Briedim par izcīnīto WBC pasaules čempiona titulu piešķir prēmiju!

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valdība šodien lēma ar 28 458 eiro prēmiju apbalvot bokseri Mairi Briedi, kurš ieguvis Pasaules Boksa padomes (WBC) pasaules čempiona titulu pirmā smagā svara kategorijā.

Saskaņā ar Sporta likumu Latvijas sportistiem, viņu treneriem, sportistus apkalpojošajiem sporta darbiniekiem, tai skaitā sporta ārstiem, apkalpojošajam personālam un attiecīgajām sporta federācijām Ministru kabinets (MK) var piešķirt naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā. Pašreizējā kārtība paredz, ka šādu naudas balvu piešķir par sasniegumiem, kas izcīnīti oficiālajās starptautiskajās klātienes sporta sacensībās, kas iekļautas attiecīgās starptautiskās sporta federācijas sacensību kalendārā, ja minētā sporta federācija ir atzīta Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (IOC) vai Starptautiskajā Paralimpiskajā komitejā (IPC) vai ir Starptautisko sporta federāciju asociācijas (SportAccord) biedre. Viens no sacensību veidiem, par sasniegumiem kurā var tikt piešķirtas naudas balvas, ir arī pasaules čempionāts.

Lai gan bokss ir viens no pirmajiem olimpiskajiem sporta veidiem, pēc Otrā pasaules kara tas kā sporta veids pasaules sabiedrībā tika vērtēts neviennozīmīgi, kas lielā mērā veicināja šī sporta veida pārvaldības struktūras sadrumstalotību visā pasaulē, norāda Izglītības un zinātnes (IZM) ministrijā. Patlaban paša sporta veida iekšienē nav iespējams definēt, kuru sacensību uzvaras rezultātā sportists būtu uzskatāms par pasaules labāko bokseri jeb pasaules čempionu. Tiek uzskatīts, ka pasaulē ir piecas galvenās pasaules līmeņa pārvaldības organizācijas, kuras, ievērojot sporta autonomijas principus, izstrādā noteikumus un sportistu reitingus, kā arī ierobežojumu sportistu dalībai sacensībās.

Lai gan Starptautiskā Boksa asociācija (AIBA), kuras biedru vidū ir arī Sporta likumā noteiktajā kārtībā Latvijā atzītā Latvijas Boksa federācija, un tās pārvaldītais bokss ir atzīts no IOC un SportAccord puses un tieši saskaņā ar šiem boksa noteikumiem notiek arī boksa sacensības Vasaras Olimpiskajās spēlēs, arī šī starptautiskā sporta organizācija neaptver visus pasaules labākos bokserus un arī netiek uzskatīta par īsteni piederīgu profesionālajam boksam, atzīmē IZM.

Par pasaules prestižākajām profesionālā boksa sacensībām, kas rada lielu sabiedrības interesi pasaules līmenī, uzskatāmas Pasaules Boksa asociācijas (WBA), Pasaules Boksa padomes (WBC), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un Pasaules Boksa organizācijas (WBO) rīkotās boksa cīņas, tomēr neviena no šīm organizācijām nav atzīta IOC vai SportAccord.

Tādejādi, ievērojot patlaban spēkā esošo noteikumu redakciju, par Brieža izcīnīto WBC pasaules čempiona titulu un iegūto čempiona jostu pirmā smagā svara kategorijā naudas balva par izciliem sasniegumiem sportā nevar tikt piešķirta. Vienlaikus naudas balva kā par izcilu sasniegumu sportā var tikt piešķirta par AIBA rīkoto pasaules čempionātu boksā, lai gan tajā nepiedalās visi pasaules labākie bokseri, jo to aizliedz šo bokseru pārstāvēto profesionālo boksa starptautisko organizāciju sporta sacensību noteikumi. Šādā situācijā pie starptautiskās sporta veida pārvaldības struktūras sadrumstalotības cietējs ir sportists, norādīts IZM izstrādātā rīkojumprojekta anotācijā.

IZM ieskatā šādā situācijā, kura Latvijas sporta vēsturē ir unikāla, ir jārod atbilstošs risinājums, lai, neskatoties uz starptautisko boksa pārvaldības struktūras sadrumstalotību, ievērojot sportā pastāvošo godīgas spēles principu, visaugstākajā izpildvaras līmenī varētu novērtēt šo Latvijas boksa vēsturē izcilo Brieža sasniegumu un izteikt pateicību, piešķirot sportistam naudas balvu, vienlaikus neveicot grozījumus esošajos noteikumos, lai tos pielāgotu vienam konkrētam gadījumam.

IZM saņēma arī Valsts policijas (VP) priekšnieka pienākumu izpildītāja, pulkveža Arta Velša ierosinājumu par Brieža, kurš vienlaikus ir arī VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Speciālo objektu apsardzes pārvaldes Tehniskās apsardzes nodaļas inspektors ar kapteiņa dienesta pakāpi, apbalvošanu ar naudas balvu. Par priekšzīmīgu dienesta pienākumu izpildi, augstiem darba rezultātiem, izciliem sasniegumiem sportā, kā arī par Latvijas vārda pasaulē un Valsts policijas tēla savā valstī popularizēšanu un spodrināšanu, tika lūgts apbalvot Briedi ar naudas balvu.

IZM ieskatā Brieža sasniegums un tā ietekme uz Latvijas pozitīvu starptautiskās atpazīstamības veicināšanu būtu uzskatāms par valstiski īpaši nozīmīgu pasākumu.

Attiecībā uz piešķiramās naudas balvas apmēru, lai ievērotu godīgas spēles un vienlīdzības principus, IZM rosināja piemērot «Noteikumos par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvu apmēru» noteikto pieauguša sportista olimpiskajos individuālajos sporta veidos un disciplīnās piešķiramo naudas balvas apmēru - līdz 28 458 eiro. Šī summa tiks izmaksāta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Kā ziņots, Briedis 1.aprīlī Dortmundē, Vācijā, uzvarēja Vācijas sportistu Marko Huku, izcīnot WBC pasaules čempiona titulu un čempiona jostu pirmā smagā svara kategorijā.

Līdz šim vēl nevienam Latvijas sportistam profesionālajā boksā nebija izdevies kļūt par pasaules čempionu. Līdz šim kopš 1991.gada augstākie sasniegumi Latvijas bokseriem pieaugušo konkurencē ir bijuši Igora Šaplavska Vasaras Olimpiskajās spēlēs Barselonā izcīnītā piektā vieta, Dmitrija Šostaka izcīnītā trešā vieta 2009.gada pasaules čempionātā un Nikolaja Grišuņina izcīnītās trešās vietas Eiropas čempionātā 2008. un 2015.gadā. Pārstāvot PSRS, visaugstākos rezultātus sasniedza Latvijas bokseris Jurijs Vauļins, kurš 1987.gadā ieguva Pasaules kausu, kā arī kļuva par Eiropas čempionu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu