Van Avermāts izcīna savu pirmo uzvaru leģendārajā «Parīze – Rubē»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien Francijā norisinājās leģendārais viendienas velobrauciens «Parīze – Rubē», kurā uzvaru aizraujošā cīņā izcīnīja olimpiskais čempions Gregs Van Avermāts, pēdējos metros apsteidzot čehu Zdeņeku Štibāru un nīderlandieti Sebastianu Langveldu. Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins finišu nesasniedza.

115. «Parīze – Rubē» viendienas velobrauciens dalībniekus un vairākus simtus tūkstošus līdzjutējus sagaidīja ar siltu un saulainu laiku. Arī bruģa sektori nebija slapji. Tā vietā braucējiem bija jācīnās ar sānu vējiem un putekļiem. Uz starta izgāja kopumā 200 dalībnieki no 25 vienībām. Viņu vidū bija arī divi Latvijas riteņbraucēji – Aleksejs Saramotins («Bora - Hansgrohe») un Gatis Smukulis («Delko Marseille Provence KTM»). Abiem mūsu sportistiem šis viņu karjerā bija jau septītais «Parīze – Rubē» velobrauciens. Līdz šim labāk veicies Saramotianm, kurš pērn izcīnīja augsto astoto vietu, bet labāko 20 skaitā ierindojies vēl divas reizes.

Sacensību dalībniekiem bija jāveic 257 kilometru gara distance, kurā tika iekļauti 29 dažāda garuma un kategorijas bruģa sektori, kas tika sadalīti vairākās kategorijā pēc to grūtības pakāpēm. Kopējais bruģa sektoru garums sasniegs 55 kilometrus.

Ņemot vērā sacensību neprognozējamību, ko veicināja bruģa sektori, nemitīga cīņa par pozīciju, kritieni un tehniskās neveiksmes, pirms sacensībām bija grūti izvirzīt vienu izteiktu favorītu. To vidū bija jāmin gan Peters Sagans, kurš ne reizi nav iekļuvis TOP3, Gregs Van Avermāts, Džons Degenkolbs, Tom Boonens, Aleksanders Kristoffs un daudzi citi.

Īpašas šīs sacensības bija Boonenam, kurš pēc tām noslēdz savu lielisko karjeru. Beļģis četras reizes triumfējis «Parīze – Rubē» un vēlējās ieiet vēsture kā pieckārtējs čempions. Pērn Toms guva otro vietu, Rubē trekā piekāpjoties vienīgi pieredzējušajam Austrālijas riteņbraucējam Metjū Haimanam.

Distances sākumā, kas tradicionāli veda pa platu ceļu bez nopietniem kāpumiem, notika cīņa par atrāvienu. Izveidojās vairākas grupiņas, tomēr neviena no tām ilgi priekšā peletonam nenoturējās. Aktīvi un pamanāmi sākumā bija Gata Smukuļa komandas biedri. Par pirmo nopietno atrāvienu gan bija jāuzskata Mikāla Delāža («FDJ») un Jelles Velejsa («Lotto Soudal») veidotais tandēms, kuram vēlāk pievienojās arī pazīstamais «AG2R La Mondiale» riteņbraucējs Steins Vandenbergs. Līderu trio pārsvars pār grupu, kas sānu vēju, kritienu un citu iemeslu dēļ bija kļuvusi skaitliski mazāka, nepārsniedza 1 minūti. Peletona priekšgalā dominēja «Katusha – Alpecin», «BMC» un «Bora – Hansgrohe» sportisti. Priekšā bija pamanāms arī Aleksejs Saramotins, kura uzdevums bija strādāt Sagana interesēs. Neiztika arī bez lieliem kritieniem. Vienā no tiem cieta arī Van Avermāts, tomēr spēja ātri atgriezties grupā.

Leģendārajā Arenbergas mežā līderi iebrauca 30 sekunžu pārsvarā pār grupu, tomēr šajā bruģa posmā no trio izkrita Delāžs. Pēc meža drīz vien tika panākti arī abi pārējie bēgļi. Velejss gan vēl uz vairākiem kilometriem bija līderu grupā.Viņam pievienojās pazīstamais francūzis Silveins Šavenels. Arī šis duets tika panākts. Sekoja jau daudz nopietnāks atrāviens, kurā iesaistījās arī Peters Sagans, viņa komandas biedrs Macejs Bodnars, Daniels Oss («BMC») un Jaspers Streivens («Trek Segafredo»). 75 kilometrus līdz finišam pārsvars pār sekotājiem bija 20 sekundes, bet tad nelielas tehniskas problēmas piemeklēja Saganu, kurš ar komandas biedru bija spiesti atgriezties otrajā grupā.

Tikmēr, Osam un Streivenam pievienojās pieci sportisti, tostarp Van Avermāts, Džanni Moskons («Sky»), Jirgens Rūlants («Loto Soudal»), Zdeņeks Štibārs («Quick – Step Floors») un Sebastians Langvelds. Saganam atkārtoti nācās saskarties ar tehnisku defektu. 20 kilometrus pirms finiša viņš atradās nosacītajā peletonā kopā ar Tomu Boonenu un citiem, 40 sekundes aiz Van Avermārta grupas. «Carrefour de I Arbre» bruģa sektorā (16 km līdz finišam) izrāvienu veica Van Avermāts. Beļģim sekot spēja vien Štibārs un Langvelds.

Sākoties pēdējiem 10 kilometriem, līderu trio pārsvars pār sekotājiem bija 50 sekundes. Līderu grupā iniciatīvu uzņēmās olimpiskais čempions Van Avermāts un Toma Skujiņa komandas biedrs Langvelds. Arī priekšpēdējo bruģa sektoru līderu grupa pieveica sekmīgi, pārsvaram saglabājoties. Tuvākie sekotāji bija – Rūlants un Moskons, bet Boonena grupa atpalika jau par vairāk nekā minūti.

Četrus kilometrus pirms finiša izrāvienu veica čehs Štibārs, bet Van Avermāts viņu panāca. Leģendārajā Rubē trekā kā pirmais iebrauca olimpiskais čempions. Treka aplī līderi spēlēja taktiskās spēles, kas ļāva Streivenam un Moskonam abus panākt. Sekoja finiša spurts, kurā par uzvaru cīnījās pieci sportisti. Sprintu iesāka Moskons, bet mirkli vēlāk vadību pārņēma Štibārs. Pēdējā taisnē tomēr savu vārdu teica Van Avermāts. 31 gadu vecais beļģis parādīja teicamu ātrumu pēdējos metros, apsteidzot Štibāru. Beļģijas sportists tika pie savas pirmās uzvaras «Parīze – Rubē». Trasē viņš pavadīja 5 stundas 41 minūti un 7 sekundes. Otro vietu ieguva Štibārs, bet trešais bija nīderlandietis Langvelds. Balvā uzvarētājs saņēma leģendāro bruģakmeni, kas ir kā atmiņas relikvija no smagās distances.

Tomam Boonenam atvadu sacīkstē jāsamierinās ar 13. pozīciju. Viņš finišēja sekotāju grupā, 12 sekundes aiz uzvarētāja.

Aleksejs Saramotins pilnībā koncentrējās komandas kopējām interesēm, distances otrajā daļā no sacensībām izstājoties. Finišu nesasniedza arī Gatis Smukulis, kurš tikai nesen atgriezās sacensību apritē pēc nopietnu veselību problēmu novēršanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu