Rio olimpiādei draud pamatīgs dopinga skandāls

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pārmet Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) nopietnus trūkumus Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā veiktajās dopinga pārbaudēs.

Ceturtdien publicētajā ziņojumā WADA atklāja, ka olimpisko spēļu laikā dopinga kontroles personāls nebija pietiekami apmācīts, nebija pietiekami testēts ekipējums un dopinga paraugu ņemšana nebija adekvāti plānota.

Kā norādīts ziņojumā, daži trūkumi nebija atkarīgi no organizētājiem, kamēr citi radās budžeta samazināšanas dēļ.

WADA ziņojumā sniegtas arī rekomendācijas, piemēram, ka jāuzlabo antidopinga personāla, jo īpaši personu, kas veic pārbaudes, apmācība. Slikti apmācītā personāla dēļ nav bijis iespējams ārpus sacensībām pārbaužu nolūkā atrast daudzus sportistus.

«Pārbaužu veikšanai nesagatavoti un nepieredzējuši darbinieki nevar strādāt olimpiskajās spēlēs,» teikts WADA ziņojumā.

Neraugoties uz šiem trūkumiem, WADA atzīmēja Riodežaneiro olimpisko spēļu dopinga kontroles laboratorijas darbu.

«Neskatoties uz personāla problēmām, ierobežotajiem resursiem un loģistikas grūtībām, laboratorija programmas izpildē ir pelnījusi atzinību,» uzsver WADA novērošanas komandas vadītājs Džonatans Teilors.

Tāpat WADA paziņojusi, ka decembrī gaidāma Rižarda Maklarena ziņojuma otrā daļa. Pēc Maklarena pirmā ziņojuma, kurā tika norādīts, ka Krievija 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu, kā arī citu sacensību laikā izmantojusi valsts uzraudzītu dopinga lietošanas sistēmu, pasargājot savus atlētus no pieķeršanas aizliegto vielu lietošanā, WADA jūlijā aicināja atbildīgās organizācijas aizliegt Krievijas sportistiem startēt starptautiskajās sacensībās, tostarp Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tomēr SOK šo aicinājumu neatbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist krievu atlētus startiem.

Dažas federācijas, piemēram, vieglatlētikā un svarcelšanā, šo iespēju izmantoja. Tiesa, pretēju lēmumu pieņēma Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja (IPC), tāpēc Krievijas sportisti nestartēja Riodežaneiro paraolimpiskajās spēlēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu