LOK noliedz Latvijas iesaisti olimpisko biļešu tirdzniecības skandālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) noliedz Latvijas iesaisti Riodežaneiro olimpisko spēļu biļešu tirdzniecības skandālā, kurā iesaistīta Īrijas Olimpiskās kustības vadība.

Pagājušajā nedēļā vairāki ārvalstu mediji, kuru vidū bija arī īru portāls «Independent.ie», ziņojuši, ka olimpisko biļešu skandālā varētu būt iesaistīta arī Latvija, kas it kā esot ļāvusi biļešu izplatītājam «THG Sports» darboties «Latvijas mājā» Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā.

Kā aģentūra LETA uzzināja LOK, tās oficiāli atzītais biļešu izplatītājs 2016.gada Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā bija ASV kompānija «Cartan Tours», ar kuru LOK vienošanās noslēgta arī par 2018.gada Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu biļešu tirdzniecību.

LOK pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters skaidroja, ka oficiālo olimpisko spēļu biļešu tirdzniecības līgumu paraksta četrpusēji - Nacionālā Olimpiskā komiteja (NOK), attiecīgais biļešu izplatītājs, Olimpisko spēļu orgkomiteja un Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK). Līdz ar to nav iespējams NOK vienpersoniski izlemt, ar kuru no biļešu izplatītājiem slēgt līgumu par biļešu tirdzniecību, ja tam nepiekrīt Olimpisko spēļu orgkomiteja un/vai SOK.

Mālmeisters uzsvēra, ka LOK nav bijušas sarunas un/vai elektroniskas vai citas sarakstes ar biļešu izplatītāju «THG Sports» par iespējamu oficiālā biļešu izplatītāja statusa piešķiršanu «THG Sports». Tāpat LOK un Latvijas Olimpiskajai komandai Riodežaneiro nav un nebija izveidota «Latvijas māja», līdz ar to Latvija nevarēja ne pilnvarot, ne algot kādu no «THG Sports» pārstāvjiem, lai pārvaldītu «Latvijas māju» Riodežaneiro.

Tomēr portāls «insidethegames» norādīja, ka tiesībsargājošo iestāžu rīcībā esot informācija par «Cartan Tours» sadarbošanos ar «THG Sports». Izmeklētāji esot atklājuši, ka «Cartan Tours» «THG Sports» rīcībā esot nodevusi 177 biļetes, kuru vērtība tiek lēsta 47 000 eiro apmērā. «THG Sports» bija tiesības tirgot biļetes 36 valstīs.

Ārvalstu mediji bija izplatījuši informāciju, ka «Cartan Tours» pārstāvis Gregs Hārnijs esot elektroniski sazinājies ar Īrijas Olimpiskās padomes (OCI) prezidentu Patriku Hikiju, vienlaikus sazinoties arī ar Latvijas un Grieķijas pārstāvjiem, lai brīdinātu par īstenoto izmeklēšanas procesu. Mālmeisters atklāja, ka 15.augustā LOK tiešām saņēmusi e-pasta vēstuli no Hārnija, tomēr tajā esot bijuši Riodežaneiro olimpisko spēļu orgkomitejas pārstāvju jautājumi LOK par Latvijas kvotu biļešu izplatīšanā.

Tikmēr Hārnijs portālam «insidethegames» sazināšanos ar Hikiju un atsevišķām olimpiskajām komitejām skaidrojis ar to, ka, tā kā «THG Sports» rīcībā esošās biļetes tika iegādātas no «Cartan Tours», Hikija konsultācija esot bijusi «atbildīga rīcība».

LOK pārstāvji par «THG Sports» eksistenci uzzināja Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā, kad masu medijos parādījās informācija par izmeklēšanas uzsākšanu pret šo kompāniju, uzsvēra Mālmeisters. Līdz ar to LOK uzstāj, ka «Independent.ie» izplatītā informācija neatbilst patiesībai un tā atspoguļo neeksistējošus faktus un darbības.

Mālmeisters aģentūrai LETA tāpat norādīja, ka patlaban neesot skaidrs, kādēļ radušies šādi pieņēmumi par Latvijas iesaistīšanos olimpisko biļešu tirdzniecības skandālā, jo LOK nav saņēmusi arī nekādu informācijas pieprasījumu.

Līdzīgu viedokli portālam «insidethegames» paudis arī Hārnijs, kurš uzsvēra, ka «THG Sports» darbošanās «Latvijas mājā» neesot patiesība, jo tādas mājas gluži vienkārši nav bijis.

LETA jau ziņoja, ka Hikijs tiek turēts aizdomās par līdzdalību spekulācijā ar dārgām Riodežaneiro olimpisko spēļu VIP biļetēm. Brazīlijas policija Olimpiādes laikā kādam spekulantam konfiscēja gandrīz 1000 šādu biļešu, kuras sākotnēji piederējušas OCI. Šīs biļetes tika konfiscētas kādam īram Kevinam Džeimsam Melonam un viņa palīdzei Barbarai Karnjeri, kuri tika aizturēti.

Abi arestētie strādāja kompānijā «THG Sports», kurai Īrijā bija tiesības izplatīt 2012.gada Londonas un 2014.gada Soču olimpisko spēļu biļetes, taču tai nebija tiesību tirgot Riodežaneiro spēļu biļetes.

Brazīlijas prokuratūra izmeklēšanas laikā noskaidrojusi, ka, pārdodot biļetes par spekulatīvām cenām, iesaistītie varētu būt nopelnījuši trīs miljonus dolāru (2,68 miljonus eiro). Tiek ziņots, ka biļetes, kuru nomināls bija 1400 ASV dolāru (1250 eiro), tirgotas par 8000 dolāriem (7160 eiro).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu