Latvijas un Igaunijas apvienotajā sieviešu basketbola līgas čempionātā mainīts formāts

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šajā Latvijas un Igaunijas apvienotajā sieviešu basketbola līgas čempionāta sezonā tiks mainīts formāts, turklāt vairs netiks izspēlēts finālturnīrs ar sešām komandām, tā vietā sezonas izskaņā būs finālčetrinieka sacensības, preses konferencē trešdien atklāja turnīra rīkotāji.

Šīs sezonas Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā kopumā piedalīsies desmit komandas. Sākotnēji tās savā starpā izspēlēs vienu apli, bet pēc tam labākās trīs savā starpā izspēlēs četrus riņķus, turklāt tām pievienosies arī Somijas klubs Somijas čempionvienība Lāpenrantas «Catz». Savukārt pārējās septiņas vienības savā starpā cīnīsies divos apļos.

Pēc tam trešās un ceturtās vietas ieguvējas par vietu finālturnīrā divu spēļu summā cīnīsies ap divām labākajām otrā ešelona vienībām. Savukārt spēcīgākās četras komandas nākamā gada 8. un 9. aprīlī spēkosies arī finālturnīrā, kas tiks aizvadīts «Elektrum» olimpiskajā sporta centrā Rīgā.

Kā preses konferencē atklāja Latvijas basketbola līgu direktore Lāsma Zandere, turnīra formāta maiņa notikusi, uzklausot viedokļus no klubiem. «Šādā veidā mums ir izdevies saglabāt labās lietas no iepriekšējo gadu turnīriem, kā arī padarījām situāciju vēl labāku.»

«Šis projekts darbojas un ir nepieciešams sieviešu basketbola komandām. Turnīrs nodrošina pienācīgu konkurenci šā reģiona vienībām, turklāt sezonas gaitā tam pievienosies arī Somijas klubs,» tikmēr izteicās Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins, vēršot arī uzmanību uz Cēsu komandas pazušanu no sieviešu basketbola skatuves. «Acīmredzot kaut kas nav bijis kārtībā sadarbībā starp klubu, vietējo sporta skolu un atbalstītājiem. Šī komanda radīja papildu konkurenci citām vienībām.»

Pašmāju sieviešu basketbola čempionātā līdz ar to šajā sezonā piedalīsies tikai komandas no divām pilsētām - Rīgas un Liepājas.

«Aicinām pilsētu basketbola centrus darboties aktīvāk, lai tur būtu sava sieviešu basketbola komanda. Pilsētas cenšamies iespaidot ar dažādiem līdzekļiem. Daudzās Latvijas pilsētās ir sporta skolas, kur tiek audzinātas jaunās basketbolistes, bet lielās sieviešu komandas ir tikai Rīgā un Liepājā. Mēģināsim strādāt, lai situācija mainītos,» izteicās Voins.

LBS prezidents piebilda, ka optimistiskākajā variantā tuvāko gadu gaitā vietējo čempionātu varētu papildināt trīs sieviešu komandas no citām Latvijas pilsētām, taču optimāli tās varētu būt tikai divas.

Preses konferencē piedalījās arī apvienotā čempionāta klubu pārstāvji, bet čempiones «TTT Rīga» galvenais treneris Aigars Nerips atzīmēja, ka komandas galvenais uzdevums šosezon ir nosargāt Latvijas labākās vienības godu.

«Nākamās sezonas svarīgākais mērķis ir izcīnīt Latvijas čempioņu titulu. FIBA Eirokausā jāizkļūst no grupas, kamēr Austrumeiropas līgā vēlamies sasniegt pirmo trijnieku. Svarīgi, lai dažas spēlētājas pirms Eirokausa spēlēm būtu gatavas un bez mikrotraumām. Jebkurš šīs sezonas pretinieks jāuztver nopietni,» izteicās Nerips. «Eirokausā mums pretī nāks spēcīgas komandas ar lieliem budžetiem. Arī Austrumeiropas līgu papildinājušas labas vienības.»

Tikmēr «Vega 1»/«Liepāja» galvenais treneris Armands Misus norādīja, ka viņa vadītajai komandai starpsezonā izdevies nedaudz pastiprināties.

«Latvijas līgā vēlamies spēlēt finālā, tāpat arī apvienotajā čempionātā. Iesaistīsimies arī Austrumeiropas turnīrā, kur ir labas komandas ar nopietniem vārdiem. Šajā sezonā arī gados jaunām basketbolistēm dosim iespēju iegūt spēles laiku,» atklāja Misus.

«Mums kā donorkomandai svarīgākais ir sagatavot spēlētājus lielajai vienībai vai citiem pašmāju klubiem. Sastāvs ir nomainījies gandrīz uz pusi, tajā ir 16-19 gadus vecas basketbolistes,» pauda «TTT Junioru» galvenais treneris Ainārs Čukste.

Tikmēr ar jauno sezonu RSU komandas nosaukumu vairs nerotās «Merks» vārds, turklāt vienības galvenais treneris Aivars Vīnbergs nebija pārāk optimistiski noskaņots. «Notikušas nosacītas izmaiņas. Nezinu, vai esam palikuši spēcīgāki vai vājāki. Meitenes bieži labāk dod priekšroku studijām. Reāli mūsu uzdevums jaunajā sezonā būs neļaut Čukstem un «TTT Juniorēm» atkārtoti tikt pie bronzas godalgām.»

Savukārt «Latvijas Universitātes» (LU) komandā notikušais izmaiņas treneru korpusā, jo to vairs nevadīs Ilze Ose-Hlebovicka.

«Trenere saprata, ka visas lietas apvienot nav iespējams, tāpēc viņa no LU vienības trenēšanas atteicās. Centīsimies katrā spēlē sevi parādīt no labākās puses,» preses konferencē izteicās LU komandas pārstāve Eva Pavlovska.

Latvijas U-16 meiteņu izlases galvenais treneris Kaspars Mājenieks uzsvēra, ka dalība apvienotajā čempionātā vienībai ir milzu pieredze. «Mūsu šīs sezonas mērķis ir sagatavot spēlētājas individuāli, lai viņas varētu veiksmīgi ienākt lielajā basketbolā.»

Pašreizējais Latvijas un Igaunijas apvienotā čempionāta kalendārs paredz katrai komandai nākamo trīs mēnešu laikā aizvadīt tikai deviņas spēles. Gandrīz visu pašmāju vienību treneri, izņemot «TTT Rīga», vērsa uzmanību, ka tas ir par maz.

Prieku par iespēju sacensties vienā turnīrā ar Latvijas komandām pauda Igaunijas vienību treneri, jo tas nodrošinot spēles pret spēcīgām komandām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu