Kļavu lapu jaunā cerība Ostons Metjūzs. Vai nākamais Krosbijs?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Runā, ka lielas zvaigznes piedzimst desmit gados reizi, izņēmums ir 1997. gads, kurā dzimušas uzreiz divas zvaigznes. Viens no viņiem ir NHL pieredzi guvušais pagājušā gada līgas drafta pirmā izvēle Konors Makdeivids. Otrs hokejists bija pirmais numurs šā gada NHL draftā, Toronto «Maple Leafs» jaunā cerība Ostons Metjūzs.

Jaunais kļavu lapu hokejists jau iemantojis fanu simpātijas, neaizvadījis vēl nevienu spēli kluba rindās. Spēlētājs ir gatavs produkts NHL, sākot ar fizisko sagatavotību un beidzot ar interviju sniegšanu medijiem. Metjūzs ir Toronto «Maple Leafs» pirmā drafta izvēle kopš Vendela Klārka, kuru komanda izvēlējās 1985. gadā. Original Six [pirmās sešas komandas NHL vēsturē - aut.] biedre «Maple Leafs» vienība ir vienīgā starp sešām pirmajām līgas komandām, kura nav kvalificējusies Stenlija kausa finālam vai izcīnījusi kausu, kopš 1967. gada. Pēdējās 11 sezonās komanda izslēgšanas spēlēm kvalificējusies tikai vienu reizi. Sastāvu papildinot ar tāda kalibra spēlētāju kā Ostons Metjūzs un uz komandtiltiņa esot Kanādas izlases galvenajam trenerim Maikam Bebkokam, Toronto laika gaitā ir iespēja kļūt par līgas vadošo komandu.

Ostonam Metjūzam nupat apritēja 19 gadi, bet laukumā hokejists izskatās pēc pieredzējuša NHL spēlētāja.

Sportiskās pilnveidošanās piemērs Metjūzam ir viņa tētis, kurš agrāk bija profesionāls NFL spēlētājs. Tēvs un vectēvs abi nodarbojušies ar beisbolu, tāpēc pirmais sporta veids, kuru hokejists apguva, bija tieši beisbols. Beisbols viņam patika un labi padevās, vislielāko baudu viņam sagādāja sišana pa bumbu, varbūt arī tāpēc uzbrucējs tik asi un precīzi met. Hokejista māte nāk no Meksikas, ar aktīvo sportu viņa nenodarbojās, bet dēlā ielika mīlestību pret tradicionālajiem meksikāņu ēdieniem, kā tortilju, tako un citiem.

Savu bērnību hokejists pavadīja Arizonā, kopā ar tēti divu gadu vecumā apmeklēja pirmo Fīniksas «Coyotes» spēli, kur lielākā uzmanība tika pievērsta pārtraukumos ledus tīrāmajai mašīnai «Zamboni». Tomēr ar laiku Ostonam interese palielinājās par pašu spēli, viņa bērnības elki ir Arizonas «Coyotes» kapteinis Šeins Douns un uzbrucējs Daniels Brjērs. Ar hokeju uzbrucējs sāka nodarboties piecu gadu vecumā, iestājies vietējā Arizonas jauniešu sporta skolā. Pēcāk Metjūzs pārstāvēja ASV izlases jauniešu komandu vietējos čempionātos un 16 gadu vecumā debitēja spēcīgākajā Amerikas junioru līgā - USHL.

Par spīti tam, ka visi topošie NHL drafta hokejisti dodas uz Ziemeļamerikas junioru līgām, lai sevi labāk parādītu NHL klubu skautiem, Metjūzs izlēma doties uz Eiropas vadošo līgu Šveicē - NLA. Vairāki hokeja eksperti šo izvēli vērtēja ar lielu skepsi. Tomēr tagad redzam, ka uzbrucējs pieņēma pareizāko lēmumu. Ostons nedevās uz Eiropu ar aklu aci, viņš pievienojās bijušā NHL trenera [tagad trenera palīgs Otavas «Senators» - aut.] Marka Kroforda trenētajai Cīrihes «Lions» vienībai. ASV dzimušais uzbrucējs ieguva profesionāla hokejista pieredzi gan laukumā, gan ārpus tā.

Kluba galvenais treneris iemācīja hokejistam sarunāties ar mediju pārstāvjiem, kā Ontario provinces piederīgais, «Maple Leafs» sistēmā pabijušais un liels kluba fans, palīdzēja iepazīt jauno ikdienu.

Šveice Ostonam bija lieliska vieta, kur koncentrēties tikai un vienīgi hokejam. Neskaitāmas stundas tika pavadītas svaru zālē, pilnveidota slidošanas tehnika un citas hokejistam tik ļoti nepieciešamās iemaņas. Hokejista mamma pavadīja lielāko sezonas daļu, dzīvojot pie viņa, atbalstot un uzmundrinot situācijās, kad mērķu īstenošanas ceļā stājās šķēršļi. Toties Toronto uzbrucējs dzīvos kopā ar tēvu, kurš pagājušajā sezonā pavadīja laiku, pieskatot jaunākās meitas Arizonā.

Aizvadīto sezonu Ostons Metjūzs noslēdza kā ceturtais labākais vārtu guvējs Šveices hokeja līgā (NLA) ar 24 precīziem raidījumiem pretinieku vārtos. Kopējā līgas statistikas topā ASV hokejists ierindojās 10. vietā ar 46 gūtiem punktiem 36 spēlēs.

Tāpat kā tagad Toronto, arī Šveicē Metjūzs fanu atbalstu iemantoja ātri: aizvadot vien pāris spēles, atbalstītāji jau skandēja hokejista vārdu.

Tomēr tie nebija vienīgie nopelni, kurus hokejists iepakoja savā pieredzes koferī. Balvu kolekcijai centra uzbrucējs pievienoja Šveices līgas labākā jaunā spēlētāja, visvairāk progresējošā spēlētāja balvas un balsojumā par sezonas MVP palika otrajā vietā.

Sezonas noslēgumā savu artavu hokejists arī sniedza ASV valstsvienībā, pasaules čempionātā Krievijā. Spēlē par trešo vietu komanda piedzīvoja zaudējumu, bet Metjūzs tika iekļauts starp trīs labākajiem izlases spēlētājiem turnīrā. Tāpat Ostons dalīja komandas rezultatīvākā spēlētāja lomu ar Dilanu Larkinu (Detroitas «Red Wings») 10 spēlēs gūstot 9 punktus.

Lielākās ugunskristības spēlētāju gaidīja Pasaules kausa turnīrā, Ziemeļamerikas U23 izlases sastāvā. Turnīru Ostons sāka kā 13. uzbrucējs, bet ātri vien uzdienēja uz pirmo maiņu, spēlējot kopā ar Konoru Makdeividu (Edmontonas «Oilers») un Marku Šeifelu (Vinipegas «Jets»). Ar savu spēli Metjūzs izpelnījās lielu uzmanību no medijiem un skatītājiem.

Pirmsspēļu iepazīšanās ceremonijā Air Canada Centre hallē (Toronto «Maple Leafs» mājas arēna) tieši Metjūzs saņēma vislielākās ovācijas no faniem, ar savu spēli uzbrucējs jau ir iemantojis publikas simpātijas.

Ziemeļamerikas U23 izlases sastāvā Metjūzs bija viens no pamanāmākajiem hokejistiem - liela auguma hokejists ar lielisku roku tehniku, metiena realizācija nepārspējama, aizsardzībā darbojās kā pieredzējis centra uzbrucējs, šie ir tikai daži komponenti, kurus varēja ievērot laukumā. Turnīru Ostons noslēdza kā viens no rezultatīvākajiem spēlētājiem savā komandā, trijās spēlēs gūstot divus vārtus un atdodot vienu rezultatīvu piespēli.

Pret hokeju Ostons Metjūzs izturas ar vislielāko cieņu, ieguldot milzīgu darbu laukumā un ārpus tā. Pēc viena no Ziemeļamerikas izlases treniņiem ASV uzbrucējs pats esot ņēmis somu plecos un gājis ārā no ģērbtuves, līdz ekipējuma menedžeris viņu apturējis un atgādinājis, ka spēlētāju mantas nogādā citi cilvēki. Klausoties hokejista intervijās, šķiet, ka šis puika NHL ir aizvadījis vairākas sezonas, pārliecība un nosvērtība ir viņa sabiedrotie. Tieši šīs pēdējās divas nosauktās rakstura īpašības centra uzbrucējam būs nepieciešamas, spēlējot Toronto «Maple Leafs» komandā, kurā zaudējumu garša ir biežāk jūtama par uzvarām.

Interesanti, kā uzbrucējs runās ar medijiem, kad komanda būs iedzīvojusies zaudējumu sērijā vai arī būs samilzušas citas problēmas.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu