Latvijas florbolisti PČ Rīgā noslēdz ar rekordzemo desmito vietu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas vīriešu florbola izlase savās mājās notiekošo pasaules čempionātu sestdien noslēdza desmitajā vietā, kas ir komandas visu laiku zemākā vieta šo turnīru vēsturē. Cīņā par devīto vietu Latvijas izlase ar 5:6 (1:0, 2:2, 2:3, 0:1) pagarinājumā piekāpās Slovākijai.

Latvijas komandas labā divus vārtus šajā mačā guva Gints Klēģers, bet pa reizei izcēlās Morics Krūmiņš, Kārlis Bulāns un Andris Rajeckis. Tikmēr Slovākijas valstsvienībai divus vārtus iemeta Lukāšs Ržezanina, kamēr vienreiz atzīmējās Martins Kubovičs, Vaclāvs Komačka, Pēters Nehila un Mihals Dudovičs, kurš guva uzvaras vārtus.

Spēles sākumā Latvijas izlases florbolisti centās iegūt iniciatīvu, veicot metienus pa pretinieku vārtiem, kas gan nevainagojās panākumiem. Tomēr kopumā laukumā bija ļoti līdzvērtīga cīņa, turklāt pāris reizes mājiniekus no vārtu zaudējuma glāba vārtsargs Jānis Salcevičs. Spēles rezultāts beidzot tika atklāts 15.minūtē, kad izgājienā pret vārtsargu izcēlās Klēģers. Pēc vārtu guvuma Latvija bija atguvusi enerģiju un mēģināja gūt vēl vienus vārtus, bet tas neizdevās, lai gan perioda priekšpēdējā minūtē Toms Bitmanis netrāpīja tikpat kā tukšos vārtos.

Otrajā trešdaļā starp abām komandām turpinājās līdzvērtīga un aktīva cīņa, bet 25.minūtē vairākumu realizēja Krūmiņš, kuram tā izmantošanai bija nepieciešamas tikai nepilnas trīs sekundes. Līdz Slovākijas valstsvienības atbildei gan nebija ilgi jāgaida, jo tikai 48 sekundes vēlāk pēc Krūmiņa kļūdas piespēlē izcēlās Kubovičs. Turpmākajās minūtēs kontrole pārgāja slovāku pusē, kuri radīja pāris bīstamas situācijas pie mājinieku vārtiem. Otrā perioda otrajā pusē vēl divas teicamas iespējas izcelties neizmantoja Bitmanis, kamēr ar gana draudīgiem uzbrukumiem atbildēja arī pretinieki. Laukumā bija divu spēkos līdzvērtīgu komandu cīņa, bet perioda priekšpēdējā minūtē Salcevičs ielaida vārtus no slovāku aizsardzības zonas, kad viltīgu metienu izdarīja Komačka.

Lai gan izskatījās, ka trešdaļa varētu noslēgties neizšķirti 2:2, lielisku un spēcīgu metienu 39 sekundes pirms pārtraukuma izpildīja Bulāns, raidot bumbiņu Slovākijas vārtu devītniekā.

Trešajā trešdaļā spēles ritējums palika nemainīgs, jo laukumā bija aktīva un aizraujoša cīņa. Veiksmīgāk šo periodu atkal sāka Latvija, jo mača 45.minūtē Rajeckis panāca 4:2. Tomēr arī šoreiz līdz pretinieku atbildei nebija ilgi jāgaida, jo pirmais pie atlēkušās bumbiņas bija Nehila, bet nedaudz vairāk kā minūti vēlāk laukuma saimnieki atjaunoja divu vārtu pārsvaru - pretuzbrukumā pēc teicamas Toma Akmeņlauka piespēles savus otros vārtus mačā ar ātru metienu guva Klēģers.

Tomēr arī šoreiz Latvijas izlase pārsvaru nosargāt nespēja, jo 54.minūtē rezultāta starpību līdz minimumam samazināja Ržezanina, bet trīs minūtes vēlāk viņš jau panāca 5:5. Pamatlaika turpinājumā vārti vairs netika gūti, tāpēc cīņa turpinājās pagarinājumā.

Lai gan papildlaiks iesākās piesardzīgā manierē, Slovākija tomēr izrāva uzvaru, kad tā otrajā minūtē pēc lieliska Dudoviča metiena panāca 6:5.

«Esam pazemojuši visu florbola sabiedrību un mani ir ļoti liels kauns,» sarunā ar LTV7 uzreiz pēc mača sacīja Atis Blinds. «Domāju, ka pie vainas ir psiholoģija.

Ja pati spēle neiet, ir jācīnās visiem spēkiem aizsardzībā. Pozitīvu noskaņu pazaudējām pēc spēles ar norvēģiem. Visi podi sākās tajā. Visas spēles bija smagas, izņemot ar Kanādu. Ir liela viela pārdomām visiem florbola cilvēkiem. Gribu pateikt lielu paldies līdzjutējiem un visiem, kas organizēja šo pasākumu.»

Latvijas un Slovākijas duelim bija jānotiek jau piektdien, taču Latvija izmantoja savas laukuma saimnieces priekšrocības un pārcēla cīņu uz sestdienu.

Pirms tam sestdien Rīgā notiekošā pasaules čempionāta finālā iekļuva astoņkārtējā čempione Zviedrija un Somija. Zviedri pusfinālā ar 7:2 (2:0, 0:2, 5:0) pieveica Šveici, kamēr somi, izraujot uzvaru septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām, ar 4:3 (2:0, 1:2, 1:1) pārspēja Čehiju.

Pasaules čempionāts sākās tieši pirms nedēļas, kad Latvijas izlase vairāk nekā 8000 skatītāju klātbūtnē ar 2:7 zaudēja astoņkārtējai čempionei Zviedrijai, bet nākamajā mačā pēc neveiksmīgā sākuma ar 3:9 kapitulēja Čehijai. Savukārt B apakšgrupas noslēdzošajā mačā Latvija otrdien nospēlēja 5:5 ar Norvēģiju un palika pēdējā grupā.

Tas nozīmēja, ka Latvijai pasaules čempionāta astotdaļfinālā bija jāspēkojas ar C apakšgrupas labāko vienību Dāniju. Astotdaļfinālā latvieši ar 5:6 dramatiskā pēcspēles metienu sērijā sensacionāli piekāpās dāņiem, ārpus sacensību pirmā astotnieka paliekot pirmoreiz kopš 1996.gadā notikušajām pirmajām pasaules meistarsacīkstēm.

Savukārt pusfināla duelī par 9.-12.vietu Latvija ar 11:1 sagrāva Kanādu, tiekot pie savas vienīgās uzvaras turnīrā.

Tikmēr Slovākija apakšgrupu turnīrā sacentās pēc ranga vājākā C grupā. Tajā tā vispirms ar 6:4 apspēlēja Poliju un pēc tam ar 12:2 sagrāva arī Kanādu. Savukārt noslēdzošajā grupas mačā ar 2:5 piekāpās Dānijai, kas kopvērtējumā lika ieņemt otro vietu. Tikmēr astotdaļfinālā slovāki ar 3:4 piekāpās Norvēģijai, bet pusfinālā par 9.-12.vietu ar 7:3 pārspēja ASV.

Slovākijas izlase savā vēsturē pasaules čempionātā tikai reizi iekļuvusi astotniekā, bet pirms diviem gadiem bija desmitajā vietā.

Čempionātā kopumā startē 16 komandas. A un B grupās spēkojās pēc ranga astoņas spēcīgākās izlases, bet C un D grupās bija pārējās astoņas valstsvienības. Divas A un B grupas labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā, bet vājākās A un B grupas vienības ar C un D grupu spēcīgākajām komandām savā starpā spēkojās astotdaļfinālā.

Pasaules čempionāts florbolā vīriešiem «Arēnā Rīga» un «Elektrum» Olimpiskajā centrā notiks līdz svētdienai.

Latvijas florbola izlases sastāvs pasaules čempionātā

Vārtsargi: Andis Blinds («Triobet»/«Ulbroka»), Jānis Salcevičs («Lielvārde»/«FatPipe»);

Aizsargi: Ingus Laiviņš, Mārtiņš Rajeckis (abi - Stalbes «Pārgauja»), Andris Malkavs («Lekrings»), Jānis Rajeckis (Klotenes un Bilahas «Jets», Šveice), Aivis Kusiņš («Lielvārde»/«FatPipe»), Morics Krūmiņš («Nokian KrP», Somija), Artūrs Jurševskis («Triobet»/«Ulbroka»);

Uzbrucēji: Toms Bitmanis («Sundsvall», Zviedrija), Toms Akmeņlauks, Mikus Valpēters, Gints Klēģers, Atis Blinds (visi - «Lielvārde»/«FatPipe»), Artis Raitums (TPS, Somija), Andris Rajeckis, Aleksandrs Abramovs, Pēteris Trekše (visi - «Lekrings»), Kārlis Bulāns («Triobet»/«Ulbroka»), Rolands Kovaļevskis (Liepājas «Kurši»), Gvido Lauga («Pārgauja»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu