Būt vai nebūt cīņa Ķelnē. Latvija - Vācija par vietu ceturtdaļfinālā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Viss pašu rokās! Tikai uzvarētājs pasaules čempionāta (PČ) A apakšgrupas noslēdzošajā mačā, kurā Latvijas nacionālā hokeja komanda šovakar Ķelnē spēkiem mērosies ar turnīra mājinieci Vāciju, garantēs sev vietu izslēgšanas spēļu turnīrā jeb ceturtdaļfinālā. Spēles sākums plkst. 21.15, un to tiešraidē translēs kanālā TV3.

24 stundas pirms šīs cīņas Latvijas komanda, spēlējot bez vairākiem līderiem, ar rezultātu 0:5 piedzīvoja zaudējumu Vācijas speciālista Oļega Znaroka un latvieša Harija Vītoliņa vadītajai Krievijas izlasei, kas ir viena no turnīra galvenajām favorītēm. Tā kā turnīra tabulā Latvijai šis mačs neko neizšķīra, Bobs Hārtlijs ar kolēģiem nolēma atpūtināt vairākus līderus.

Vācijas izlasei iepriekšējās divas dienas bija brīvas un tā varēja krāt spēkus sacensību galvenajai cīņai.

«Pirms spēles ar Latviju mums ir divas brīvas dienas, lai gan ne vienmēr tas ir labi. Domāju, ka tam liela ietekme uz spēli nebūs,» sarunā ar žurnālistiem sacīja Šturms.

«Uzvarēs tas, kurš to vairāk gribēs, tas, kurš mazāk kļūdīsies.

Mēs darīsim visu, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, un esmu pārliecināts, ka līdzjutēji mums to palīdzēs izdarīt.»

Vācijai šajā mačā vārtos stāvēs Vašingtonas «Capitals» vienības vārtsargs Filips Grūbauers. Ierindā būs arī komandas spožākā zvaigzne, 21 gadu vecais uzbrucējs Leons Draizaitls, kas nesen pievienojās savai komandai Ķelnē. Ikdienā viņš pārstāv Edmontonas «Oilers» vienību.

«Draizaitls jau ir savā ādā, viņam ir atgriezusies normāla ādas krāsa, ir pilnībā gatavs mačam ar Latviju,» norādīja Vācijas izlases galvenais treneris.

NHL regulārajā sezonā viņš 82 mačos izcēlās ar gūtiem 29 vārtiem un veica 48 rezultatīvas piespēles, savukārt Stenlija kausa izcīņā viņa kontā 13 spēlēs seši vārtu guvumi un 10 rezultatīvas piespēles.

«Par Latvijas izlasi mēs zinām visu,» norādīja Šturms.

«Tā ir laba komanda, ar lielisku treneri. Viņi šajā čempionātā spēlē teicami. Kā likums, viņi gaida pretinieka kļūdas. Lielu lomu, protams, spēlē vairākuma brigāde.»

Vēl šodien A apakšgrupā Zviedrija plkst.13.15 tiksies ar Slovākiju, bet četras stundas vēlāk maču sāks ASV un Krievija.

Tikmēr B apakšgrupā plkst.13.15 Baltkrievija tiksies ar Norvēģiju, plkst.17.15 Čehija spēkosies ar Šveici, bet četras stundas vēlāk sāksies Kanādas un Somijas duelis.

Latvijas un Vācijas izlases pasaules čempionātos tikušās deviņas reizes. Pirmajos savstarpējos dueļos izdevās izcīnīt pārliecinošas uzvaras ar 5:0 un 8:0, bet nākamajās septiņās spēlēs tikai viens panākums, viens neizšķirts un pieci zaudējumi. Iepriekšējās trīs savstarpējās spēlēs pasaules čempionātos uzvarējuši vācieši.

Abas izlases pērn septembrī Rīgā cīnījās par ceļazīmi uz 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, izšķirošajā mačā ar 3:2 uzvarot vāciešiem.

Tāpat latvieši ar vāciešiem tikās pēdējās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionāta, vispirms pagarinājumā ar 4:3 uzvarot Latvijai, bet nākamajā mačā ar 3:2 uzvaru svinot Vācijai.

«Puiši ir nopelnījuši šo maču, kas būs kā Stenlija kausa izcīņas fināla septītā spēle. Es lepojos ar saviem spēlētājiem un viņiem uzticos. Vācijai klāt nāks Draizaitls un Grūbauers vārtos, taču ziniet, hokeja laukumā spēlē pieci pret pieci un abos vārtos ir vārtsargi.

Tā būs lieliska spēle, mēs strādāsim tāpat kā līdz šim, un mēs gribam uzvarēt,» sacīja Hārtlijs.

A apakšgrupas kopvērtējuma līderpozīcijā ar 17 punktiem sešās spēlēs ir Krievija, kam ar 15 punktiem seko ASV, bet pie 13 punktiem tikusi Zviedrija. Latvijai un Vācijai ir pa deviņiem punktiem, septiņi punkti ir Dānijai, bet pie četriem punktiem tikusi Slovākija. Tikmēr Itālija septiņās spēlēs ieguva vienu punktu un atstās elites divīziju.

«Ķelne ir skaista pilsēta, bet mēs gribam redzēt arī Parīzi,» smaidot sacīja treneris.

LHF izlasei devusi uzdevumu iekļūt sacensību ceturtdaļfinālā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 16.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas - Itālija un Slovēnija - spiestas pamest augstāko divīziju.

Viņu vietā nākamajā gadā nāks Austrija un Dienvidkoreja, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā, piedevām korejieši nākamgad elites grupā spēlēs pirmo reizi vēsturē.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Jānis Kalniņš (Rīgas «Dinamo»), Ivars Punnenovs (Langnau «Tigers», Šveice), Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice).

Aizsargi: Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas «Dinamo»), Artūrs Kulda (Helsinku «Jokerit», Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda «Lakers», NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati «Lada», Krievija).

Uzbrucēji: Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas «Dinamo»), Frenks Razgals («Rīga»), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo», Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes «ZSC Lions», Šveice), Roberts Bukarts («Zlīn», Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas «Thunderbirds», AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas «Mountfield», Čehija), Jānis Sprukts («Ritten Sport», Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo «Sabres», NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», AHL).

Vācijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Tomass Greiss (Ņujorkas «Islanders», NHL), Filips Grūbauers (Vašingtonas «Capitals», NHL), Denijs aus den Birkens (Minhenes «Red Bull»).

Aizsargi: Deniss Reils (Manheimas «Adler»), Justins Krīgers («Bern», Šveice), Kristians Ērhofs, Morics Millers (abi - Ķelnes «Haie»), Konrāds Ābelchauzers (Minhenes «Red Bull»), Deniss Zeidenbergs (Ņujorkas «Islanders», NHL), Franks Hērdlers (Berlīnes «Eisbaren»).

Uzbrucēji: Tobiass Rīders (Arizonas «Coyotes», NHL), Brukss Maceks, Janiks Zeidenbergs, Dominiks Kahuns (visi - Minhenes «Red Bull»), Markuss Kinks, Matīass Plahta, Dāvids Volfs (visi - Manheimas «Adler»), Leons Draizaitls (Edmontonas «Oilers», NHL), Patriks Reimers, Jasins Ēlics (abi - Nirnbergas «Ice Tigers»), Gerits Fauzers (Volfsburgas «Grizzlys»), Patriks Hāgers, Filips Gogula (abi - Ķelnes «Haie»), Fēlikss Šics (Engelholmas «Rogle BK», Zviedrija), Frederiks Tifelss (Rietumu Mičiginas Universitāte, NCAA).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu