Latvijas hokejistiem vakarā cīņa ar zviedriem. Kādas prognozes?

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturto spēli pasaules čempionātā (PČ) šovakar Ķelnē (Vācija) aizvadīs turnīru veiksmīgi sākusī Latvijas nacionālā hokeja komanda, kas A apakšgrupas mačā «Lanxess Arena» spēkiem mērosies ar spēcīgo Zviedrijas izlasi. Spēles sākums plkst. 21.15, un to tiešraidē translēs kanālā TV3.

Boba Hārtlija vadītā Latvijas komanda sacensību ievadā ar 3:0 apspēlēja Dāniju, nākamajā cīņā 3:1 pieveica Slovākijas izlasi, bet trešajā mačā, abus vārtus gūstot Andrim Džeriņam, ar rezultātu 2:1 pārspēja Itāliju.

Šī ir pirmā reize Latvijas hokeja izlases vēsturē, kad tā pirmajos trijos mačos ieguvusi maksimāli iespējamo punktu skaitu.

Tikmēr Zviedrijas valstsvienība, kas allaž pieskaitāma pie turnīra favorītēm, čempionātu sāka ar zaudējumu 1:2 pēcspēles metienos Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītajai Krievijas izlasei, nākamajā spēlē zviedri ar 7:2 sagrāva mājiniekus vāciešus, bet trešajā mačā 3:4 piekāpās ASV hokejistiem.

«Gadiem esam pierādījuši, ka varam apspēlēt jebkuru komandu - vai tā ir Zviedrija vai Krievija. Ar zviedriem gan mums bijušas lielas problēmas, jo viņiem ir dīvains hokejs - visu laiku griež maču, mainās vietām.

Viņus neviens pasaulē nevar saprast,» Krievijas medijiem norādīja Latvijas vienības kapteinis Kaspars Daugaviņš.

Pēc trim kārtām grupas turnīrā Latvijas komanda ar deviņiem punktiem atradās grupas līderpozīcijā, kamēr Zviedrija tikpat spēlēs iekrājusi četrus punktus.

«Cīnīsimies par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs,» sacīja Latvijas izlases pirmais numurs vārtos Elvis Merzļikins. «Tas ir mūsu mērķis, un vēlamies to sasniegt. Līdz ar Boba Hārtlija kļūšanu par galveno treneri mainījies pilnīgi viss. Kad dodos uz izlasi, jūtos priecīgs. Viss ir profesionālā līmenī.»

Ja Latvijas izlase šovakar uzvarēs, tā spers ļoti platu soli pretī ceturtdaļfinālam.

«Mums priekšā ir nopietns izaicinājums. Motivācija ir tikai augusi. Skatīsimies, kā būs tālāk, esam mierīgi,» norādīja Merzļikins.

Zviedrijas izlases pieteikumā ir 16 Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandu pārstāvji.

«Šobrīd ir pienākuši laiki, kad visas komandas ceļ vienādus svarus, visi vienādi skrien un visi vienādi trenējas. Tagad noteicošais ir hokeja meistarība un ķīmija komandā,» stāstīja Latvijas komandas uzbrucējs Roberts Bukarts.

A apakšgrupas kopvērtējumā pirmo vietu ar maksimāli deviņiem punktiem trīs spēlēs ieņem Latvija, bet tikpat punkti četros mačos ir ASV, kamēr Krievijas valstsvienībai ir astoņi punkti. Ceturtā ar pieciem punktiem ir Vācija, kam ar četriem seko Zviedrija un Slovākija. Tikmēr uzreiz aiz pirmā sešinieka Dānijai ir divi punkti, bet Itālijai - viens.

Vēl šodien A apakšgrupas dienas pirmajā mačā (plkst. 17.15) Krievija tiksies ar Dāniju.

Latvijas izlasi cīņā ved titulētais kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs, kurš savulaik ir izcīnījis prestižo Stenlija kausu, bet nesenajā 2015.gadā tika nosaukts par Nacionālās hokeja līgas (NHL) labāko treneri.

Līdz ar varas maiņu Latvijas Hokeja federācijā (LHF) būtiskas izmaiņas skāra arī izlasi. Sagatavošanās procesā spēlētājiem nodrošināti ļoti labi darba apstākļi, kādi iepriekšējos gados, pēc pašu hokejistu teiktā, nebija. Tiek uzskatīts, ka šogad komandai ir labākais sastāvs pēdējos pāris gados, tomēr šī pārliecība palika mazāka dienu pirms turnīra sākuma, kad tika paziņots, ka traumas dēļ no sastāva izkritis Lauris Dārziņš.

No potenciālajiem izlases līderiem komandai veselības problēmu dēļ nevar palīdzēt arī aizsargi Oskars Bārtulis un Krišjānis Rēdlihs, kā arī uzbrucēji Mārtiņš Karsums un Miķelis Rēdlihs.

Darbā ar Latvijas izlasi Hārtlijam palīdz viņa ilggadējais asistents Žaks Klutjē, kā arī Artis Ābols un Kārlis Zirnis. Ābolam valstsvienības trenera palīga amatā šī ir atgriešanās, jo 2012.gadā viņš bija arī Teda Nolana palīgs, savukārt Zirnis par palīgu izlasē strādājis jau kopš 2013.gada.

LHF izlasei devusi uzdevumu iekļūt sacensību ceturtdaļfinālā

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 16.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

Viņu vietā nākamajā gadā nāks Austrija un Dienvidkoreja, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā, piedevām korejieši nākamgad elites grupā spēlēs pirmo reizi vēsturē.

Iepriekšējos divos pasaules čempionātos, kad Latviju attiecīgi 2015.gadā vadīja Aleksandrs Beļavskis, bet pērn Leonīds Beresņevs, tā ieņēma 13.vietu. Vēl pirms tam trijos čempionātos Teda Nolana vadībā Latvija 2012.gadā bija desmitā, savukārt nākamajos divos gados ieņēma 11.pozīciju.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Jānis Kalniņš (Rīgas «Dinamo»), Ivars Punnenovs (Langnau «Tigers», Šveice), Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice).

Aizsargi: Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas «Dinamo»), Artūrs Kulda (Helsinku «Jokerit», Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda «Lakers», NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati «Lada», Krievija).

Uzbrucēji: Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas «Dinamo»), Frenks Razgals («Rīga»), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo», Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes «ZSC Lions», Šveice), Roberts Bukarts («Zlīn», Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas «Thunderbirds», AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas «Mountfield», Čehija), Jānis Sprukts («Ritten Sport», Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo «Sabres», NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», AHL).

Zviedrijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Viktors Fasts (Maskavas CSKA, Krievija), Edijs Leks (Karolīnas «Hurricanes», NHL);

Aizsargi: Jons Klinberjs (Dalasas «Stars», NHL), Viktors Hedmans, Antons Strolmans (abi - Tampabejas «Lightning», NHL), Olivers Ēkmans-Lāšons (Arizonas «Coyotes», NHL), Aleksandrs Ēdlers (Vankūveras «Canucks», NHL), Jūnass Brodīns (Minesotas «Wild», NHL);

Uzbrucēji: Markuss Krīgers (Čikāgas «Blackhawks», NHL), Jūels Lundkvists (Gēteborgas «Frolunda»), Jūels Ēriksons («Wild»), Viktors Rasks, Eliass Lindholms, Jūakims Nūrdstrems (visi - «Hurricanes»), Viljams Nīlanders (Toronto «Maple Leafs», NHL), Karls Sēderberjs, Gābriels Landeskogs (abi - Kolorado «Avalanche», NHL), Karls Klinberjs («Zug», Šveice), Līnuss Umarks (Ufas «Salavat Julajev», Krievija), Viljams Kārlsons (Kolumbusas «Blue Jackets», NHL).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu