ar šiem puišiem es viņus izaicināju un sacīju tieši: kāpēc ne?» pēc izcīnīta otrā Stenlija kausa sacīja «Penguins» galvenais treneris Maiks Salivans. «Kāpēc gan mēs nevarētu? Neļausim citiem rakstīt mūsu stāstu.» Čempionu treneris ar virsnieka cienīgu balss toni kļuva par pirmo amerikāņu speciālistu, kas ieguvis divus Stenlija kausus pēc kārtas. Jāpiebilst, ka Salivans pie «Penguins» komandas stūres stājās vien pagājušās sezonas vidū.

Ceļš līdz Stenlija kausa finālam Pitsburgas «Penguins» un Nešvilas «Predators» komandām nebija viegls. Klišejiska frāze, bet citādi ceļu līdz finālam nevar raksturot. Izslēgšanas spēles «Penguins» aizvadīja kā uz naža asmens, pretiniekos nāca divas no četrām regulārās sezonas top komandām. Pirmajā kārtā pretī stājās līgas ceturtā spēcīgākā vienība Kolumbusas «Blue Jackets», kas tika aizsūtīta mājās pēc piecām spēlēm. Nākamajā kārtā sekoja derbijs jeb cīņa pret Vašingtonas «Capitals» ar Aleksandru Ovečkinu priekšgalā. Sērija izvērtās ļoti sīva - septītajā spēlē pārāki bija pingvīni. Pirmās divas kārtas tika veiksmīgi pārvarētas, pateicoties veterāna vārtsarga Marka Andrē Flerī sniegumam. Vārtsargam spēle gāja no rokas, līdz konferences fināla trešajā mačā Flerī 13 minūtēs ielaida četrus vārtus. Kopš tās spēles līdz pat Stenlija kausa sestajai finālspēlei vārtu drošība tika uzticēta Metam Marejam, kas pirmās izslēgšanas spēles iesildīšanās laikā iedzīvojās savainojumā. Konferences finālā pret Otavas «Senators» hokejistiem arī bija nepieciešama septītā spēle. Uzvaru nesošie vārti tika iesisti otrajā pagarinājumā, kad precīzs bija 37 gadus vecais veterāns Kriss Kunics, kuram tie bija pirmie vārti pēc trīs mēnešu klusēšanas.

Nešvilas «Predators» hokejisti paveica lielu varoņdarbu, jo izslēgšanas spēlēs klubs nekad nebija ticis tālāk par otro kārtu. Pirmajā kārtā plēsoņas četrās spēlēs izslēdza Rietumu konferences līdervienību Čikāgas «Blackhawks». Otrajā kārtā nācās spēkoties ar Sentluisas «Blues», pretinieki tika nolikti uz lāpstiņām sešās spēlēs. Sevišķi sīva cīņa Nešvilas hokejistiem izvērtās konferences finālā, kad pretī stājās sīkstā Anaheimas «Ducks» vienība. Tomēr arī šoreiz «Predators» bija pārāki pret vienu no asākajām (spēles ziņā) līgas komandām.

Konferences finālā pret Sentluisas «Blues» savainojumā iedzīvojās «Predators» pirmās maiņas centrs Raiens Džohansens. Toties otrajā kārtā baisu savainojumu guva uzbrucējs Kevins Fiala, kuram arī beidzās izslēgšanas spēles. Arī pretējā nometnē lazareti papildināja vairāki hokejisti, pirms izslēgšanas spēlēm «Penguins» zaudēja pirmās maiņas aizsargu Krisu Letangu. Līdz Stenlija kausa finālsērijai abās komandās bija vairāki hokejisti, kas bija iedzīvojušies mikrotraumās, tomēr ar pretsāpju līdzekļiem spēlētāji turpināja iesākto kursu.

Vai abu komandu nonākšana finālā bija pārsteigums? Izslēgšanas spēļu sākumā retais būtu paredzējis šādu dueli. Izvērtējot paveikto visā sezonas garumā, abas komandas pelnīti bija nonākušas ringā aci pret aci. Salīdzinot ar pagājušā gada finālu, kurā pingvīni cīnījās pret Sanhosē «Sharks», šā gada finālspēles bija krietni izklaidējošākas.

Viss sākās ar mazu ažiotāžu, kuru radīja «Predators» aizsargs PK Subans, apgalvojot, ka «Penguins» kapteinis Sidnijs Krosbijs esot izteicis piezīmes par hokejista slikto elpu. Pēcāk Subans gan teica, ka pirms spēles lietojot mutes atsvaidzināšanas līdzekli «Listerin», tāpēc elpai nevajadzētu smirdēt. Pitsburgas kapteinis attaisnojās, ka neko tādu nav teicis un Subans ir palaidis pīli. Taisnība šoreiz bija Krosbija pusē, jo abu hokejistu ierakstītajā sarunā laukumā virmoja tikai necenzēta leksika, nebija runa par mutes svaigumu. Visā sērijas garumā abi hokejisti kāpa viens otram uz varžacīm, fināla piektajā spēlē Krosbijam ar Subanu bija saķeršanās aiz Pitsburgas komandas vārtiem. «Penguins» kapteinis ar cimdu kārtīgi izmasēja aizsarga seju, kamēr Subans centās lietot UFC paņēmienu, saķerot Krosbija kāju [pieņēmumu par cīņas sporta paņēmienu izteica pats Krosbijs - aut.].

Tumšādainais aizsargs Subans bija viens no «Predators» atslēgas spēlētājiem visā sezonas garumā. Par lielu izbrīnu, starpsezonā hokejists tika aizmainīts no Monreālas «Canadiens» komandas uz «Predators» pret kapteini Šī Veberu. Hokeja pasaule bija neizpratnē par šādu darījumu, jo Subans bija Monreālas publikas mīlulis. Viņš arī ziedoja desmit miljonus dolāru Monreālas slimnīcai. Beigu beigās darījuma pozitīvās sekas bija redzamas fināla izskatā. Vienā no izslēgšanas spēļu pārraidēm hokeja eksperts Maiks Milburijs aizsargu nodēvēja par klaunu viņa atraktīvās uzvedības dēļ. Subans patiesi nav vienkāršs hokejists, aizsargs vienmēr atradīs veidu, kā nokaitināt pretinieku. Finālsērijas iesildīšanās laikā Subans vienmēr uz ledus palika pēdējais, lai pirms došanās uz ģērbtuvēm varētu raidīt ripu «Penguins» vārtos. Katru reizi, kad Subanam bija ripa spēles laikā, Pitsburgas publika viņu sirsnīgi izsvilpa.

Nešvilā un Pitsburgā bija fināla cienīgi līdzjutēji, kuri sirsnīgi atbalstīja savējos, toties pretiniekus bija gatavi novest līdz baltajām pelītēm. Pitsburgā fani bija atraduši vienu upuri [Subanu], bet Nešvilā sutu dabūja vairāki. Tiklīdz «Predators» guva vārtus, fani emocionāli vainoja Mareju ielaistajos vārtos:

Kopumā Nešvilas publika veiksmīgi iznesa fināla nastu, atbalstot savējos, līdz pat komandas aiziešanai uz ģērbtuvēm ar nokārtām galvām. Zilajā ekrānā šaipus okeānam bija jūtama Nešvilas fanu degsme. Pēdējo spēli Nešvilā vēroja bariem fanu gan arēnā, gan ārpus tās. Tāds pats skats bija vērojams arī Pitsburgā - pilna halle ar faniem, kas maču vēroja kubā, un līdzjutēji ārpus arēnas.

Atgriežoties pie notikumiem laukumā, abu komandu sniegums finālsērijas sestajā mačā liecināja, ka sekos papildlaiks. Komandu vārtsargi bija maksimāli koncentrējušies atbildīgajam mačam. Statistikas rādītāji Pekam Rinnem [Predators] un Metam Marejam [Penguins] bija līdzīgi, tajā pašā laikā arī mazliet kuriozi. Fināla izbraukuma spēlēs Rinne vidēji mačā ielaida 5.2 vārtus, kamēr Marejam bija 4.01 ripa spēlē. Toties, spēlējot mājās, abi vārtsargi vidēji ielaida vienus vārtus. Pirmie vārti spēlē tika gūti otrajā periodā, tomēr vārtu guvums netika ieskaitīts. Mets Marejs nefiksēja ripu, tiesnesis neredzēja vārtsarga paviršību un sekoja svilpe. Uzreiz pēc tam «Predators» uzbrucējs līdaciņā raidīja ripu vārtos, bet jau pēc svilpes. Nešvilas hokejistiem spēles turpinājumā bija iespējas gūt vārtus, arī lielajā vairākumā 5:3. Tomēr pusotru minūti pirms trešā perioda beigām bijušais «Predators» uzbrucējs Patriks Hornkvists guva uzvaras vārtus [1:0]. Punktu spēlei pielika Karla Hagelina raidītā ripa tukšos vārtos. Spēle noslēdzās, un Pitsburgas hokejisti otro gadu pēc kārtas gavilēja.

Par izslēgšanas spēļu MVP otro gadu pēc kārtas tika atzīts Sidnijs Krosbijs ar 27 gūtiem punktiem [8+19], hokejista kolekcijā tagad ir trīs Stenlija kausi un tikpat Kona Smaita trofejas. 29 gadus vecais uzbrucējs noslēdza savu 12. sezonu NHL, viņš ir ieguvis divas olimpiskās zelta medaļas, palīdzēja Kanādas izlasei iegūt 2016. gada Pasaules kausu un tika atzīts par turnīra MVP. Krosbija kolekcijā ir vēl neskaitāmas trofejas un medaļas, viņš varētu kļūt par visu laiku titulētāko hokejistu. Tajā pašā laikā viņam nepatīk runāt par uzstādītajiem rekordiem un individuālajām balvām. Katru atbildi, kuru viņš sniedz, hokejists aizvedina atpakaļ uz komandu. Tā ir daļa no tā, kas viņu veido par izcilu hokejistu un nosvērtu personību.

Krievu hokejists Jevgeņijs Malkins arī bija pelnījis būt izslēgšanas spēļu MVP. Jaunais uzbrucējs Džeiks Gencels bija izslēgšanas spēļu labākais snaiperis ar 13 vārtu guvumiem, un ar 21 gūtu punktu viņš atkārtoja jaunā spēlētāja rekordu. Vērts atzīmēt arī uzbrucēju Filu Keselu ar 23 punktiem. Protams, arī vārtsargu sniegums Marka Andrē Flerī un Meta Mureja izpildījumā. Sarakstu varētu tikai turpināt...

Pitsburgas «Penguins» pierādīja, ka ir mūsdienu hokeja etalons. Precīzas saspēles, ātri hokejisti un neaizstājami līderi. Tagad komandu gaida lielas pārmaiņas, kāds no spēlētājiem beigs karjeru, citu draftā izvēlēsies Vegas «Golden Knights» vienība, arī kluba ofisā ir gaidāmas pārmaiņas. Paies gadi, līdz pingvīni atkal nonāks pozīcijā, kurā tagad atrodas. Priecē tas, ka starp jaunajiem asniem ir viens mūsējais - Teodors Bļugers. Pitsburgas komandas stāsta turpinājums sekos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu