Titulētais van Gāls plāno noslēgt savu trenera karjeru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Titulētais futbola speciālists Luijs van Gāls no Nīderlandes plāno noslēgt savu trenera karjeru.

Pašlaik 65 gadus vecais van Gāls, kurš pašlaik ir bez darba, sarunā ar Nīderlandes laikrakstu «Telegraaf» norādīja, ka nedomā atgriezties trenera amatā.

Vēl pagājušā gada maijā van Gāls kopā ar titulēto Mančestras «United» klubu uzvarēja Anglijas Futbola asociācijas (FA) kausā, taču kopumā divi pavadītie gadi šajā komandā viņam nebija pārāk veiksmīgi. Neilgi pēc kausa iegūšanas nīderlandieša vietā stājās titulētais portugālis Žuzē Mourinju.

«Nedomāju, ka ka atgriezīšos pie trenēšanas,» izteicās van Gāls. «Tik daudz kas ir noticis manā ģimenē, atkal kļūsti par cilvēcisku būtni, kad saskaries ar faktiem.»

Van Gāls atklāja, ka viņam bija finansiāli kārdinošs piedāvājums no Tālajiem Austrumiem, tomēr viņš priekšroku devis ģimenei. Nīderlandes mediji ziņo, ka decembrī vienai no trenera meitām bojā gājis vīrs.

Van Gāls trenera karjerai pievērsās 1991.gadā, kad sāka vadīt pazīstamo Nīderlandes komandu Amsterdamas «Ajax», kam sešu gadu laikā speciālists palīdzēja izcīnīt trīs valsts čempiontitulus, kā arī 1995.gadā triumfēt prestižajā UEFA Čempionu līgā. Tāpat viņa vadībā Amsterdamas klubs izcīnīja vienu UEFA kausu, UEFA Superkausu un reizi uzvarēja Nīderlandes kausa izcīņā.

Lieliskais trenera sniegums nepalika nepamanīts, kā rezultātā 1997.gada vasarā van Gāls kļuva par Spānijas kluba «Barcelona» galveno treneri. Jau pirmajās divās sezonās trenera vadībā katalāņu vienība izcīnīja četras trofejas - divus Spānijas čempiontitulus, Spānijas kausu un UEFA Superkausu.

Pēc trešās sezonas van Gāls spāņu klubu pameta, lai vadītu Nīderlandes izlasi, kas gatavojās 2002.gada Pasaules kausa atlases turnīra spēlēm, tomēr trenera vadībā Nīderlande nespēja iekļūt finālturnīrā pirmoreiz kopš 1986.gada, līdz ar to valstsvienību trenerim nācās pamest.

2002.gada vasarā van Gāls Katalonijā atgriezās, vadot Barselonas grandu vēl pusgadu.

Savukārt no 2005. līdz 2009.gadam van Gāls vadīja Alkmāras AZ komandu, savā pēdējā sezonā palīdzot AZ futbolistiem uzvarēt Nīderlandes čempionātā pirmo reizi kopš 1981.gada.

Karjeras turpinājumā nīderlandietis no 2009. līdz 2011.gadam strādāja vācu kluba Minhenes «Bayern» rindās. Van Gāla vadībā Vācijas komanda izcīnīja vienu valsts čempionu kroni, vienu reizi triumfēja Vācijas kausa izcīņā, valsts Superkausā.

Savukārt 2012.gada vasarā van Gāls otro reizi karjerā tika apstiprināts par Nīderlandes izlases galveno treneri, ko vadīja līdz 2014.gada Pasaules kausa izcīņas izskaņai, palīdzot valstsvienībai četrgades prestižākajā futbola turnīrā gūt trešo vietu.

Visbeidzot 2014.gadā van Gāls pievienojās Mančestras «United» klubam, parakstot līgumu uz trim gadiem, bet pēc otrās sezonas viņš tika atbrīvots no amata.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu