Latvijas Pepija – Rebeka Koha

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ance Anna Šternberga

Kas ir jāēd, lai kļūtu tik izturīgs kā Latvijas olimpietis? Kāds režīms ir jāievēro, lai maza meitene kļūtu tikpat stipra kā Pepija? Par to, ko labprāt ēd Latvijas olimpieši, ko drīkst un ko nedrīkst atļauties sportists, lasiet speciālajā rakstu sērijā «Uzmundrinām olimpieti!».

Lai palutinātu mūsu varoņus, mūsu olimpiešus, Tvnet sadarbībā ar Philips un naturopāti, uztura treneri Anci Annu Šternbergu, grāmatas «Topi vesels!» autori, izstrādāja jaunas receptes, radītas tieši mūsu olimpiešu dzīvesveidam un vēlmēm.

Disciplīna un mērķtiecība, bet vienlaikus arī izpratne par dzīvi, vienkāršība un sirsnība – pirmās asociācijas, kas rodas, sarunājoties ar olimpieti, svarcēlāju Rebeku Kohu. Šoruden Rebeka uzsāk mācības 12. klasē, bet paralēli meitene jau trenējas decembrī gaidāmajam Eiropas junioru čempionātam, kur Rebeka startēs citā svara kategorijā. Savos 18 gados nopietna, nosvērta, bet ar izpratni par lietām, nevis aklu paklausību treneru pavēlēm. Meitene ar lielu sirsnību runā par savu ģimeni un neiebilst, ka spēka, drosmes un sirsnības ziņā salīdzinu viņu ar Pepiju.

Nejauši iesācies, process nopietni turpinās

Sava sportistes gaitas Rebeka sāka nejauši – 12 gadu vecumā aizejot līdzi draudzenei uz svarcelšanas nodarbībām. Paskatījusies, ieinteresējusies un sākusi trenēties nopietni, šobrīd jau nododoties treniņiem ar milzu atbildību. Mērķtiecīgai rīcībai arī sekoja loģisks turpinājums – panākumi, ceļazīme uz Rio un izcīnītā 4. vieta olimpiskajās spēlēs. Tomēr tas nebūtu iespējams bez smaga un mērķtiecīga darba, atsakoties no daudzām lietām un pakārtojot savu ikdienu tikai sportam.

Lai arī sportiste dzīvo un trenējas Ventspilī, Rebeka nedzīvo mājās kopā ar ģimeni, bet gan kopmītnēs, kur var pavisam nopietni nodoties treniņu procesam. Ne tikai strikts treniņu grafiks, bet arī savi noteikumi un ierobežojumi ēšanā, dienas kārtībā un ikdienas aktivitātēs – ar to visu jāsaskaras, ja ir augsti mērķi. Pat, lai sarunātu tikšanos ar Rebeku, sportistes treneris ir lakonisks: «Nē, šobrīd uz Rīgu Rebeka nevar braukt.»

Jautāta, vai sportistei ir kāds elks, kas iedvesmo, meitene atzīst, ka konkrēta elka viņai nav, bet treniņu sākuma posmā meitene esot vērojusi, kā trenējas Viktors (Ščerbatihs – aut.) un Artūrs (Plēsnieks – aut.). Rebeku ir iedvesmojuši viņu panākumi un sasniegumi, kā arī attieksme pret to, ko viņi dara. «Viņi bija ļoti nopietni un koncentrējušies. Man pat bija nedaudz bail viņiem kaut ko jautāt, likās, ka viņi būs dusmīgi,» viņa atceras.

No sarunas ir noprotams, ka treneri sportistiem ar laiku kļūst par uzticības personām un paraugu. «Pēdējos 4 gadus ar treneriem esam pavadījuši ļoti daudz laika kopā – treniņos, braucienos. Ne tikai sporta ziņā, bet arī dzīvē dažādās situācijās es ļoti daudz balstos uz treneru ieteikumiem, kā rīkoties,» spriež Rebeka.

Optimisms un pieredze RIO

Ar šādu pat nopietnību meitene aizvadīja olimpiskās spēles – tikai vienu dienu izbraucot ekskursijā pa pilsētu, bet tā arī nepiepildot sapni redzēt Kristus statuju. Tomēr meitenes optimisms ir iedvesmojošs: «Nekas, apskatīšos statuju citreiz, kad aizbraukšu uz Rio atpūsties.» Par daudz apspriestajiem dzīvošanas apstākļiem olimpiskajā ciematā jaunā svarcēlāja izsakās apmierinoši, sakot, ka nelielie trūkumi dzīvošanas apstākļos ir tikai tādi sīkumi un nav tas svarīgākais.

Foto: no Rebekas Kohas personīgā arhīva

Ģimenes sirsnība un draugu atbalsts

Dzirdot Rebekas dienas plānu, rodas jautājums, vai jaunietei vispār ir kāds brīdis brīvā laika? Protams, nav jau tik traki – sportiste brīvo laiku ir iemācījusies izmantot un ir iecienījusi mierīgu atpūtu, satiekoties ar draugiem, mierīgi pastaigājoties, aizejot uz kafejnīcu un parunājoties. Lai arī aktīvā atpūta meiteni nemaz tik ļoti neaizrauj, to sportiste arī nevar atļauties iespējamo traumu dēļ. Ņemot vērā, ka šāds dzīves ritms nav lielākajai daļai jauniešu, jautāju, kā Rebeka veido attiecības ar vienaudžiem, uz ko meitene norāda, ka liela daļa viņas draugu ir sportisti – arī nopietni un nosvērti. Taču skolas draugi, klasesbiedri, kas nav ar sportu saistīti, arī meiteni ļoti atbalsta.

Tomēr lielākais atbalsts sportistei ir no vecākiem, kas ļoti meiteni atbalsta un ir priecīgi par meitas sasniegumiem un tos novērtē. Visu brīvo laiku Rebeka cenšas pavadīt kopā ar ģimeni, jo apzinās, ka prombūtnes laikā nevarēs tikties. Rebekai ir 2 māsas – mazā māsa ies 3. klasē un aizraujas ar jāšanas sportu, bet vecākā māsa, pēc Rebekas vārdiem, vēl meklē dzīvē savu aicinājumu.

Rebekas Olimpiskie saldumi

Jautāta par ēdienkarti Rio, Rebeka atzīst, ka centusies izvairīties no eksotiskiem ēdieniem un ēdusi labi zināmus ēdienus – rīsus, cūkgaļu, salātus. Pēc starta, kad vairs nav bijis jāseko līdzi svaram, ar lielu prieku izbaudījusi saldos ēdienus un augļus. Tomēr sportiste atklāj, ka arī ikdienā neaizraujas ar eksotiskiem ēdieniem – ir iecienījusi ēst sabalansēti un vienkārši, izvēloties gaļas ēdienus, papildinot tos ar rīsiem, griķiem vai makaroniem un salātiem. Šobrīd, kad meitene sacensībās pāries uz citu kategoriju, ir neliels atvieglojums, jo nu Rebekai nebūs jāievēro tik strikta diēta, un varēs atļauties ēst vairāk un paplašināt savu ēdienkarti.

Tas ir arī iemesls, kāpēc Rebeka vēlētos, lai uztura trenere izstrādā kāda saldā ēdiena recepti – netreknu, olbaltumvielām bagātu saldo ēdienu, ar ko sevi palutināt pēc smaga treniņa vai sacensībām.

Naturopāte, uztura trenere Ance Anna Šternberga Rebekai Kohai, izmatojot Philips mikrošķiedru sulu spiedi, izvēlējās izstrādāt receptes, kas ir patīkami saldas, taču satur ļoti vērtīgus antioksidantus, enzīmus, taukskābes un citus savienojumus, kas ir ārkārtīgi nepieciešami, lai mazinātu iekaisumus un veicinātu dzīšanu un atjaunošanos pēc tādiem treniņiem, kādus piekopj Rebeka. Būtiski, ka, izmantojot Philips mikrošķiedru sulu spiedi, ir iespējams izmantot visu augļu sastāvu, nezaudējot to uzturvielas.

Kohas eliksīrs

Foto: Ance Anna Šternberga

«Kohas atjaunojošais eliksīrs»

Kohas kokteilis

Foto: Ance Anna Šternberga

«Kohas saldais kokteilis»

Vērtīgās sastāvdaļas

Atjaunojošā eliksīra receptes sastāvā esošā kurkumas sakne satur kurkumīnu, kas ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis, kā arī nodrošina daudz citas vērtīgas funkcijas organismā, bet melnie pipari receptē pielietoti, lai aktivizētu kurkumu un ļautu tai veiksmīgāk asimilēties organismā. Tāpat labas kvalitātes zivju eļļa būtu jālieto visiem sportistiem, jo tā ne vien mazina iekaisumus, bet arī palīdz uzturēt veselas un elastīgas šūnu membrānas, uzlabo smadzeņu darbību, normalizē hormonālo sistēmu un stiprina nervu sistēmu. Ance Anna Šternberga iesaka, un arī pati lieto ZinZino zivju eļļu.

Saldā kokteiļa sastāvā iekļautie kivi un ananasi satur enzīmus, kas palīdz veiksmīgāk atjaunoties un tāpat kā sulā esošā kurkuma, ingvers un zivju eļļa nodrošina pretiekaisuma iedarbību.

Uztura treneres piezīmes

«Vienmēr iesaku izvēlēties bioloģiskas izcelsmes sastāvdaļas, tāpēc šajā receptē iesaku izmantot Isola Bio alternatīvos pienus, SuperGarden makas saknes pulveri, kā arī ābolu biezeni iesaku gatavot pašiem – ābolus sagriež nelielos gabalos, liek vok pannā vai katliņā un ar vāku uz nelielas liesmas sautē līdz tie jūk ārā, tad sablendē un biezenis gatavs!» savā pieredzē dalās Ance Anna Šternberga.

Tvnet un Philips novēl Rebekai veiksmīgu jauno mācību gadu un grandiozus turpmākos sportiskos panākumus!

Foto: no Rebekas Kohas personīgā arhīva

Ar citām receptēm iepazīties un vairāk par Philips sulu spiežu īpašībām uzzināt vari šeit

Philips īpaši veselīgā sulu spiede HR1897/30
Philips īpaši veselīgā sulu spiede HR1897/30 Foto: Ance Anna Šternberga

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu