U-20 hokejistiem zaudējums pirmajā pārspēlē par palikšanu elitē

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Zaudējumu pasaules U-20 hokeja čempionāta pirmajā pārspēlē par palikšanu augstākajā divīzijā pirmdien piedzīvoja Ērika Miļuna vadītā Latvijas izlase, kas Monreālā (Kanāda) ar 1:2 (0:1, 1:0, 0:1) sīvā cīņā piekāpās 2016. gada čempionei Somijai. Naktī uz trešdienu abas komandas aizvadīs otro pārspēli cīņā līdz divām uzvarām.

Lai saglabātu vietu starp planētas spēcīgākajām komandām, Latvijas hokejistiem jāuzvar nākamie divi mači.

Pirmajā pārspēlē vienīgos vārtus Latvijas izlases labā guva aizsargs Maksims Ponomarenko.

Tikmēr lielisku sniegumu Latvijas izlases vārtos demonstrēja vārtsargs Mareks Egils Mitens, kurš atvairīja 43 no 45 pretinieku mestajām ripām, tiekot atzīts par labāko spēlētāju valstsvienībā. Savukārt Latvijas izlase pa pretinieku vārtiem meta teju divreiz mazāk - 24 reizes.

Mača rezultātu astotajā minūtē atklāja somu uzbrucējs Vili Sārijervi, kurš realizēja vairākumu. Perioda beigās latvieši vēl divas reizes palika mazākumā, bet, lai gan Somijas hokejisti pamatīgi nomētāja vārtsargu Mareku Mitenu, savu pārsvaru pretinieki nepalielināja.

Otrā perioda piektajā minūtē Ponomarenko izpildīja spēcīgu metienu no zilās līnijas, kas atrada savu ceļu vārtos, panākot 1:1. Turpinājumā perioda vidū latvieši tika pie diviem vairākumiem pēc kārtas, taču pretinieki bija nesalaužami. Tāpat arī Somijas hokejisti nespēja izmantot nopelnīto vairākumu, un rezultāta tablo otrā perioda beigās vēstīja neizšķirtu.

Trešajā periodā, tuvojoties trešdaļas vidum, Kristians Vesalainens raidīja otro ripu Mitena sargātajā cietoksnī. Ielaiduši vārtus, latvieši lūkoja atspēlēties un iespieda pretiniekus viņu aizsardzības zonā, taču ar rezultatīviem metieniem šis spiediens nenoslēdzās. Turpinājumā Mitens Latvijas hokejistus glāba no lielākas nonākšanas iedzinējos, taču visi uzbrukumi somu vārtiem bija nesekmīgi. Spēles priekšpēdējā minūtē Mitens tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju, bet augļus tas nenesa un tika ciests zaudējums ar 1:2.

Nākamā pārspēle par vietu augstākajā divīzijā notiks 3.janvārī, bet, ja būs nepieciešams trešais mačs, tas norisināsies 5.janvārī.

Tikmēr ceturtdaļfinālos vispirms Toronto plkst.20 pēc Latvijas laika Dānija spēkosies ar Krieviju, bet plkst.22.30 Zviedrija Monreālā duelēsies Slovākiju. Jau otrdienā pēc Latvijas laika plkst.0.30 ASV Toronto eksaminēs Šveici, bet plkst.3 Kanāda Monreālā cīnīsies ar Čehiju. Ceturtdaļfināla mačus varēs vērot kanālā «Viasat Sport Baltic».

Latvijas junioru izlase B apakšgrupā četrās spēlēs cieta četrus zaudējumus. Pirmajā mačā tā ar 1:6 atzina ASV vienaudžu pārākumu, savukārt otrajā cīņā ar 1:9 kapitulēja Krievijas U-20 izlasei. Savukārt trešajā duelī ar 2:10 nācās piekāpties mājinieces Kanādas priekšā, bet izšķirošajā spēlē par vietu ceturtdaļfinālā latvieši ar 2:4 piekāpās Slovākijai.

Tikmēr somi negaidīti palika pēdējie savā apakšgrupā. Pirmajā mačā Somija ar 1:2 piekāpās Čehijai, bet nākamajā mačā ar 2:3 tika atzīts pārsteidzošās Dānijas pārākums. Turpinājumā somi ar 1:3 piekāpās Zviedrijai, bet apakšgrupu turnīrs tika noslēgts ar uzvaru 2:0 pār Šveici.

Somija pirms spēlēm pret Latviju par vietas saglabāšanu pasaules čempionāta augstākajā divīzijā nomainījusi galveno treneri. 2016.gada pasaules čempionus kopš sezonas sākuma trenēja Juka Rautakorpi, tomēr viņa vadībā somi cieta neveiksmes pirmajās trijās pasaules čempionāta spēlēs, un viņa vietā amatā tika apstiprināts Jusi Ahokass.

Zīmīgi, ka pirmo reizi U-20 pasaules čempionāta vēsturē par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā jāspēkojas izlasei, kas iepriekšējā turnīrā izcīnīja zelta medaļas.

Latvijas U-20 izlase augstākajā divīzijā spēlē pēc trīs gadu pārtraukuma, pērn uzvarot pirmās divīzijas A grupas čempionātā.

Latvijas U-20 hokeja izlase uz Kanādu aizlidoja vien 15 spēlētāju sastāvā, kur tai pievienojās 15 Ziemeļamerikā spēlējošie Latvijas jaunie hokejisti, bet pēc pārbaudes spēlēm septiņi hokejisti tika atsijāti. Izlases kapteinis ir talantīgais aizsargs Kristaps Zīle.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas U-20 hokeja izlase Kanādā aizvadīja divas pārbaudes spēles, vispirms ar 2:3 zaudējot Dānijas vienaudžiem, bet tad ar 3:2 uzvarot junioru komandu Hoksberi «Hawks», kas spēlē Centrālajā Kanādas Hokeja līgā (CCHL).

Pasaules čempionāta augstākajā divīzijā desmit komandas ir sadalītas divās apakšgrupās. Toronto spēlēja ASV, Kanādas, Krievijas, Slovākijas un Latvijas izlases, bet Monreālā spēkiem mērojās Čehijas, Dānijas, Somijas, Zviedrijas un Šveices juniori. Apakšgrupu četras labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā, bet vājākās izlases cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Latvijas valstsvienības galvenajam trenerim Ērikam Miļunam darbā ar izlasi palīdz Aigars Razgals un Kārlis Zirnis.

Latvijas U-20 izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Denijs Romanovskis («Rīga»), Gustavs Dāvis Grigals («Rīga», MHL), Mareks Egils Mitens (Estonas «Rebels», NAHL);

Aizsargi: Eduards Hugo Jansons («Zemgale»/LLU), Kristaps Zīle, Rimans Zelis (abi - «Rīga», MHL), Maksims Ponomarenko («Lorenskog», Norvēģija), Kristiāns Rubīns (Medisinhetas «Tigers», WHL), Kārlis Čukste (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Gvido Jansons (Estonas «Rebels», NAHL), Toms Zeile (Aidaho «Jr.Steelheads», WSHL);

Uzbrucēji: Valters Apfelbaums («Prizma»), Roberts Baranovskis («Rīga», MHL), Deniss Smirnovs (Ženēvas «Servete U20», Šveice), Rihards Puide (Cīrihes «GCK Lions», Šveice), Mārtiņš Dzierkals (Ruinas-Norandas «Huskies», QMJHL), Rūdolfs Balcers (Kamlūpsas «Blazers», WHL), Filips Buncis (Džonstaunas «Tomahawks», NAHL), Renārs Krastenbergs (Ošavas «Generals», OHL), Ričards Bernhards (Springfīldas «Jr.Blues», NAHL), Eduards Tralmaks (Čikāgas «Steel», USHL), Roberts Bļugers (Feirbenksas «Ice Dogs», NAHL), Erlends Kļaviņš (Omahas «Lancers», USHL).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu