SOK vienojas šogad vienlaicīgi nosaukt 2024. un 2028.gada olimpisko spēļu rīkotājus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien vienojās, ka šogad vienlaicīgi tiks nosaukti 2024. un 2028.gada olimpisko spēļu rīkotāji, šo godu sadalot Parīzei un Losandželosai.

«SOK valde vienbalsīgi apstiprināja aicinājumu 2024. un 2028.gada olimpisko spēļu rīkotājus noteikt vienlaicīgi,» preses konferencē teica SOK prezidents Tomass Bahs.

Paredzams, ka šāds lēmums oficiāli tiks pieņemts SOK Sesijas laikā 11. un 12.jūlijā, bet pats balsojums par rīkotājām risināsies septembrī. Šī būs pirmā reize gadsimta laikā, kad vienā dienā nosaka divu olimpisko spēļu rīkotājus - 1921.gada jūnijā tika noteikts, ka Parīze uzņems olimpiskās spēles 1924.gadā, bet Amsterdama - 1928.gadā.

Parīze un Losandželosa palika kā vienīgās pretendentes uz 2024.gada olimpisko spēļu rīkošanu, kad pārsvarā finansiālu iemeslu dēļ kandidatūras atsauca Budapešta, Roma, Hamburga un Bostona. Kopš tā laika aktīvi tiek runāts, ka šīs divas pilsētas varētu sadalīt nākamās divas Olimpiādes. Normālā gadījumā 2028.gada olimpisko spēļu rīkotāja būtu jānosaka 2021.gadā.

Parīze un Losandželosa olimpiskās spēles iepriekš uzņēmušas pa divām reizēm - Francijas galvaspilsētā šis prestižais forums risināsies 1900. un 1924.gadā, bet ASV pilsēta uzņēmusi 1932. un 1984.gadā. Paredzams, ka 2024.gadā Olimpiāde risināsies Parīzē.

Neskatoties uz SOK centieniem mazināt olimpisko spēļu rīkošanas izmaksas, tās turpina augt - Londonas olimpiskās spēles izmaksāja 8,8 miljardus mārciņu (9,9 miljardus eiro), bet Tokijas olimpisko spēļu jaunākais budžets ir 17 miljardi dolāru (15,5 miljardi eiro) jeb aptuveni tikpat cik Bosnijas un Hercegovinas iekšzemes kopprodukts. Apstiprinot uzreiz divu olimpisko spēļu rīkotājus, nākamo reizi līdzīga balsošana būs jāveic vien 2025.gadā, kas dos SOK vairākus gadus laika, lai padarītu lētāku spēļu uzņemšanu.

Līdzīga situācija ir arī ar Ziemas olimpiskajām spēlēm - uz 2022.gada olimpiskajām spēlēm kā vienīgās kandidātes palika Pekina un Almati, bet uz iespēju rīkot 2026.gada Olimpiādi pagaidām nav neviena pretendenta. Tikmēr 2014.gadā Krievija iztērēja vairāk nekā 50 miljardus dolāru (45 miljardus eiro), lai sarīkotu Olimpiādi Sočos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu