Turpinām cīņu par 1/4 finālu! Šodien spēkosimies ar spēcīgo ASV. Kādas prognozes?

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas hokeja izlase šodien Vācijas pilsētā Ķelnē aizvada savu pasaules čempionāta piekto maču, tiekoties ar spēcīgo ASV valstsvienību. Šo komandu duelis A apakšgrupas ietvaros notiks plkst.13.15 pēc Latvijas laika. Savukārt pirmdien Latvija spēkosies pret Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Krievijas izlasi, kamēr dienu vēlāk iecerēts duelis pret Vāciju.

Latvijas hokeja izlase šo turnīru iesāka kā nevienu citu pasaules čempionātu, pirmajās trijās izcīnot trīs uzvaras pirmajās trijās spēlēs. Vispirms ar 3:0 tika pārspēta Dānija, pēcāk ar 3:1 pieveikta arī Slovākija, bet otrdien grūtā cīņā ar 2:1 uzvarēta arī A apakšgrupas vājākā komanda Itālija. Tomēr ar ceturto kārtu Latvijai pretī nāk spēcīgāki pretinieki, un pirmajā šādā mačā ceturtdien ar 0:2 cienīgā cīņā nācās piekāpties olimpiskajai vicečempionei Zviedrijai.

Mačā ar Zviedriju nepiedalījās uzbrucējs Māris Bičevskis, kurš uz mājām Latvijā bija devies apraudzīt jaundzimušo meitiņu, bet jau piektdien viņš bija atpakaļ izlasē. Tāpat kā iepriekšējos četros mačos arī pret ASV komandas vārtus sargās Elvis Merzļikins, kurš šobrīd ir viens no labākajiem šī turnīra vārtsargiem.

Tikmēr ASV valstsvienība četru spēļu laikā arī iekrājusi deviņus punktus, tāpēc tā ar Latviju turnīra tabulā atrodas līdzās. Pasaules čempionāta pirmajā mačā amerikāņi negaidīti ar 1:2 piekāpās mājiniecei Vācijai, kamēr pēc tam sekojušas trīs uzvaras pēc kārtas - 7:2 pār Dāniju, 4:3 pār Zviedriju un 3:0 pār Itāliju.

Vēl A apakšgrupas ietvaros šodien plkst.17.15 Krievija tiksies ar Slovākiju, bet plkst.21.15 Itālija sacentīsies ar Vāciju.

Tikmēr B apakšgrupā, kas savas spēles aizvada Parīzē, plkst.13.15 Norvēģija sacentīsies pret Somiju, plkst.17.15 Slovēnija pastarīšu cīņā tiksies ar Baltkrieviju, bet plkst.21.15 pasaules čempione Kanāda spēkosies pret Šveici.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar 11 punktiem četrās spēlēs ir Krievija, bet ar desmit punktiem piecās cīņās seko Zviedrija. Tālāk ar deviņiem punktiem ir ASV un Latvija, kamēr piektā ar sešiem punktiem ir Vācija, bet tālāk ar četriem punktiem seko Slovākija un Dānija. Tikmēr Itālija piecās spēlēs tikusi tikai pie viena punkta.

B apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar maksimāli iespējamiem 12 punktiem četrās spēlēs ir pasaules čempione Kanāda, kamēr tai ar desmit punktiem seko Čehija. Deviņi punkti ir Šveicei, kamēr pirmajam trijniekam ar septiņiem punktiem seko Norvēģija, Somija un Francija. Tikmēr pa vienam punktam izcīnījušas Baltkrievija un Slovēnija.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 16.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

Atjaunotās Latvijas laikā izlase ar ASV tikusies 11 reizes, tikusi pie trim uzvarām, septiņas reizes zaudējusi un vienreiz spēlējusi neizšķirti. Iepriekšējo reizi abas komandas tikās 2014.gadā planētas meistarsacīkstēs Minskā, kad aizraujošā mačā Latvija izcīnīja uzvaru ar 6:5.

Kā jau vairākus gadus ierasts, ASV uz pasaules čempionātu ved gados jaunu komandu, turklāt tās sastāvā regulāri ir hokejisti no Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) čempionāta. Tiesa, lielāko daļu no šīs valstsvienības veido Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji.

ASV izlases lielākā zvaigzne ir Kalgari «Flames» līderis Džonijs Gudro, kurš šajā sezonā 72 spēlēs izcēlās ar 18 vārtiem un 43 rezultatīvām piespēlēm, kamēr četrās Stenlija kausa cīņās viņa rēķinā divas rezultatīvas piespēles. Viens no komandas līderiem ir arī Zemgus Girgensona komandas biedrs Bufalo «Sabres» vienībā Džeks Aikels, kuram 61 spēlē šajā sezonā 24 vārti un 33 piespēles. Savukārt Ņujorkas «Islanders» uzbrucējs Anderss Lī šosezon izcēlās ar 34 precīziem raidījumiem.

Šī gada pasaules čempionāta rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ASV hokejisti nav plaši pārstāvēti, bet rezultatīvākais vienībā ar septiņām rezultatīvām piespēlēm ir Detroitas «Red Wings» uzbrucējs Dilans Larkins.

Latvijas izlasi cīņā ved titulētais kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs, kurš savulaik ir izcīnījis prestižo Stenlija kausu, bet nesenajā 2015.gadā tika nosaukts par NHL labāko treneri.

Līdz ar varas maiņu Latvijas Hokeja federācijā (LHF), būtiskas izmaiņas skāra arī izlasi. Sagatavošanās procesā spēlētājiem nodrošināti ļoti labi darba apstākļi, kādi iepriekšējos gados, pēc pašu hokejistu teiktā, nebija. Tiek uzskatīts, ka šogad komandai ir optimālākais sastāvs pēdējos pāris gados, tomēr šī pārliecība palika mazāka dienu pirms turnīra sākuma, kad tika paziņots, ka traumas dēļ no sastāva izkritis Lauris Dārziņš.

No potenciālajiem izlases līderiem komandai veselības problēmu dēļ nevar palīdzēt arī aizsargi Oskars Bārtulis un Krišjānis Rēdlihs, kā arī uzbrucēji Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs.

Pasaules čempionātā Latvijas izlasē ir brāļi Roberts un Rihards Bukarti. 26 gadus vecais Roberts piedalās jau piektajās meistarsacīkstēs, bet 21 gadu vecajam Rihardam šis ir debijas turnīrs. Tikmēr sastāvā pirmoreiz kopš 2002.gada šoreiz nav neviens no brāļiem Rēdlihiem - Miķelis un Krišjānis nespēlē traumu dēļ, bet Jēkabs neizturēja cīņu par vietu sastāvā.

Čempionātā pieaugušo izlasē bez Riharda Bukarta debitējuši arī aizsargs Uvis Balinskis un uzbrucējs Teodors Bļugers, bet savu debiju gaida aizsargs Kristofers Bindulis un uzbrucējs Frenks Razgals. Pieminēšanas vērts ir arī fakts, ka izlasē iekļuva uzbrucējs Vitālijs Pavlovs, kurš šosezon 53 spēlēs ar Latvijas komandu Rīgas «Dinamo» palika bez gūtajiem vārtiem. Arī izlasē viņš šajā pavasarī desmit mačos palicis bez rezultativitātes punktiem, tomēr vienus vārtus valstsvienības labā guva novembrī pārbaudes turnīrā Slovēnijā.

Darbā ar Latvijas izlasi Hārtlijam palīdz viņa ilggadējais asistents Žaks Klutjē, kā arī Artis Ābols un Kārlis Zirnis. Ābolam valstsvienības trenera palīga amatā šī ir atgriešanās, jo 2012.gadā viņš bija arī Teda Nolana palīgs, savukārt Zirnis par palīgu izlasē strādājis jau kopš 2013.gada.

LHF izlasei devusi uzdevumu iekļūt sacensību ceturtdaļfinālā.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā, bet pēdējos čempionātos labākais sasniegums ir desmitā vieta, kas iegūta 2012.gadā.

Latvijas izlase pasaules čempionātā Ķelnē piedalījās arī 2001.gadā, kad Haralda Vasiļjeva vadībā tika ieņemta 13.vieta.

Gatavošanos pasaules čempionātam Latvijas izlase sāka jau marta pirmajās dienās, procesā aizvadot desmit pārbaudes spēles, kurās tika izcīnītas četras uzvaras.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 16.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

Viņu vietā nākamajā gadā nāks Austrija un Dienvidkoreja, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā, piedevām korejieši nākamgad elites grupā spēlēs pirmo reizi vēsturē.

Iepriekšējos divos pasaules čempionātos, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet pērn Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu. Vēl pirms tam trijos čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, savukārt nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Jānis Kalniņš (Rīgas «Dinamo»), Ivars Punnenovs (Langnau «Tigers», Šveice), Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas «Dinamo»), Artūrs Kulda (Helsinku «Jokerit», Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda «Lakers», NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati «Lada», Krievija);

uzbrucēji - Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas «Dinamo»), Frenks Razgals («Rīga»), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo», Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes «ZSC Lions», Šveice), Roberts Bukarts («Zlīn», Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas «Thunderbirds», AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas «Mountfield», Čehija), Jānis Sprukts («Ritten Sport», Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo «Sabres», NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», AHL).

ASV hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Džimijs Hovards (Detroitas «Red Wings», NHL), Konors Hellebaks (Vinipegas «Jets», NHL);

aizsargi - Konors Mērfijs (Arizonas «Coyotes», NHL), Daniels Briklijs (Minesotas Štata universitāte, NCAA), Džeikobs Truba («Jets»), Čārlijs Makevojs (Bostonas «Bruins»), Noā Henifins (Karolīnas «Hurricanes», NHL), Trevors van Rīmsdaiks (Čikāgas «Blackhawks», NHL), Denijs Dikaizers («Red Wings»), Breidijs Šejs (Ņujorkas «Rangers», NHL);

uzbrucēji - Džozefs Teilors Komfers (Kolorado «Avalanche», NHL), Endrū Kops («Jets»), Andersons Bjorks («Notre Dame» Universitāte, NCAA), Džordans Grīnvejs (Bostonas universitāte, NCAA), Džonijs Gudro (Kalgari «Flames», NHL), Niks Bjugstads (Floridas «Panthers», NHL), Džeks Aikels (Bufalo «Sabres», NHL), Niks Šmalcs («Blackhawks»), Kristians Dvoraks, Kleitons Kellers (abi - Arizonas «Coyotes», NHL), Dilans Larkins («Red Wings»), Anderss Lī, Broks Nelsons (abi - Ņujorkas «Islanders», NHL), Kevins Heiss («Rangers»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu