Talantīgais Dzierkals: Gribu virs galvas pacelt Stenlija kausu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Viens no Latvijas hokeja jaunās paaudzes talantīgākajiem hokejistiem, kurš pašmāju publikai savu spēlētprasmi lieliski parādīja Olimpiskās kvalifikācijas turnīrā Rīgā. Uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals ir ātrs, tehnisks un, galvenais, bezbailīgs.

Olimpiskā kvalifikācijas turnīra laikā hokejists pierādīja, ka nešķiro pretiniekus, bortos liekot arī stipri raženākus pretspēlētājus. Otro sezonu Mārtiņš Dzierkals aizvada Ziemeļamerikā spēlējot Kvebekas junioru līgā. Pagājusī sezona bija pirmā ārpus Latvijas robežām, viņš veiksmīgi adaptējās Ziemeļamerikas hokejā, Ruinas-Norandas «Huskies» komandas rindās sakrāja 67 rezultativitātes punktus 59 spēlēs. Toties izslēgšanas spēlēs ar 17 gūtiem punktiem 20 spēlēs palīdzēja komandai izcīnīt līgas čempiona titulu. Memoriālā kausa turnīrā latvieša pārstāvētā komanda piedzīvoja zaudējumu finālā, bet Dzierkals atzīmējās ar vieniem gūtiem vārtiem piecās spēlēs.

Aizvadītā vasara Mārtiņam bija īsa, jo daudz laika tika pavadīts, gatavojoties jaunajai sezonai. Jūlija sākumā Dzierkals devās uz Toronto «Maple Leafs» attīstības nometni, kur trenējās vienā grupā ar NHL drafta pirmo numuru Ostonu Metjūzu. Nometnei beidzoties, atlikušo vasaras daļu viņš un Rodrigo Ābols pavadīja Latvijā, gatavojoties sezonai pie Ērika Miļuna.

Īsi pirms olimpiskā kvalifikācijas turnīra nebija pārliecināts, vai tiks iekļauts izlases sastāvā, bet bija gatavs izcīnīt savu vietu.

Uzbrucējs tika iekļauts valstsvienības sastāvā, turnīru aizvadot vienā virknējumā ar Rodrigo Ābolu un Ronaldu Ķēniņu. Otrajā spēlē, Latvijas izlases sastāvā, Dzierkals guva savus pirmos vārtus. Turnīra garumā jauno hokejistu maiņa bija viena no enerģiskākajām, tomēr svarīgākajos brīžos - trešajā periodā pret Vācijas izlasi - hokejistiem neuzticējās. Par spīti tam, ka Latvijas izlase nekvalificējās olimpiskajām spēlēm, Mārtiņš Dzierkals uzsver, ka turnīrā guvis neatņemamu pieredzi.

«Pēc tik nozīmīga turnīra ar patīkamām sajūtām devos uz Toronto jauno spēlētāju nometni. Lai arī neizcīnījām ceļazīmi uz Olimpiskajām spēlēm, man tā bija ļoti liela pieredze spēlēt kopā un pret tik daudziem labiem spēlētajiem,» par olimpisko kvalifikācijas turnīru izteicās Dzierkals. «Tāda līmeņa turnīros iegūsti vairāk pārliecības, un man kā jaunajam spēlētājam tas ir svarīgi. Katrā maiņā, kuru man uzticēja, centos izlikt visu, kas manī bija. Citu variantu nemaz nevarēja būt, jo bija jāpierāda, ka esmu gatavs spēlēt un būt labāks par citiem. Olimpiskais turnīrs palīdzēja sagatavoties fiziski un pierast pie ātrākas un gudrākas spēles. Braucot uz Toronto nometni, likās, ka esmu priekšā daudziem hokejistiem, jo biju aizvadījis trīs augsta līmeņa spēles.

Jauno spēlētāju nometnē pierādīju sevi labi, neko sliktu komandas vadība neteica. Teica, lai turpinu darīt tās pašas lietas, ko darīju turnīrā, arī sezonas laikā.»

Toronto «Maple Leafs» jauno spēlētāju nometnē Dzierkals sevi pierādīja veiksmīgi un saņēma uzaicinājumu uz lielo nometni. Nometnes ietvaros hokejists atdeva divas rezultatīvas piespēles pārbaudes spēlē pret Monreālas «Canadiens». Pēc spēles Ziemeļamerikas hokeja apskatnieki Dzierkalu raksturoja kā eksplozīvāko spēlētāju laukumā. Neierasti tāda auguma hokejistam latviešu uzbrucējs nebaidījās no fiziskas spēka spēles un pats sev izveidoja vairākus vārtu gūšanas momentus.

«Centos izdarīt visu, lai nometnē paliktu pēc iespējas ilgāk un varbūt saņemtu izsaukumu uz AHL komandu. Tajā pašā laikā zināju, ka varu atgriezties junioros un spēlēt komandas vadošā hokejista lomu.

Sezonas uzdevums man ir zināms - jāizcīna līgums.

Attīstīties vienmēr var visos komponentos, bet zinu, ka varu spēlēt AHL un NHL, jo laukumā esmu cīnījies pret abu līgu hokejistiem. Centīšos nopelnīt iespēju un gaidīšu, lai varētu sevi pierādīt.»

Šosezon četrās aizvadītās spēlēs viņš atzīmējies ar četriem gūtiem vārtiem un piecām rezultatīvām piespēlēm, kopā sakrājot deviņus punktus. Hokejistam uzticēta līdera loma, ar savu spēli viņš to ir attaisnojis. Mārtiņš atzina, ka uz leģionāra pleciem ir lielāka atbildības nasta, jo katrā komandā var spēlēt tikai divi ārzemju spēlētāji.

«Šogad jūtos mazliet labāk, jo zinu, ko gaidīt. Zinu, ko treneri no manis prasa, un spēles zīmējums arī nav mainījies, atliek tikai spēlēt, izbaudot komandas atmosfēru. Par uzticēšanos pagaidām nevaru sūdzēties, jo sagatavojies sezonai esmu daudz labāk nekā pagājušogad.

Veiksme daudzreiz arī nospēlē savu lomu, bet tā ir jānopelna.

Sezonas sākums ir izvērties tik veiksmīgs, jo palīdz iepriekš nosauktie faktori, jāturpina tikai strādāt. Katrā treniņā un spēlē jāizmanto dotās iespējas, lai varētu tikt augstāk.»

Toronto «Maple Leafs» komanda pašlaik ir pārbūves procesā, nākotni klubs grib saistīt ar augumā īsiem, bet ātriem un tehniskiem hokejistiem. Tāpēc kluba sistēmā ir daudz jauno hokejistu, kuri atbilst dotajām prasībām, viens no viņiem ir Mārtiņš Dzierkals. Ruinas-Norandas «Huskies» komandas sastāvā latviešu uzbrucējs apgūst līdzīgu spēles stilu kā NHL klubā «Maple Leafs».

«Māca, kā pareizi taisīt forčekingu, kā sagaidīt pretinieku ātros uzbrukumus. Visas nianses iemāca līdz pašiem sīkumiem, lai visi saprastu un darītu vienu un to pašu. Man lielus pārmetumus par paša spēli nesaka, dažreiz vienīgi daudz piespēlēju. Citreiz sanāk izdarīt liekus soļus vai kustības.

Ja gribi iemest, tad ir jāmet pa vārtiem, tāpēc kanādieši varbūt vienmēr met no jebkuras pozīcijas.

Esmu eiropietis, man ir jānes rezultāts - tas ir pašsaprotami.»

Ar 13 gūtiem punktiem 7 spēlēs Dzierkala pārstāvētā komanda atrodas līgas galvgalī. Hokejista galvenais šīssezonas mērķis ir izpelnīties līgumu no Toronto «Maple Leafs» sistēmas. Kļavu lapu komanda veidojas spēcīga, ar jauno amerikāņu talantu Ostonu Metjūzu priekšgalā. Mārtiņš uzskata, ka vienmēr var kaut ko iemācīties no spēlētājiem, it īpaši no tāda līmeņa zvaigznes, kāds ir Metjūzs. No 26. decembra līdz 5. janvārim Kanādā norisināsies pasaules U20 čempionāts hokejā, Latvijas hokeja izlase spēles aizvadīs Toronto «Maple Leafs» arēnā Air Canada Centre. Dzierkalam tā būs lieliska iespēja sevi atkal pierādīt «Maple Leafs» vadībai.

«Mums ir jāaizstāv mūsu līgas (QMJHL) čempiona tituls. Pašam, protams, ir svarīgi turpināt savu ceļu un tikt pie līguma ar Toronto. «Maple Leafs» sistēmā ir daudz jaunu talantīgu spēlētāju.

Toronto ir uz pareiza ceļa, šobrīd izskatās, ka pēc pāris gadiem viņi virs galvām pacels Stenlija kausu, un es gribu būt tur, kad tas notiks.»
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu