Mūsu hokeja izlasei cienīgs sākums, bet desmit ielaisti vārti pret Kanādu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas U-20 hokeja izlase ceturtdien aizvadīja ļoti cienījamu pasaules čempionāta mača sākumu, tomēr vēlāk ielaida desmit vārtus, kapitulējot sacensību saimniecei Kanādai.

Latvijas juniori cieta neveiksmi ar rezultātu 2:10 (0:3, 1:5, 1:2); vārtos ripu iemeta Renārs Krastenbergs un Mārtiņš Dzierkals.

Tikmēr Kanādas rindās ar četriem vārtiem un vienu rezultatīvu piespēli atzīmējās Teilors Redišs, bet divus vārtus iemeta Mets Barzels.

Latvijas izlase pirmajā trešdaļā veica vairāk metienu nekā pretinieki (10:9), tomēr pēc tās bija iedzinējos ar 0:3. Savukārt dueļa liktenis pilnībā izšķīrās, kad otrās trešdaļas vidū vārtsargs Gustavs Dāvis Grigals ielaida četras ripas divu minūšu un 43 sekunžu laikā.

Pirmo metienu mačā veica Latvija, Kanāda jau otrajā minūtē veica izgājienu trijatā pret vienu aizsargu, bet pirmais reālais vārtu gūšanas moments bija trešajā minūtē, kad Mareks Egils Mitens glāba Latviju. Tomēr kopumā Latvijas izlase spēli iesāka bezbailīgi un pirmajās četrās minūtēs jau bija veikusi piecus metienus pa vārtiem, kamēr Kanādas iepriekšējā mačā tā 60 minūtēs Slovākijai bija atļāvusi vien sešus metienus.

Pēc piecām spēlētām minūtēm Latvija arī ieguva pirmo vairākumu. Šajā laikā komanda darbojās pārliecinoši, bet duelis uz brīdi tika apturēts, jo līnijtiesnesim tika pārsista lūpa un viņa vietā laukumā pat devās rezerves tiesnesis. Izturot mazākumu, Kanāda sāka spēlēt arvien bīstamāk, tomēr Latvija nepadevās un trešdaļas vidū ieguva iespēju 70 sekundes spēlēt četratā pret trijiem pretiniekiem.

Rezultāts tika atklāts 11.minūtē, kad pēc nelielas latviešu kļūdas Barzels mazākumā izskrēja pret Mitenu un nekļūdījās. Turklāt trīs sekundes vēlāk Renārs Krastenbergs nopelnīja noraidījumu un Kanāda sekojošajā vairākumā panāca jau 2:0, kad pēc metiena tika sekmīgi nospēlēts vārtu priekšā.

Kaut Latvija ātri ieguva vēl vienu vairākumu, kopumā spēle bija pajukusi, turklāt traumu guva viens no Latvijas izlases vadošajiem aizsargiem Kārlis Čukste, kurš gan vēlāk atgriezās mačā. 19,5 sekundes pirms trešdaļas beigām Kanāda realizēja vēl vienu vairākumu, rezultātam kļūstot 0:3.

Ja pirmajās divās spēlēs Kanāda kopā nopelnīja piecus noraidījumus, šoreiz jau pirmajā periodā tai bija pieci divu minūšu sodi. Savukārt Latvija noraidījumus bija nopelnījusi četras reizes.

Otrās trešdaļas ievadā Latvija atkal ieguva iespēju spēlēt četratā pret trijiem pretiniekiem. Kaut Latvija atkal spēlēja drošāk, trešdaļas vidū vairākumā Kanāda panāca jau 4:0, raidot ripu caur Mitena kājsargiem.

Brīdi vēlāk Latvijas izlases treneru kolektīvs izlēma veikt gājienu, kas īsā brīdī pilnībā izšķīra dueļa likteni - Mitena vietā laukumā devās Grigals, kurš nākamajās trijās minūtēs un sešās sekundēs kapitulēja četras reizes. Pirmos vārtus viņš ielaida pēc 23 sekundēm, kad uzmetienu pielaboja Redišs, kurš iemeta trešos vārtus pēc kārtas un noformēja «hat-trick». Zīmīgi, ka šie bija pirmie vārti mačā, kas tika gūti, komandām esot laukumā skaitliski pilnos sastāvos. Otros vārtus Grigals ielaida 40 sekundes vēlāk, bet vēl pēc 37 sekundēm kapitulēja arī trešo reizi, kad kanādieši bija pirmie pie atsistas ripas.

Turpinājumā Grigals paspēja atvairīt izgājienu, tomēr Kanāda uzbruka tik strauji, ka brīdi vēlāk tika ielaista vēl viena ripa. Arī nākamajās minūtēs Latvija ripai praktiski nepieskārās un trešdaļas beigās pat palika mazākumā, tomēr šoreiz to izdevās izmantot sev par labu - divi Latvijas hokejisti izskrēja pret pretinieku vārtiem un 18 gadus vecā Krastenberga metiens bija nekļūdīgs, samazinot deficītu līdz 1:8, kā arī noslēdzās otrais periods.

Izšķirošajā periodā Grigals pirmo un vienīgo reizi kapitulēja trešajā minūtē, kad atkal tika pielabots metiens no zilās līnijas. Drīz vien Latvija vairākumā iemeta vārtus, tomēr brīdi iepriekš bija atskanējusi tiesneša svilpe. Kaut Kanāda izgāja pat četratā pret Latvijas vārtiem, šoreiz izdevās izcelties tieši latviešiem, kad savu izgājienu izmantoja Dzierkals un samazināja deficītu līdz 2:9.

Spēles beigas komandas aizvadīja daudz mierīgāk, bet Kanāda iemeta vēl vienus vārtus un duelis noslēdzās ar 2:10. Zīmīgi, ka arī trešajā trešdaļā Latvija veica vairāk metienu nekā pretinieki (8:6), bet visā mačā Latvija metienu attiecībā piekāpās ar 25:35, jo otrajā periodā kanādieši latviešu vārtsargus traucēja 20 reizes.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika nosaukts Dzierkals.

Abas komandas iepriekšējo reizi savā starpā tikās 2009.gadā, kad latvieši kapitulēja ar 0:16.

Šīs abas komandas spēlē B apakšgrupā, kuras vēl vienā mačā ceturtdien ASV ar 3:2 (1:1, 2:1, 0:0) apspēlēja Krieviju.

Grupas kopvērtējumā tagad pa deviņiem punktiem trijās spēlēs ir ASV un Kanādai, kuras savstarpējo maču aizvadīs Vecgada vakarā. Pie trijiem punktiem trijās spēlēs tikusi Krievija, bet bez punktiem ir Slovākija un Latvija, kuras savstarpējo maču aizvadīs naktī uz sestdienu pēc Latvijas laika.

Kā vēstīts, A grupā ceturtdien vēl vienu sensāciju sagādāja Dānija, kas ar 3:2 (0:1, 1:1, 1:0, 1:0) pagarinājumā pieveica spēcīgo Čehiju. Lai gan šā mača gaitā Čehijas jaunie hokejisti divreiz izvirzījās vadībā, ikreiz Dānija prata panākt izlīdzinājumu un noveda šo dueli pagarinājumā. Tajā laime uzsmaidīja jau Dānijas valstsvienībai, kuras labā uzvaru pagarinājuma 47. sekundē nodrošināja Matiass Froms.

Iepriekš otrdien Dānijas valstsvienība, izpildot vien desmit metienus, ar 3:2 pamanījās pieveikt pašreizējo šā vecuma pasaules čempioni Somiju. Tā dāņiem bija tikai trešā uzvara planētas meistarsacīkšu augstākajā divīzijā.

Vēl vienā mačā ceturtdien kārtējo neveiksmi cieta pašreizējā čempione Somija, ar 1:3 (1:0, 0:1, 0:2) piekāpjoties Zviedrijai.

A apakšgrupas vadībā ar deviņiem punktiem trijās spēlēs ir Zviedrija, bet tai ar pieciem punktiem seko pārsteidzošā Dānija un Čehija. Divi punkti divos mačos tikmēr ir Šveicei, bet Somijas izlase trijās cīņās pie punktiem nav tikusi. Ja Šveice piektdien pieveiks Dāniju, kļūs oficiāli zināms, ka čempione Somija paliks pēdējā apakšgrupā un cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Turnīra ceturtdaļfinālā iekļūs apakšgrupu četras labākās komandas, bet piektajā vietā palikušās vienības sērijā līdz divām uzvarām cīnīsies par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā.

Latvijas U-20 izlase augstākajā divīzijā spēlē pēc trīs gadu pārtraukuma, pērn uzvarot pirmās divīzijas A grupas čempionātā.

Pirms došanās uz Kanādu izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka komandas mērķis ir vietas saglabāšana augstākajā divīzijā, bet uzdevums ir arī cīnīties par uzvaru katrā spēlē.

Latvijas U-20 hokeja izlases kapteinis ir talantīgais aizsargs Kristaps Zīle. Pirms pasaules čempionāta komanda Kanādā aizvadīja divas pārbaudes spēles, vispirms ar 2:3 zaudējot Dānijas vienaudžiem, bet tad ar 3:2 uzvarot junioru komandu Hoksberi «Hawks», kas spēlē Centrālajā Kanādas Hokeja līgā (CCHL).

Miļunam darbā ar izlasi palīdz Aigars Razgals un Kārlis Zirnis.

Latvijas U-20 izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsargi - Denijs Romanovskis («Rīga»), Gustavs Dāvis Grigals («Rīga», MHL), Mareks Egils Mitens (Estonas «Rebels», NAHL);

aizsargi - Eduards Hugo Jansons ("Zemgale"/LLU), Kristaps Zīle, Rimans Zelis (abi - "Rīga", MHL), Maksims Ponomarenko ("Lorenskog", Norvēģija), Kristiāns Rubīns (Medisinhetas "Tigers", WHL), Kārlis Čukste (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Gvido Jansons (Estonas "Rebels, NAHL), Toms Zeile (Aidaho "Jr.Steelheads", WSHL);

uzbrucēji - Valters Apfelbaums («Prizma»), Roberts Baranovskis («Rīga», MHL), Deniss Smirnovs (Ženēvas «Servete U20», Šveice), Rihards Puide (Cīrihes «GCK Lions», Šveice), Mārtiņš Dzierkals (Ruinas-Norandas «Huskies», QMJHL), Rūdolfs Balcers (Kamlūpsas «Blazers», WHL), Filips Buncis (Džonstaunas «Tomahawks», NAHL), Renārs Krastenbergs (Ošavas «Generals», OHL), Ričards Bernhards (Springfīldas «Jr.Blues», NAHL), Eduards Tralmaks (Čikāgas «Steel», USHL), Roberts Bļugers (Feirbenksas «Ice Dogs», NAHL), Erlends Kļaviņš (Omahas «Lancers», USHL).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu