Basketbolistes pirmajā pārbaudes spēlē salauž ukrainietes un izcīna uzvaru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase, turpinot gatavošanos Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīram, ceturtdien ar rezultātu 68:62 (14:21, 15:14, 15:20, 24:7) pārspēja Ukrainas valstsvienību.

Latvijas izlases rindās ar 18 punktiem rezultatīvākā bija Anete Šteinberga, kurai arī septiņas atlēkušās bumbas. Tikmēr 13 punktus iemeta Elīna Babkina, desmit punkti Aijai Putniņai, bet astoņi punkti Aijai Brumermanei.

Ukrainas izlasē rezultatīvākā ar 22 punktiem bija naturalizētā amerikāniete Dandra Mosa.

Latvietes spēles pirmajās sešās minūtēs iemeta tikai četrus punktus, ar precīziem metieniem atzīmējoties Anetei Šteinbergai un Guntai Baško-Melnbārdei. Tas pretiniecēm ļāva panākt 11 punktu pārsvaru, taču līdz ceturkšņa beigām deficīts tika samazināts līdz septiņiem punktiem (14:21).

Arī otrās ceturtdaļas pirmās divas minūtes laukuma saimniecēm bija nerezultatīvas, kā rezultāta Ukrainas izlases basketbolistes dubultoja savu pārsvaru (28:14). Tiesa, latvietēm izdevās atspēlēties un ceturtdaļas vidū pietuvoties līdz piecu punktu deficītam (23:28).

Latvijas basketbolistēm izdevās izlīdzināt spēles gaitu un pietuvoties līdz mīnus trim punktiem (27:30), bet pirmais puslaiks tika zaudēts ar 29:35. Vēl tuvāk latvietes pietuvojās otrā puslaika trešajā minūtē (33:35), taču pēc tam sekoja desmit bezatbildes punkti pretinieču izpildījumā.

Pēc trešās ceturtdaļas latvietes zaudēja ar 44:55, taču ceturtajā nogrieznī lauza cīņas gaitu un četras minūtes pirms pamatlaika beigām panāca neizšķirtu 60:60. Kad līdz finālsvilpei bija palikušas divarpus minūtes Kitija Laksa ar precīzu «trejaci» izvirzīja vadībā Latviju, bet vēl minūti vēlāk Šteinberga panāca jau 65:60. Ukrainas izlase centās atspēlēties, bet pamatlaika pēdējā minūtē Aija Putniņa panāca jau septiņu punktu pārsvaru. Vēl līdz mača beigu sirēnai ar precīzu soda metienu atzīmējās Šteinberga, bet Latvija uzvarēja ar 68:62.

Piektdien abas izlases tiksies atkārtoti, taču aiz slēgtām durvīm.

Latvijas basketbolistes Eiropas čempionātam 18 spēlētāju sastāvā uzsāka pagājušajā nedēļā, turklāt pēc pirmās nedēļas Ievas Kūlītes vietā komandā iekļāvās pieredzējusī centra spēlētāja Aija Brumermane. Kūlīte no iespējas kandidēt uz vietu izlasē bija spiesta atteikties, jo viņa treniņus nevarēja savienot ar darbu.

Brumermane valstsvienībā spēlējusi no 2005. līdz 2013.gadam, aizvadījusi 92 spēles, piedalījusies četru Eiropas čempionātu finālturnīros (2005., 2007., 2009. un 2013.), kā arī Pekinas olimpiskajās spēlēs. Pēdējās divas sezonas spēlējusi ārzemēs, bet šo sezonu pavadīja Francijas otrajā līgā.

Pirmajā treniņu nedēļā izlases treniņos piedalījās 12 basketbolistes, bet ar šo nedēļu komanda bijusi pilnā sastāvā. Kandidāšu vidū ir arī pieredzējusī Gunta Baško-Melnbārde un divas potenciālās debitantes Anna Dreimane un Līga Vente.

Patlaban 36 gadus vecā Baško-Melnbārde pārstāvējusi izlasi sešos Eiropas čempionāta finālturnīros, kā arī 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs. Vairākus gadus basketboliste veikusi izlases kapteines pienākumus.

Šajā sezonā viņa pārstāvēja Latvijas čempionvienību «TTT Rīga». Par šīs komandas galveno treneri pirms dažām dienām tika apstiprināts Mārtiņš Zībarts, kurš vada arī valsts izlasi.

Tikmēr valstsvienības kandidāšu sarakstā nav Anetes Jēkabsones-Žogotas, kura pērn rudenī atgriezās izlasē, lai palīdzētu kvalificēties finālturnīram, bet novembra beigās par nākotni komandā neko neprognozēja. Tāpat sarakstā nav arī pieredzējušās centra spēlētājas Zanes Teilānes, kura šosezon tā arī nedevās laukumā.

Valstsvienībā iekļauta pērnā gada labākā basketboliste Anete Šteinberga, kura šosezon Prāgas ZVVZ USK sastāvā aizkļuva līdz Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas finālčetrinieka turnīram, kā arī daudzsološā Kitija Laksa, kura spēlē Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) turnīrā.

Šoreiz valstsvienībai nevarēs palīdzēt Zenta Meļņika un Sabīne Niedola.

Gatavojoties finālturnīram, latvietes aizvadīs deviņas pārbaudes spēles. Pēc diviem mačiem ar Ukrainu maija nogalē Latvijas izlase piedalīsies pārbaudes turnīrā Čehijā, kur tiksies ar mājiniecēm, kā arī Serbiju un Ķīnu. Jūnija sākumā Rīgā būs mači ar Baltkrievijas izlasi, bet nedēļu vēlāk Stambulā notiks dueļi ar Turcijas un Kanādas valstsvienībām.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Čehijā norisināsies no 16. līdz 25.jūnijam. Latvija pirmā posma D apakšgrupā tiksies ar Beļģiju, Melnkalni un Krieviju.

Latvijas izlase pēc lieliskā 2007.gada čempionāta, kad pirmo reizi tika sasniegts pusfināls un iegūta ceturtā vieta, vairs tika augstu nav bijusi. Iepriekšējos divos finālturnīros vienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas basketbola izlases kandidātes, gatavojoties 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīram: Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone («Vega 1»/«Liepāja»), Baiba Eglīte, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Gunta Baško-Melnbārde, Digna Strautmane, Rūta Veidere (visas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Dita Rozenberga (Namīras «Belfius», Beļģija), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas «Mithra Castors», Beļģija), Aija Putniņa («Stambulas Universitāte»), Kristīne Vītola (Stambulas «Galatasaray»), Līga Vente (Milānas «D'aste», Itālija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA), Aija Brumermane («Dunkerque Malo», Francija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu